15/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • RASPISIVANJE IZBORA ZA 3. APRIL I ODLUKE RIK-a
Valjevo Srbija referendum Ustav Evropski pokret u Srbiji

RASPISIVANJE IZBORA ZA 3. APRIL I ODLUKE RIK-a

Autor 16/02/2022

Raspisani vanredni parlamentarni izbori i lokalni izbori u 13 gradova i opština. Za početak marta najavljeno raspisivanje predsedničkih izbora. Republička izborna komisija (RIK) usvojila je pet odluka prema kojima će biti postpuano u procesu vanrednih parlamentarnih i redovnih izbora predsednika Republike, najavljenih za 3. april 2022. godine.

Na sednici RIK-a u Beogradu usvojena je Odluka o obrascima za podnošenje izborne liste kandidata za narodne poslnike Skupštine Srbije.

RIK je doneo Odluku o obrascima za podnošenje prijava za posmatranje rada organa za sprovođenje izbora za narodne poslanike.

Donete su i odluke o utvrđivanju boje glasačkog listića i boje kontrolnog listića za proveru ispravnosti glasačke kutije na parlamentarnim i izborima za predsednika Srbije.

RIK je usvojio i Odluku o davanju saglasnosti za određivanje biračkih mesta sa više od 2.500 i manje od 100 birača na predstojećim izborima.

IZBORI 3. APRILA
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u utorak, 15. februara u 18 časova, potpisao je Ukaz o raspuštanju Skupštine Srbije i raspisao vanredne parlamentarne izbore za 3. april, a zatim i Odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora. Vlada Srbije je prethodno usvojila predlog da predsednik Republike raspusti Narodnu skupštinu.

Prethodno je predsednik Narodne skupštine Republike Srbije, Ivica Dačić raspisao lokalne izbore u 13 lokalnih samouprava za isti datum, 3. april. Dačić je potpisao odluku o raspisivanju izbora za odbornike skupštine grada Beograda i grada Bora, kao i za skupštine opština Aranđelovac, Smederevska Palanka, Lučani, Medveđa, Knjaževac, Bajina Bašta, Doljevac, Kula, Kladovo, Majdanpek i Sečanj.

Najavio je da će početkom marta, 90 dana pred istek mandata predsednika Republike, biti raspisani predsednički izbori, koji će biti održani, takođe, 3. aprila, navedeno je na sajtu Vlade RS