27/02/2024
Najnovije vesti
Kreativna radionica Pinokio deca u poseti Moderna galerija Valjevo Objektiva.rs april 2022.

RAZIGRANE PINOKIJEVE PČELICE

Autor 12/04/2022

U Kreativnoj radionici Pinokio Udruženja Anđeli čuvari u Valjevu, mališani sa svojim vaspitačicama koriste da prijatno provedu prolećno vreme. Istovremeno, ozbiljni, ali uz osmehe, istražuju nova gradiva, uče da žive u skladu sa prirodom i da upoznaju svoj grad.

deca Kreativan radionica Pinokio Udruženja Anđeli čuvari u Modernoj galeriji Valjevo Objektiva.rs
Mališani predškolske grupe 1. u Kreativnoj radionici Pinokio pažljivo prate priču o Modernoj galeriji Valjevo

Predškolska grupa 1. je sa svojim vaspitačicama Vesnom Lazić i Ankom Radivojević išla na izlet u obilazak Moderne galerije u Valjevu. Dočekala ih je kustos, Marija Đurić, master istoričar umetnosti sa kojom su održali radionicu “Živa priroda”. Inspirisani predavanjem o Galeriji i njenom idejnom tvorcu, slikaru Ljubi Popoviću (1934-2016), deca su sama izabrala kakvim bojama i tehnikom će raditi, tako da su priredili svoje crteže o prirodi.

Uz priču o ustanovi i umetniku, mališani su u Modernoj galeriji razgledali i postavku ličnih predmeta Ljube Popovića, palete i četkice za slikanje, knjige koje je čitao, prve slike iz detinjstva i nastale tokom studija. Očekivano, predškolcima iz grupe 1. u Kreativnoj radionici Pinokio ovakav izlet je darovao pregršt novih saznanja, utisaka i divnu uspomenu na posetu Modernoj galeriji sa vaspitačicama i drugarima.

Kreativna radionica Pinokio Valjevo Objektiva.rs
Učimo i crtamo – Kreativna radionica Pinokio Udruženja Anđeli čuvari u Valjevu

Za to vreme su mališani iz srednje vaspitne grupe sa svojim vaspitačicama Mirjanom Živanović i Sarom Jakovljević uživali u prolećnim aktivnostima. Učili su pesme o proleću i cveću i, na kreativan način, nadograđivali prethodna znanja o buđenju prirode i odlikama proleća. Poneli su ih stihove nove pesme Ljubičica koju su naučili, pa su ih složno i crtali.

deca u Kreativnoj radionici Pinokio vrtić Valjevo Objektiva.rs
Prolećne kreacije mališana iz KR Pinokio udruženja Anđeli čuvari

Takođe, vredne pčelice iz starije vaspitne grupe u Kreativnoj radionici Pinokio, su sa vaspitačicama uživali u prolećnim aktivnostima. Crtali su i pričali, recitovali i zabavljali se, i nisu primetili da su, učeći “Prolećnu pesmu” o prolećnim aktivnostima prošli šest metodika koje deci omogućavaju da na kreativan način usvoje nova znanja. Uz odabrane strofe, prigodne dečjem uzrastu, lični doživljaj novog godišnjeg doba i novih saznanja su pretočili u jedinstvene živopisne radove, bukete maslačaka koje su napravili od krep – papira.

Mališani u Kreativnoj radionici Pinokio, vođeni savetima vaspitačica, kroz zabavu uče i stvaraju, oplemenjujući prostor udruženja Anđeli čuvari u Valjevu. Čine da im je svaki dan ispunjen živahnim bojama i radošću, dok se, u skladu sa aktuelnim periodom, pripremaju za nove prolećne nastupe i proslave.