27/02/2024
Najnovije vesti
RECIKLIRAJ-ZA-NOVI-ZIVOT-UGOSTITELJI-SOUL VTO Centar i ugostitelji Svečana sala Soul Foto Dragan Krunić Objektiva.rs Valjevo

RECIKLIRAJ ZA NOVI ŽIVOT

Autor 02/06/2022

“Recikliraj za novi život” naziv je nove akcije koju je pokrenulo Udruzenje “Da se novi život rađa“ radi prikupljanja novčanih sredstava za kupovinu nove i još modernije opreme za Centra za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo.

Prvi poziv upućen je ugostiteljima Valjeva, prvenstveno velikim objektima za proslave i restoranima kao generatorima velike količine sekundarnih sirovina koje su pogodne za reciklažu – tipa PET i staklene nepovratne ambalaže.

Ideja da novac od otpada pretvore u humano delo i time doprinesu nastajanju novih generacijama i čistijeg okruženja, inicirana je od vlasnika Svečane Sale Soul i uz oduševljenje prihvaćena od strane vlasnika restorana.

Do sada nismo imali tehničku mogućnost razdavajanja i prikupljanja stakla i PET ambalaže. A sada kada možemo da novac od prikupljenog otpada usmerimo na jednu tako plemenitu akciju sa velikim oduševljenjem se uključujemo, saglasno kaže 15-ak vlasnika restorana koji su prisustvovali prvom sastanku. Pri tome navode da ima još sekundarnih sirovina koje mogu da recikliraju radi prikupljanja što većih sredstava za akciju “Recikliraj za novi život”, ali i radi očuvanja životnog okruženja.

Valjevci mogu da pokažu da je ovo ekolški svestan i društveno odgovoran grad i u tome pomaže reciklažni centar Kemeko koji će postaviti i redovno prazniti reciklažne kontejnere, a sav novac od otkupa uplaćivati na račun Udruženja.

Po procenjenim statističkim podacima, grad od 100.000 stanovnika dnevno upotrebi 100.000 flaša koje završe na nekoj od deponija, pa i u rekama i šumama… To su dodatni razlozi što se učesnici nadaju da će, kroz ovu akciju društveno odgovornih pojedinaca, uspeti da veliki deo tog otpada usmere u reciklažu.

Udruženje “Da se novi život rađa” prvo se obratilo sektoru ugostiteljsta i naišlo na zaista srdačan odziv. Sledeći korak koji planiraju je edukativna akcija na nivu grada.

Tim povodom, pored ugostitelja koji su ostvarili konkretne dogovore, sastanku su prisustvovali i članovi aktiva biologa, kao i iz Udruženja učitelja Valjeva koji će podržati kampanju kroz edukativne sadržaje i projekte koji će biti ostvarivani u školama. Tačnije, od septembra će i u školskim dvorištima biti postavljeni reciklažni kontejeneri obeležene logom akcije, pojašnjava Mirka Đorđević, predsednik Udruženja “Da se novi život rađa” i senior klinički embriolog VTO centra Valjevo.

Istovremeno navodi da je firma Kemeko izabrana za ovu akciju je od samog početka rada VTO centra pružaju im nesebičnu podršku, a tada su darovali važan deo opreme, laminarnu komoru, čija je vrednosti oko 20.000 eura.

Inače, akciji višestruke vrednosti, jednako humanoj kao i bitnoj radi očuvanja životnog okruženja svih nas, “Recikliraj za novi život” mogu se pridružiti svi zainteresovani, a rezultati će biti objavljivani i u medijima, kao i na društvenim mrežama.