19/04/2024
Najnovije vesti
Bager-Cika-Ljubina-ulica-Valjevo-28-11-2023-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-za-Objektiva.rs-vesti

Revoltirani građani spremni za proteste da bi zaustavili radove

Autor 01/12/2023

Večeras su se okupili stanari Čika Ljubine ulice revoltirani zbog sumnji na neregularnosti, poručuju da su spremni da izađu na ulicu i spreče nastavak radova jer, kažu – radovi nisu u skladu sa zakonskom regulativom, a kako saznaju, nisu propraćeni dozvolom.

U ime stanara iz Čika Ljubine ulice, za portal Objektiva.rs iz Valjeva, Vojkan Džoković je rekao:

“Danas smo se okupili povodom nezakonitog puta koji se gradi iz pravca Čika Ljubine i mosta prema starom zelenom pijacu pa kroz deo ulice koji gravitira prema Gradskom trgu.

Ono što se da odmah uočiti je da ne postoji tabla koja potvrđuje da je u pitanju gradilište, a na takvoj tabli bi trebalo da piše naziv izvođača radova, nadzora, planirani rok za izvođenje radova, finansijer i svi ostali neophodni podaci koje zakon nalaže – to je prvo što nas je opomenulo da nešto nije u redu i da počnemo dalje da tragamo.

Mi smo nastojali da utvrdimo činjenice i dobili smo insajderske informacije iz Gradske uprave da postoje samo lokacijski uslovi. Znači, da ne postoji građevinska dozvola za ovu vrstu gradnje i da, samim tim, nije izvršena prijava gradilišta. To ne samo da je krivično delo, nego postoje osnovi za naknadu materijalne štete imajući posebno u vidu da je fasada zgrade oštećena na dva mesta, koje je urađena u zimu 2022/23. i nije godinu dana napunila, a već je oštećena. Pored toga, narušavaju se navike stanovništva koji ovde žive decenijama, postoje lokali koji ovde ne mogu da funkcionišu. A saobraćaj ne bi mogao da funkcioniše iz prostog razloga što je baš zbog saobraćaja zatvoren ovaj deo ispred PIO fonda, obzirom da saobraćaj tu nije mogao da funkcioniše ni pre 40 godina, a kako li bi sada kada je višestruko uvećan broj vozila na ulicama grada. To bi apsolutno dovelo do kolapsa i čestih saobraćajnih nezgoda i životi pešaka bi bili ugroženi, posebno jer ovde ima mnogo starih lica i male dece, tako da bi to bilo krajnje opasno za sve.

Postoje neke druge nezakonitosti. Treba reći da je jedno odeljenje Lokalne samouprave već apliciralo za taj deo ispred PIO fonda i dobilo sredstva koja su trebala da budu uplaćena 2025. godine, da se tu napravi mali trg sa led rasvetom. Međutim, prema informacijama koje mi imamo, njima je rečeno da ne može da se čeka toliko i da mora odmah da se radi.

To je ono što mi posedujemo od informacija. Sad, da l’ je to istina, ja se ograđujem, ali s obzirom da je to insajderska informacija, vrlo verovatno da je tačno. To samo ukazuje da je rađeno ad hoc, bez nekog plana, bez promišljanja, na brzinu, protivzakonito i to je sasvim dovoljno razloga da se s ovim zastane.

Naročito moram da podvučem, imajući u vidu da je u planu izrada nove regulacije Zone Centar, da je to u pripremi, a to obuhvata i ovaj deo, a to je ekstra zona – sam centar, tako da mi nije jasno zašto se s ovim žurilo i kome je sve ovo trebalo.

Naši zahtevi su da se ovi radovi momentalno obustave, i da se sve vrati u pređašnje stanje, a da se onda izradi nova regulacija Zone Centra, kako bi prvo ozbiljno i studiozno videli koje su potrebe i mogućnosti ove ulice da primi, i koju količinu, vozila i saobraćaja, pa da se tek, na osnovu toga, ovo uradi kako treba”, poručuje Džoković u ime stanara iz Čika Ljubine 1/1.

Već je izvršena prijava saobraćajnoj inspekciji od strane upravnika zgrade, a ne isključuju i proteste jer su stanari Čika Ljubine ulice veoma revoltirani.

Podsećamo, radovi u Čika Ljubinoj ulici su počeli 28. novembra, i najavljeno je da se rehabilitacija odnosi na deonicu od Sinđelićeve do Doma penzionera.