19/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • SAHRANJEN PISAC RADOVAN BELI MARKOVIĆ
komemoracija Radovan Beli Marković KC Lajkovac belo Valjevo

SAHRANJEN PISAC RADOVAN BELI MARKOVIĆ

Autor 22/01/2022

Na komemorativnom skupu održanom u Kulturnom centru u Lajkovcu, od uglednog književnika Radovana Belog Markovića, oprostili su se brojni sugrađani i prijatelji, kao i predstavnici državnih i lokalnih institucija.

U ime “belog Valjeva”, kako ga je nazivao književnik, na poslednji put ga je ispratio gradonačelnik, Lazar Gojković.

Porodici preminulog književnika saučešće, u ime predsednika Republike Aleksandra Vučića i u svoje ime, izrazio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Od svog najpoznatijeg sugrađanina, koji je proneo slavu Lajkovca, oprostio se predsednik opštine Andrija Živković.

„Napustio nas je „poslednji kavaler starog premera“, čovek koga su oni koji su čitali njegova dela, smatrali književnikom, a oni koji su ga poznavali, velikim čovekom. Imali smo čast da budemo savremenici Radovana Belog Markovića, njegovo prisustvo značilo je nemerljivu podršku svima nama. Veliki književnik darom i enciklopedijskim zananjem, sarađivao je kao direktor Biblioteke u Lajkovcu, sa najzanačjnijim imenima srpske kulture, stvarajući kulturni i književni milje u ovdašnjoj železničkoj i radničkoj varoši“, rekao je između ostalog, predsednik opštine Lajkovac.

U ime ministarke kulture i informisanja Maje Živković, skupu se obratila pomoćnica ministra Slavica Trifunović.

O značaju književnog dela Radovana Belog Markovića, govorio je prof. dr Radivoje Mikić.

Dugogodišnji prijatelj i saradnik Radovana Belog Markovića, Dušan Mihajlović, podsetio se godina druženja, učešća u radu Društva istraživača Vladimir Mandić Manda, kao i približavanja lepota planine Povlen ostalim građanima Srbije.

Konferansije i prijatelj pisca Radmila Novaković je nadahnuto govorila o Radovanu Belom Markoviću i citirajući velikog pisca.

„Pisac ne može da živi u provinciji. A ako baš ne može da živi u centru sveta, onda je za pisca najbolje da se skloni u neku od najudaljenijih gubernija svoje duše. Pravom piscu je ionako svejedno gde ćete ga postavljati. Male varoši približuju ljude od kojih valja biti daleko. A veliki gradovi broj takvih ljudi podržavaju. Radeći na sopstvenom slučaju. Živim i umirem u Lajkovcu, u varoši sasvim maloj, čije sam baštenske bedeme i kule sam sazidao, a pozlatio ih nisam“, pričao je Radovan Beli Marković, prvi dobitnik Povelje za životno delo opštine Lajkovac, koja mu je uručena prošle godine.

Radovan Beli Marković rođen je 10. oktobra 1947. godine u selu Ćelije, opština Lajkovac. Radovan Beli Marković je sahranjen na groblju u Lajkovcu, u aleji zaslužnih građana.