01/10/2022
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • SAJAM ŠLJIVA U OSEČINI OD 23. DO 28. AVGUSTA
Sajam-sljiva-Osecina-avgust-2022-fb-Podgovina-Objektiva.rs-Valjevo.jpg

SAJAM ŠLJIVA U OSEČINI OD 23. DO 28. AVGUSTA

Autor 22/08/2022

Ovogodišnji 17. Sajam šljiva u Osečini priređuje raznovrsan program, uključujući književne promocije, stručna predavanja, turnir u šahu, izložbu veza i heklanih rukotvorina “Zlatne ruke” uz takmičenje zdravičara i druge zabavne programe.

Tokom Sajma u hali Sportskog centra u Osečini biće prikazani najbolji proizvodi od šljiva lokalnih poljoprivrednika: rakija, džem, pekmez, slatko od šljiva i šljivani kolači, uz prateće programe: kuvanje pekmeza, sušenje šljive, pečenje i degustacija rakije, izložbu “Zlatne ruke” i “Trg starih zanata” ispred Narodne biblioteke Osečina. Pored izložbe specijaliteta privrednih proizvođača, u Sportskom centru, priređena je i izložba mehanizacije i sadnog materijala. U okviru turističke ponude posetiocima će biti omogućena vožnja fijakerom i poseta kulturno – istorijskih spomenika.

17. Sajam šljiva počinje u utorak, 23. avgusta, od 19 sati, promocijom knjige dr Jelene Glušac “Hram Uspenja Presvete Bogorodice u Peckoj”, u Parohijskom domu u Osečini.

Potom, u četvrtak, 25. avgusta od 19 časova, je otvaranje izložbe “Košuljica izvezena – košulje kroz istoriju”. Iste večeri, od 20 sati, je potpaljivanje sušare uz nastup KUD-ova iz Osečine, nakon čega je koncert narodne muzike, od 20 sati i 30 minuta, kod Sportskog centra Osečina.

U petak, 26. avgusta, od 11 časova, je predavanje Proizvodnja rakije šljivovice, nematerijalno kulturno nasleđe kao komponenta privlačnosti u procesu brendiranja destinacije kroz formiranje “Puta rakije”, predavača Nenada Ikonića, doktoranda turuzma; sledi tema IPARD programi u funkciji razvoja ruralnog turizma Opštine Osečina, profesora dr Draga Cvijanovića, dekana Fakulteta za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, Univerziteta u Kragujevcu i predavanje Mikrobiološki preparati u proizvodnji šljive, o čemu će govoriti dr Gorica Cvijanović, u motelu Sportskog centra Osečina.

Svečanost otvaranja 17. Sajma šljiva u Osečini je u petak, 26. avgusta u 13 sati. Od 17 i 30 počinje Dečiji karneval. Od 21 sat je koncert Ane Bekute na malom terenu Sportskog centra Osečina.

Narednog dana, u subotu, 27. avgusta od 10 sati, u OVC “Braća Nedić” počinje šahovski turnir. Na platou ispred Narodne biblioteke Osečina, od 11 sati, je takmičenje zdravičara. U 16 sati je uručenje nagrada posetiocima izložbe “Zlatne ruke” u okviru nagradne igre “Poželi-ostvari”. Od 18 sati je “Svečani defile” od kružnog toka do Sportskog centra Osečina, našta je nadovezan nastup KUD-ova iz Osečina i orkestra MUP-a. U 21 sat je koncert Isaka Šabanovića na terenu Sportskog centra Osečina.

Poslednjeg dana ovogodišnjeg, Sajma, u nedelju, 28. avgusta od 10 sati, je diskusija o plasmanu i otkupu meda o čemu će govoriti direktor pogona “Naš med”, Nenad Protić. Od 11 i 30 je stručno predavanje Veroljuba Umeljića “Uzgoj visokokvalitetnih matica uz korišćenje “jenter i nikot” aparata”.

Uz svečano uručenje nagrada najboljim proizvođačima rakije, kao i za domaću hranu i proizvode od šljive, potom za najlepše štandove, ručne radove i šljivike, 28. avgusta od 15 časova, predviđeno je zatvaranje programa 17. Sajma šljiva u Osečini.

IZABRANE NAJBOLJE RAKIJE SAJMA ŠLJIVA U OSEČINI 2022.

U okviru Sajma šljiva, 17. put, priređeno je takmičenje za najbolja jaka alkoholna pića Turističke organizacije “Podgorina” iz Osečine.

Komisija za ocenjivanje jakih alkoholnih pića radila je 4. i 5 avgusta 2022. godine na Sajmu šljiva u Osečini, u sledećem sastavu: predsednik, profesor dr Ninoslav Nikićević i članovi: dr Branko Popović iz Instituta za voćarstvo Čačak, dr Vele Tešević sa Hemijskog fakulteta Univerzitet u Beogradu i diplomirani inženjer Ljubiša Stanković sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, uz sekretara, Dana Krsmanovića iz Opštine Osečina.

Najbolje-rakije-avgust-2022-17.-Sajam-sljiva-u-Osecini.jpg

Na osnovu 153 pregledana i ocenjena uzoraka jakih alkoholnih pića, prijavljenih od 77 učesnika, komisija je dodelila: velikih zlatnih medalja 24, zlatnih 56, srebrnih 68 i 3 bronze medalje.

Na osnovu Pravilnika Sajma šljiva u Osečini, o ocenjivanju kvaliteta jakih alkoholnih pića, komisija predlaže dodelu sledećih medalja.

Najbolja podgorska rakija: 1. Milorad Sekulić, Gunjaci, šljivovica, jačina 45 vol % iz 1989. godine, 2. Milorad Sekulić, Gunjaci, šljivovica, jačina 45 vol % iz 1993. godine i 3. Tomislav Janković, Selo Osečina, šljivovica, jačina 44 vol % iz 1996. godine.

Najbolja šljivovica /fizičkih lica/: 1. Stanimir Minić iz Gornje Trepče, jačina 45 vol % iz 2009. godine, 2. Mikan Milovančević, Lučani, Pavlova rakija šljiva, jačina 45 vol % iz 2010. godine i 3. Dragan Marković, Knjaževac, šljivovica, jačina 44 vol % iz 2010. godine.

Najbolja voćna rakija : 1. Pure Fruit doo, Beograd, rakija od dunja, 2010. godina, jačina 40 vol%, 2. Matija Kovač, Novi Bečej, rakija od dunja, 2020. godina, jačina 42 vol% i 3. Milan Jovanović, Kikinda, viljamovka, 2019. godina, 41 vol%.

Najbolja grožđana rakija: 1. Pure Fruit doo, Beograd, lozovača, 2021. godina, jačina 43 vol%, 2. Petar Horti, Apatin, lozovača, 2021. godina, jačina 42 vol % i 3. Željko Vlatković, Apatin, lozovača, 2020. godina, jačina 42 vol %.

Najbolja specijalna rakija: 1. Microskopium doo, Beograd, Travinjak, 2021. godina, jačina 40 vol%, 2. Destico M&M Ljubovija, rakija malina, 2017. godina, jačina 40 vol% i 3. Proizvodna radnja Nevena Novićević, Velika Plana, Medovača rakija od meda, 2020. godina, jačina 40 vol %.

Pravna lica proizvođači rakija i JAP-a: 1. Stari vitez Beograd, šljivovica prepečenica 2007. godina. Jačina 43 vol%, 2. Pure Fruit doo, Beograd, šljivovica, 1998. godina, jačina 43 vol% i 3. Podgorka doo Osečina, rakija od šljiva 2009. godina, jačina 45 Pure Fruit doo, Beograd, lozovača, 2021. godina, jačina 43 vol%.

Najbolje ocenjen uzorak šljivovice na 17. Sajmu šljiva Osečina 2022. godine i apsolutni šampion sa najviše osvojenih velikih zlatnih medalja je Stari vitez iz Beograda sa rakijom šljivovica prepečenica, jačine 43 vol % iz 2007. godine.

Foto: Sajam šljiva Osečina