29/05/2023
Najnovije vesti
Učenici Valjevske gimnazije na skijanju na Divčibarama Objektiva.rs Valjevo

SKIJANJE NA DIVČIBARAMA ZA UČENIKE

Autor 06/03/2022

Učenici srednjih škola Tehničke i Gimnazije iz Valjeva protekle sedmice su boravili na izletu na skijalištu na Divčibarama, u organizaciji valjevske firme Divčibare Ski Resort. U predstojećem periodu aktivni izleti očekuju i đake osnovnih i srednjih škola.

Učenicima je na raspolaganju škola skijanja, uz kompletnu ski opremu, a deca koja prvi put staju na prave skije, dobijaju i besplatan ski pas. Zahvaljujući tome, od kada Divčibare Ski Resort organizuje ovu akciju, skijanje je savladalo više od 1000 dece koja su se prvi put oprobala u ovom sportu.

Andrija Marjanović menadžer Divčibare Ski Resort Objektiva.rs Valjevo
Andrija Marjanović, menadžer centra Divčibare Ski Resort

O ovom lepom primeru poslovanja, mladi Valjevac, menadžer centra Divčibare Ski Resort, Andrija Marjanović, kaže da je, od samog početka, među ciljevima i obuka skijanja.

Od samog početka kada smo ušli u zakup skijališta na Divčibarama jedan od ciljeva je bio da što veći broj mladih ljudi iz Valjeva i okoline nauče da skijaju. Mi smo pre tri godine otpočeli saradnju sa srednjim školama, gde je naše skijalište pružilo besplatnu obuku, opremu i ski pas za sve učenike koji su se prijavljivali. Za jednu ski sezonu smo imali preko 300 učenika koji su naučili da skijaju. Međutim, prethodne godine nas je situacija sa pandemijom poremetila, ali pošto se pandemija malo smirila, ove godine smo nastavili akciju.

Divčibare, kao planinska visoravan u blizini Valjeva, ima mogućnosti da našim sugrađanima pruži priliku da se bave zimskim sportovima. Međutim, svesni smo da bavljenje skijanjem iziskuje malo veće finansijske izdatke i da nisu svi u mogućnosti da nauče i da se redovno bave zimskim sportovima.

Gimnazijalci na skijalištu na Divčibarama

Pre par godina smo došli na ideju, da nakon praznika i raspusta, kada su velike gužve na skijalištu, organizujemo besplatnu obuku za decu kako bi mladim ljudima pružili mogućnost da se bave sportom i da borave u prirodi, a dovoljan motiv je da udišu čist planinski vazduh.

Ranijih godina je obuka organizovana za sve srednje škole iz Valjeva, ali od ove godine u saradnji sa UF VK Valis organizujemo besplatne časove i za sve osnovne škole. Takođe, ovogodišnjoj akciji se pridružuju i osnovne škole sa Stava i Pričevića. Plan nam je da u narednim godinama proširimo saradnju i sa drugim školama iz seoskih područja, kao i iz okolnih gradova,” navodi Andrija Marjanović, menadžer centra Divčibare Ski Resort.

Savršen dan na skijanju na stazi na Divčibarama podrazumeva da svi učesnici budu aktivni, početnici imaju obezbeđen rad sa trenerima. Sa deset ski instruktora iz Divčibare Ski Resort-a, koji tokom cele sezone vredno rade na skijaškoj obuci, održavaju časove za početnike, kao i za sve koji bi da što bolje savladaju ovu veštinu. Za trenutke predaha, organizatori su za posetioce na Divčibarama priredili pansionske obroke, po povoljnim cenama.

Za sada su učenici, sa svojim profesorima, iz Tehničke škole Valjevo i Valjevske gimnazije, proveli aktivne sunčane izlete na snegu i čistom vazduhu.

Foto arhiva – Valjevska gimnazija, mart 2022. godine