15/04/2024
Najnovije vesti
zgrada-Valjevo-lokalna-samouprava-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-za-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Skupština Valjeva – Usvojen  budžet za narednu godinu

Autor 23/12/2023

Na 37. sednici Skupštine grada Valjeva, prva tačka dnevnog reda bila je Odluka o budžetu grada Valjeva za 2024. godinu.

Odlukom o budžetu grada Valjeva za 2024. godinu planirani su prihodi i primanja sa neraspoređenim viškom prihoda iz ranijih godina u iznosu od 5.237.566.000 dinara i 127.125.000 dinara prihoda iz ostalih izvora, što ukupno iznosi 5.364.691.000 dinara ukupnih javnih sredstava.

Sredstva budžeta jedinice lokalne samouprave obezbeđuju se iz izvornih i ustupljenih prihoda, transfera i drugih prihoda i primanja utvrđenih zakonom.

Najveći deo prihoda planiran je od poreza na dohodak, dobit i kapitalne dobitke u iznosu od 3.036.410.000 dinara. Ova grupa prihoda spada u grupu prihoda od ustupljenih poreza čija raspodela je regulisana Zakonom o finansiranju lokalne samouprave. Odlukom o budžetu grada Valjeva za 2024. godinu planirani su rashodi i izdaci iz sredstava budžeta grada u iznosu od 5.237.566.000 dinara, kao i 127.125.000 dinara rashoda i izdataka iz drugih izvora, što ukupno iznosi 5.364.691.000 dinara.

Odlukom o budžetu grada Valjeva za 2024. godinu planirani su prihodi i primanja sa neraspoređenim viškom prihoda iz ranijih godina u iznosu od 5.237.566.000 dinara i 127.125.000 dinara prihoda iz ostalih izvora, što ukupno iznosi 5.364.691.000 dinara ukupnih javnih sredstava.

Sredstva budžeta jedinice lokalne samouprave obezbeđuju se iz izvornih i ustupljenih prihoda, transfera i drugih prihoda i primanja utvrđenih zakonom.

Najveći deo prihoda planiran je od poreza na dohodak, dobit i kapitalne dobitke u iznosu od 3.036.410.000 dinara. Ova grupa prihoda spada u grupu prihoda od ustupljenih poreza čija raspodela je regulisana Zakonom o finansiranju lokalne samouprave. Odlukom o budžetu grada Valjeva za 2024. godinu planirani su rashodi i izdaci iz sredstava budžeta grada u iznosu od 5.237.566.000 dinara, kao i 127.125.000 dinara rashoda i izdataka iz drugih izvora, što ukupno iznosi 5.364.691.000 dinara“, rekao je Željko Tabašević, rukovodilac Odeljenja za finansije.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković govoreći o budžetu je naglasio da je ponosan na sve što je urađeno u prethodne tri godine i pomenuo najvažnije projekte planirane u 2024. godini.

„Odluka o budžetu grada Valjeva za 2024. godinu je urađena u skladu sa Uputstvom Ministarstva finansija. Bili smo u obavezi da prihode realno planiramo, odnosno da najpre uradimo analizu projekcije za tri kvartala 2023. godine, uradimo projekciju do kraja te godine i na osnovu toga smo uvećali budžet u okviru dozvoljenog procenta.

Najveće izdvajanje u 2024. godini je planirano za projekat koji je izuzetno važan, a to je rekonstrukcija Suvoborske ulice. Valjevo je prvi grad u Srbiji koji je potpisao ugovor sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u okviru „LIID“ projekta, koji se odnosi na unapređenje lokalne infrastrukture i institucionalno razvijanje lokalnih samouprava. Očekujem da već početkom godine, uz ova sredstva koja smo mi opredelili u budžetu krene rekonstrukcija Suvoborske ulice, koja je izuzetno prometna i značajna iz više aspekata.

Planirana je rekonstrukcija parkinga kod Hrama, konačno završavamo projekto-tehničku dokumentaciju. Takođe, završavamo tehničku dokumentaciju za bivšu zgradu Radio Valjeva. Izuzetno značajan projekat koji se sprovodi u SRC Petnica, mi smo ponovo prvi grad u Srbiji koji će zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike uraditi sve tri mere energetske efikasnosti: postavljanje solarnih panela, toplotnih pumpi i termički omotač oko objekata i bazena, kako bismo imali velike uštede i bolji kvalitet usluga u SRC Petnica.

Ponosan sam na izdvajanja što se tiče poljoprivrede, jer to je jedno od obećanja koje smo ispunili i mislim da tu nikako ne treba da se zaustavimo.

Naravno, tu je i završetak izgradnje brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac, možda i najbitniji projekat za nas. Izgradnja gasovoda visokog pritiska, rekonstrukcija Opšte bolnice u Valjevu, nova sportska dvorana na temeljima stare, koja je započeta još devedesetih godina i izgradnja južne obilaznice, baj-pas saobraćajnica koja će vezati Privrednu zonu i brzu saobraćajnicu.

Trenutno radimo na rešavanju parkinga u gradu, na lokaciji na kojoj se nalazi NIS-ova pumpa u Tešnjaru, koja će biti gradska lokacija kada se završe radovi, mislim da je to idealan prostor da se uradi podzemna garaža i da se time reši problem parkiranja i to je jedan od prioriteta u 2024. godini.

U toku je projektovanje pešačko-biciklističke staze u forlandu Kolubare, to je fenomenalna stvar, kao što ćemo u Suvoborskoj ulici imati prvu biciklističku stazu i s obzirom na to da imamo projekat za biciklističku stazu u Rajkovačkoj ulici, imaćemo mogućnost da povežemo SRC Petnica i Istraživačku stanicu „Petnica“ sa kružnim tokom na Gradcu“, naglasio je između ostalog gradonačelnik Gojković.

Za finansiranje izgradnje i održavanje objekata komunalne infrastrukture, Planom komunalne izgradnje i održavanja objekata komunalne infrastrukture za 2024. godinu opredeljena su ukupna sredstva od 1.233.108.370 dinara, koja su obezbeđena Odlukom o budžetu grada Valjeva za 2024. godinu.

Nakon detaljnog obrazlaganja Plana, rukovodilac Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu Branko Vuković se osvrnuo i na to šta je sve urađeno u 2023. godini.

„Što se tiče rehabilitacije gradskih ulica, ukupna dužina ulica koje smo rehabilitovali u 2023. godini je 8 km i 8.300 m2 saobraćajnih površina parkinga, raskrsnica i saobraćajnica u stambenim naseljima.

Prvo smo uradili parking u krugu Bolnice, površine 1100 m2, nakon toga Hajduk Veljkovu ulicu, Pantićevu ulicu i Ulicu Vladike Nikolaja. Zatim Ulicu Selimira Đorđevića-484 m2, Đerdapsku ulicu u MZ Brđani-1775 metara, Petra Molera, Cara Lazara, Dr Pitovića, Cake Milovijevića, deo Ulice Vladike Nikolaja u dužini od 300 m2, Ulicu Barsku u MZ Gradac-750 m2, Boška Stojanovića u Donjoj Grabovici-4605 m2, Vlade Danilovića – između Pantićeve i Železničke ulice, Sinđelićevu-120 m2, raskrsnicu kod kafane „RR“, površine 1300 m2, Ulicu Save Vujanovića-1300 m2, Braće Savićevića plus kružni tok-470 m2, Jovana Dučića, Branka Miljkovića, internu saobraćajnicu u Naselju Sretena Dudića, interne saobraćajnice u Naselju Zbratimljeni gradovi paralelno sa Duplim trakama, površine 2910 m2, Ulicu Senjak, a trenutno se završavaju radovi u Naselju Oslobodioci Valjeva.

Takođe, kroz investiciono održavanje parkinga, sredili smo parkinge iza zgrade Suda i iza Apoteke 101, spomen-obeležje kod Tržnice na Petkom puku, pešačku stazu u MZ Popare.

Kroz investiciono održavanje ulica, asfaltirali smo Ulicu 17. puka u MZ Brđani, Ulicu Generala Cukavca, Ulicu Bore Atanaskovića, Rasinsku i Ribničku u MZ Gradac, a pre toga je prethodila izgradnja kišne kanalitzacije, Suvoborsku krak, Avalsku, Pavla Vojteha u MZ Krušik, Jakova Nenadovića, Pikermajerovu ulicu, Braće Živanovića, Kordunašku i Ulicu Luke Lazarevića.

Asfaltirali smo puteve u seoskim područjima i to u Vragočanici, Dračiću, Leliću, Leskovicama, Babinoj Luci, Goloj Glavi, Rađevom selu, Donjem Taoru, Zabrdici, Popučkama, Poćuti, Dupljaju, kao i put u Kotešici.

Napominjem da smo na početku godine završili ulice u Privrednoj zoni – Nova 1, Nova 2 i Nova 3, plus stajalište i parking, to je bio preduslov za dovođenje investitora. Takođe, završili smo sanaciju klizišta na putu Brankovina – Zabrdica u MZ Gornja Grabovica, izgradili parking na Divčibarama, završili izradu projekto-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju Suvoborske ulice, završili projektni parking kod Hrama, gde će imati 105 mesta plus pet mesta za autobuse. Postament Stojadinu Mirkoviću na Jadru, projektu dokumentaciju za sanaciju klizišta u Ulici Braće Nedić, projektovanje potpornih zidova u Zlatiborskoj ulici. Takođe, projektovanje klizišta u Ulici Nikole Tesle i u Ulici Mila Pantića, imali smo i izradu projektne dokumentacije za izgradnju kružnog toka u Sinđelićevoj, projekat igrališta u Đerdapskoj ulici, projektovanje još jednog parkinga na Divčibarama.

Završili smo rekonstrukciju prve faze skejt parka u Parku Pećina, ogradu u Ulici Majora Ilića, nabavili smo posle dugo godina i dekorativnu novogodišnju rasvetu. U toku su radovi na izgradnji kišne kanalizacije u Kolubarskoj ulici, izvode se radovi na rekonstrukciji mosta na reci Gradac kod restorana „Vidra“, uradili smo šest novih dečijih igrališta u okviru PU „Milica Nožica“. Izgradili smo fekalnu kanalizaciju u Ulici 17. puka u MZ Brđani, kišnu kanalizaciju u Vidovdanskoj ulici u MZ Brđani i kroz investiciono održavanje javne rasvete dopunili u nekim mesnim zajednicima svetiljke i stubove, tako da sam nabrojao većinu stvari koje smo uradili u ovoj godini, a dosta toga će biti urađeno i u 2024. godini“, zaključio je Vuković.

Takođe, razmatrani su podneti amandmani na Odluku o budžetu grada Valjeva za narednu godinu, koje je podneo odbornik u Skupštini grada Valjeva Đorđe Pavlović.

Odeljenje za finansije Gradske uprave grada Valjeva je mišljenja da su podneti amandmani Đorđa Pavlovića na predlog Odluke o budžetu grada Valjeva za narednu godinu neprihvatljivi, iz razloga što je predlog Odluke o budžetu grada Valjeva za 2024. godinu urađen u skladu sa Uputstvom Ministarstva finansija za pripremu odluke o budžetu lokalne vlasti za 2024. godinu i projekcija za 2025. i 2026. godinu, kojim je dato ograničenje u pogledu planiranja prihoda i to takvo da je lokalna vlast u obavezi da prihode realno planira, tj. potrebno je poći od ostvarenja prihoda za tri kvartala u 2023. godini i njihove procene za zadnji kvartal te godine, što predstavlja osnov za njihovo uvećanje, pri čemu ukupan rast prihoda ne sme da bude veći od nominalnog rasta BDP. S obzirom na to da su prihodi budžeta grada Valjeva za 2024. godinu planirani u skladu sa navedenim Uputstvom, odnosno uvećani u okiru dozvoljenog procenta, ne postoji osnov za njihovo dalje uvećanje. Odbornici u Skupštini grada Valjeva nisu prihvatili podnete amandmane.

Usvojen je predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o lokalnim komunalnim taksama.

Odbornici su usvojili predlog Odluke o izradi Plana detaljne regulacije bloka između koridora železničke pruge u Ulici Mirka Obradovića u prostornoj celini „Kolubara“. Cilj izrade Plana je da se postigne kvalitetna i jasna urbanističa uređenost prostora i primene sve mere koje će proizaći iz planskog rešenja i time se jasnije utvrdi i zaštita životne sredine od uticaja obavljanja planiranih delatnosti.

Predmet Plana je definisanje i utvrđivanje namene zemljišta (površina javnih i ostalih namena), kao i pravila uređenja i građenja, uz preispitivanje regulacionog pojasa Ulice Mirka Obradovića saglasno izvedenom stanju ove ulice i uz preispitivanje pravila građenja (indeks zauzetosti, maksimalna visina objekta i dr.), a sve u cilju izdavanje lokacijskih uslova, odgovarajućih dozvola i uslova nadležnih imaoca javnih ovlašćenja i institucija, radi realizacije izgradnje planiranih poslovnih, proizvodnih i skladišnih objekata (uključujući i visokoregalna skladišta).

Usvojen je predlog Zaključka o ispravci tehničkih grešaka u izmenama i dopunama Plana generalne regulacije „Kolubara“ – druga izmena.

Usvojen je predlog Kadrovskog plana za 2024. godinu u Gradskoj upravi grada Valjeva, Zajedničkom pravobranilaštvu grada Valjeva i opštine Osečina i Službi interne revizije grada Valjeva. Razlog za donošenje Kadrovskog plana sadržan je u potrebi planiranja broja zaposlenih u 2024. godini, u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima koji regulišu oblast radnih odnosa u jedinici lokalne samouprave.

Usvojen je predlog Prve izmene programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za grad Valjevo za 2023. godinu, kao i predlog Odluke o obavljanju poslova sprovođenja poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja.

Skupština grada Valjeva usvojila je predloge rešenja o davanju saglasnosti na Treću izmenu i dopunu programa poslovanja JKP-a Vodovod, Vidrak i Toplana za 2023. godinu.

Usvojeni su izveštaji o realizaciji programa poslovanja JKP-a Toplana, Vodovod, Vidrak, Polet i JP za upravaljanje i korišćenje regionalnog višenamenskog hidrosistema Stubo-Rovni „Kolubara“ za period od 1. 1. 2023. do 30. 9. 2023. godine, kao i Pravilnik o radu JP za upravaljanje i korišćenje regionalnog višenamenskog hidrosistema Stubo-Rovni „Kolubara“.

Na sednici Skupštine grada Valjeva usvojen je predlog Rešenja o imenovanju direktora JKP Vidrak Valjevo. Za direktora ovog preduzeća imenovan je Dragutin Kuzmanović, diplomirani inženjer šumarstva iz Valjeva, na period od četiri godine.

Usvojen je predlog Odluke o usvajanju Strategije socijalne zaštite grada Valjeva 2023 – 2028. godine.

Osnovni zadati ciljevi Strategije su: unapređenje kvaliteta postojećih i razvoj novih prava i usluga socijalne zaštite, poboljšanje socijalne inkluzije društveno osetljivih grupa, učešće korisnika u donošenju odluka u socijalnoj zaštiti i razvijanje intersektorske saradnje u povećanju efikasnosti i delotvornosti socijalne zaštite (socijalna zaštita, OCD-pružaoci usluga socijalne zaštite, obrazovne i zdravstvene ustanove, lokalna samouprava). Strategija socijalne zaštite grada Valjeva istovremeno predstavlja neophodnu stratešku osnovu za pripremu razvojnih projekata u oblasti socijalne zaštite.

Usvojen je predlog Odluke o izmeni Lokalnog akcionog plana za obrazovanje Roma i Romkinja, predlog Odluke o izmeni LAP-a za unapređenje stanovanja Roma i Romkinja, predlog Odluke o izmeni LAP-a za zapošljavanje Roma i Romkinja, kao i izmena Lokalnog akcionog plana za zdravstvenu zaštitu Roma i Romkinja, a sve za period 2019-2023. godine.

Odbornici su usvojili odluku o izmenama i dopunama Odluke o naknadama za korišćenje javnih površina za teritoriju grada Valjeva. Razlog za donošenje ove odluke je usaglašavanje sa Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara koji je stupio na snagu 4.novembra 2024. godine. Da bi se važeća odluka usaglasila sa Zakonom, potrebno je izvršiti preciziranja pojedinih odredaba odluke i usaglašavanje pojedinih odredaba Odluke sa Zakonom. Sve to treba da doprinese ujednačnoj primeni Odluke i većoj pravnoj sigurnosti.