25/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • SO LAJKOVAC – DRUGI REBALANS BUDŽETA
Skupština opštine Lajkovac Valjevo Kolubarski okrug

SO LAJKOVAC – DRUGI REBALANS BUDŽETA

Autor 04/11/2021

Odbornici SO Lajkovac su, na devetom skupštinskom zasedanju usvojili, drugi rebalans budžeta koji, sa prenetim sredstvima iz prethodne godine, iznosi milijardu i 53,6 miliona dinara, kao i niz pratećih izmena u budžetskim programima i programu poslovanja javnog preduzeća.

Prihodi od rente za iskopavanje mineralnih sirovina umanjeni su za oko 20 miliona dinara, ali je taj manjak nadoknađen uštedama i znatno većim prihodima od naplate poreza, tako da su uglavnom prepakovane budžetske pozicije.

Rebalansom je dva miliona dinara opredeljeno Domu zdravlja Lajkovac za konačno renoviranje i opremanje ambulante u Jabučju, koja ne radi skoro dve godine. Devetomesečno izvršenje budžeta je 53 odsto, što je na nivou prethodnih godina, ali do kraja godine treba da bude bolje jer je većina planiranih radova ugovorena, istakao je predsednik opštine Andrija Živković:

„Pre svega mislim na izgradnju Izviđačke ulice od Zelene pijace do bazena, zatim na izgradnju puta Mirkovići-Josipovići u Jabučju dužine 2,5 kilometra i izgradnju podstanice u Slovcu, čime ćemo steći uslove da konačno pustimo u rad kanalizaciju urađenu pre nekoliko godina. Ove godine jedino nećemo započeti izgradnju Seoske kuće (doma) u Slovcu, čija je nabavka „pala“. Po procenama, zbog nabavke građevinskog materijala, sada je za izgradnju seoskog doma u Pepeljevcu potrebno 35 miliona, što je vrlo velika stavka. Zbog toga smo odlučili da radimo novi projekat za šta su odvojene pare ovim rebalansom.“

Cene poreza po kvadratnom metru pokretne i nepokretne imovine su na prošlogodišnjem nivou, tako da neće doći do povećanja nameta za građane opštine Lajkovac, kao ni za ugostiteljske objekte. Na sednici je data saglasnost na projekat javno-privatnog partnerstva za zamenu signalizacije i održavanje sistema javnog osvetljenja u opštini Lajkovac, zahvaljujući čemu će javna rasveta biti zamenjena LED sijalicama, a pritom taj posao i održavanje „neće dodatno koštati građane Lajkovca nego ćemo potrošnju električne energije plaćati kao do sada.“

Na sednici su usvojene Druge izmene Programa poslovanja Gradske čistoće, za šta je izdvojeno 3,7 miliona dinara: najviše za čišćenje divljih deponija, prevoz vode i rad zimske službe.

Bilo je komentara odbornika o vodosnabdevanju u Ćelijama i neredovno iznošenje smeća u poslednje vreme, za šta su glavni razlozi kvar kamiona i dosta KOVID pozitivnih vozača.

Opštinsko veće je dalo saglasnost i na izveštaj za prošlu i Plan rada za ovu godinu Predškolske ustanove „Leptirić“. Zbog sve većeg interesovanja data je saglasnost za povećanje broja upisane dece, najviše do 20 odsto. Inače, u Lajkovcu nema liste čekanja za upis dece u vrtić što je izuzetno pohvalno.

Skupština je dala saglasnost da DZ Lajkovac može da izda u zakup prostor od 120 kvadrata u sklopu svog objekta, koji je ranije koristila Apotekarska ustanova Valjevo, isključivo za obavljanje apotekarskih usluga.

Na sednici je za direktora Gradske biblioteke, nakon obavljenog konkursa, ponovo imenovana Biljana Bogdanović.