22/09/2023
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • SPS – JS: OBAVEŠTENJE ZA MINISTRA PROSVETE
Odbornička grupa SPS - JS Valjevo foto Objektiva.rs

SPS – JS: OBAVEŠTENJE ZA MINISTRA PROSVETE

Autor 08/04/2022

Đorđe Pavlović, šef Odborničke grupe SPS-JS u Skupštini grada Valjeva obavestio je da su “dobili potvrdu da je Dopis primljen u Ministarstvu” uz prilog dokumenta upućenog 25. marta tekuće godine, koji prenosimo u celini:

“Ministar, Branko Ružić

PREDMET: Obaveštenje

Poštovani,
Moralni i profesionalni sunovrat načelnika Školske uprave Valjevo – Kolubarski i Mačvanski okrug – dr Zorice Jocić bacio je senku na dodelu ovogodišnjih najviših priznanja Grada Valjeva pojedincima i kolektivima za dostignuća u različitim oblastima, a sve zbog njenog perfidnog prikrivanja informacija da se protiv jednog od dobitnika nagrade grada vodi krivični postpak.

Više javno tužilaštvo u Valjevu je pre dve godine podiglo optužnicu protiv dobitnika nagrade za oblast poljoprivreda Mališe Pajkovića kojom mu se na teret stavlja krivično delo trgovina ljudima i zlostavljanje maloletnog lica i to tako što je u dužem vremenskom periodu iskorišćavao maloletno lice za seksualnu eksploataciju. Njegov predlagač je Dragan Tomić zvani Petljalo, odbornik Srpske napredne stranke(dalje: SNS) u Skupštini grada Valjeva.

Kako je navedeni slavodobitnik iz redova vladajuće SNS, kao i predsednica Komisije za dodelu Nagrada grada, članovi Komisije su bili podvrguti snažnom pritisku, do šikaniranja, dr Zorice Jocić. Uzred budi rečeno, imenovana je morala biti, ili makar bila dužna (jer je obaveza predsednika Komisije da postupa sa dužnom pažnjom), biti upoznata sa pravosudnim statusom slavodobitnika.

Manipulacija članovima Komisije ogledala se u tome da je predsednica, dr Zorica Jocić, sama napisala i objavila obaveštenje na lokalnim valjevskim portalima i zvaničnoj veb prezentaciji Grada Valjeva, a sve nakon objave jednog od portala o krivičnopravnom statusu nagrađenog.

Ona se u saopštenju pilatovski “branila” da je Komisija samo postupala u skladu sa Odlukom o dodeli nagrada grada Valjeva te da “Komisija nema ovlašćenje, niti mogućnost uvida u bilo kakve procese koji su u nadležnosti tužilaštva ili sudova”. Ovo saopštenje je izdato a da pri tom nije održana sednica Komisije. Dakle, članovi Komisije nisu znali ništa o saopštenju, odnosno pouzdano znamo (i imamo dokaze za to) da ih je predsednica Komisije naknadno zvala da odgovore sa DA ili NE. Takođe, sa sigurnošću znamo da postoje članovi koji nisu odgovorili na njeno pitanje, kao i da je uveče obrisala poruke jednom članu (postoje dokazi).

Mišljenja smo da takva osoba ne bi trebalao da vodi jednu od najznačajnih školskih uprava u Ministarsvu s obzirom da ne samo da nije našla za shodno da se ogradi od lica za koje postoji opravdana sumnja da je učinilo krivično delo trgovina ljudima i zlostavljanje maloletnog lica već je na svaki način pokušavala da to minimizira i zataška, čime je njen kredibilitet da ostane na mestu načelnika školske uprave potpuno uništen jer ipak se radi o delu državne uprave koji se stara o vaspitanju i obrazovanju, a ovakvim postupkom se šalje apsolutno neprihvatljiva poruka roditeljima i učenicima,” navedeno je u obaveštenju upućeno ministru prosvete koje potpisuje šef Odborničke grupe SPS – JS, Đorđe Pavlović.