13/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • STABILIZACIJA TRŽIŠTA PELETA, INSPEKCIJE KONTROLIŠU SPROVOĐENJE UREDBE
Zoran-Lakicevic-ministarstvo-energetike-i-rudarstva Beograd Serbija Objektiva.rs Valjevo pelet

STABILIZACIJA TRŽIŠTA PELETA, INSPEKCIJE KONTROLIŠU SPROVOĐENJE UREDBE

Autor 26/08/2022

Prema objavi Ministarstva rudarstva i energetike koje je iniciralo usvajanje Uredbe o ograničenju visine cene peleta i od tog momenta građani plaćaju maksimalnu cenu od 38.000 dinara.

Prema podacima kojima raspolaže resorno Ministarstvo nakon obilaska stovarišta i prodavnica, nisu uvideli da postoje nestašice peleta i na više od 40 odsto stovarišta na teritoriji grada Beograda peleta ima, rekao je Zoran Lakićević, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike.

“JP “Srbijašume” je do sada isporučilo dovoljno drveta proizvođačima, na nivou koji je viši od prošle godine, a činjenica da pojedini prodavci nemaju dovoljne količine peleta jeste posledica povećane potražnje.

Inspekcije su do sada izvršile kontrolu u 54 grada i opštine, i to kod 175 privrednih subjekata. Kod 131 je utvrđeno da poseduju svu potrebnu dokumentaciju, dok su kod 38 utvrđene nepravilnosti i podneti su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka.

Kontrole će ubrzati stabilizaciju na tržištu i očekujemo da početkom septembra dođe do potpune stabilizacije i da za sve građane bude dovoljno peleta, jer prema procenama, oko 110.000 domaćinstava koristi pelet kao energent.

Vojska Srbije od juče je na terenu i pomaže JP “Srbijašume” u krčenju i popravci šumskih puteva kako bi se povećale količine. Juče je Vojska Srbije sa mehanizacijom pomogla na teritoriji opština Lebane, uskoro kreću radovi i na teritoriji opština Medveđa i Brus i u narednim danima očekujemo inženjerijske jedinice i u opštini Knjaževac“, rekao je Lakićević.

Foto – Ministarstvo rudarstva i energetike