28/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Zdravstvo
  • Svečano obeležen Dan sestrinstva u Domu zdravlja
Nagradjeni-sa-direktorom-i-glavnim-sestrama-Dom-zdravlja-Valjevo-12.-maj-2023.-Dan-sestrinstva-prenosi-Objektiva.rs-vesti-iz-Valjeva

Svečano obeležen Dan sestrinstva u Domu zdravlja

Autor 13/05/2023

Prigodnim programom i uručenjem nagrada medicinskim sestrama i tehničarima koji su se u proteklih godinu dana istakli u radu, Dom zdravlja Valjevo obeležio je 12. maj – Međunarodni dan sestrinstva.

Direktorka Doma zdravlja, dr Jasmina Jevtić je istakla važnu ulogu medicinskih sestara i tehničara u zdravstvenom sistemu. Čestitajući im Dan sestrinstva posebno je istakla njihov veliki rad, požrtvovanost i doprinos u suzbijanju pandemije, koji je prepoznat u Domu zdravlja Valjevo i celokupnom sistemu zdravstvene zaštite u Srbiji.

Glavna sestra Doma zdravlja, Gorica Vujović takođe je podsetila na veliku ulogu medicinskih sestara i tehničara u suzbijanju pandemije Covid-19.

„Kada je bilo najpotrebnije na delu smo pokazali svu humanost i plemenitost poziva koji smo izabrali. Zajedno sa lekarima i nemedicinskim osobljem pokazali smo veliku požrtvovanost, bilo da smo radili na prijemu pacijenata, testiranju, na vakcinalnom punktu, imunizaciji po seoskim ambulantama, školama i u kućnim uslovima, pružajući hitnu pomoć, prevozeći pacijente, radeći po smenama u specijalnoj bolnici Batajnica itd.

Naš poziv jeste težak, ponekad zahteva veliku odgovornost i žrtvovanje. U osnovi treba da stoji ljubav prema profesiji, potreba da se ljudima pomogne, ali posao medicinske sestre zahteva i stalno usavršavanje, odnosno sticanje novih znanja i veština. Osim toga, više nego ikad našim pacijentima je potrebna dobra komunikacija i topla ljudska reč zdravstvenog radnika.“

Profesorka zdravstvene nege u Medicinskoj školi Valjevo, Milica Kitić predstavila je deo svog rada „Od čuvarica zdravlja do savremeno obrazovane medicinske sestre“. Podsetivši da je Škola za čuvarice zdravlja otvorena 1919. u Bajinoj Bašti i nakon tri godine je premeštena u Valjevo. Pod nazivom Škola za nudilje i čuvarice zdravlja Društva Crvenog krsta Srba, Hrvata i Slovenaca funkcionisala je u Valjevu do 1930. Niža medicinska škola za dečje negovateljice i babice postojala je od 1947-1953, a srednja medicinska škola „Dr Miša Pantić“ u Valjevu je otvorena 1958. godine.

O izazovima koji se nalaze pred savremenim sestrinstvom u Srbiji govorila je specijalista javnog zdravlja Slavica Filipović iz Edukativnog centra Doma zdravlja Valjevo.

„Osim svakodnevnog rada, medicinske sestre moraju stalno da se usavršavaju jer i medicina i naša struka napreduju, treba da održimo kvalitet rada, kako bismo mogli da pratimo lekare koji se stalno edukuju. Stalna edukacija je i uslov za obnovu licence koju izdaje Komora medicinskih sestara i tehničara Republike Srbije. To znači da su sestre znatno angažovane na svim poljima.

Potreba savremenog sestrinstva u Srbiji jeste priznavanje diploma i stručnih zvanja sa strukovnih i akademskih studija. Danas imamo strukovne medicinske sestre, specijaliste i master strukovne medicinske sestre, diplomirane sestre akademskih studija, master i doktore nauka u sestrinskoj profesiji. Nastojimo, po ugledu na okolne zemlje, da se u Srbiji organizuje Fakultet zdravstvene nege. Osim toga, kroz našu komoru kao regulatorno telo, udruženja, asocijacije i sindikate, kao i komunikaciju sa Ministarstvom zdravlja, borimo se za ostvarivanje svih prava medicinskih sestara i tehničara.“

Nagradene-medicinske-sestre-Dom-zdravlja-Valjevo-12.-maj-2023.-Dan-sestrinstva-prenosi-Objektiva.rs-iz-Valjeva

Povodom Dana sestrinstva uručene su nagrade, po službama: zdravstvena zaštita odraslih i opšta medicina – Delinka Jovanović, medicina rada – Vera Milaković; zdravstvena zaštita dece, školski dispanzer – Vesna Čikara, dečji dispanzer – Bosiljka Pavlović; stomatološka zdravstvena zaštita – Snežana Radovanović; Služba za hitnu medicinsku pomoć – Branka Davidović; polivalentna patronaža – Milica Ranković; kućno lečenje i nega – Duško Kojić i Služba za zdravstvenu zaštitu žena – Vera Marković.

Učenice Medicinske škole Sofija Kačarević, Irena Ostojić, Aleksandra Lazić i Sofija Kovačević pročitale su poetske i prozne radove na temu sestrinstva.

Dan sestrinstva se u celom svetu obeležava 12. maja, na dan rođenja Florens Najtingejl, začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije. Otvorila je prvu školu za medicinske sestre, a njene učenice kasnije su otvorile škole takvog tipa u mnogim zemljama.