06/12/2023
Najnovije vesti
Valjevo Objektiva.rs vesti Foto Dragan Krunić Narodni muzej Valjevo Objektiva.rs foto Dragan Krunić 16 03 2022 uoči Dana grada 20. marta 2022. godine

U MUZEJU “NEMANJIĆI – RAĐANJE KRALJEVINE”

Autor 03/08/2022

Povodom početka letnjeg festivala, Narodni muzej Valjevo, u saradnji sa RTS-om priređuje izložbu “Nemanjići – rađanje kraljevine” uz prateće rekvizite i scenografiju upotrebljavanu u istoimenoj seriji.

Izložbom će biti obuhvaćeni kostimi rađeni prema svečanoj i radnoj odeći vladara i crkvenih dostojnika, kao i ženske haljine sa ovih prostora iz srednjevekovnog perioda. Uz kostime, biće izložene i replike ukrasa koje su upotrebljavale žene, kao i oruđa i oružja sa dvora Nemanjića.

Za seriju “Nemanjići – rađanje kraljevine” ručno je sašiveno oko 800 kostima, priređenih na osnovu sačuvanih svedočanstava i fresaka, kako bi i na taj način bilo dočaran svakodnevni život srednjevekovne vlastele, kao i ceremonijalni običaji na dvoru Nemanjića.

Otvaranje izložbe “Nemanjići – rađanje kraljevine” je prvog dana 35. Tešnjarskih večeri, u četvrtak, 4. avgusta 2022. godine, od 19 časova, u Galeriji Narodnog muzeja u Valjevu.

Celokupan program 35. Tešnjarskih večeri – ovde