25/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • U VALJEVSKOJ BIBLIOTECI CEO APRIL U ZNAKU KNJIGA
Matična biblioteka Valjevo Objektiva.rs foto Snežana Jakovljević Krunić

U VALJEVSKOJ BIBLIOTECI CEO APRIL U ZNAKU KNJIGA

Autor 02/04/2022

Međunarodni dan knjige za decu je 2. april, dan rođenja Hansa Kristijana Andersena, pisca brojnih bajki, poput Male Sirene, Ružnog Pačeta i drugih. Ustanovljen je 1967. godine na osnovu odluke koju je doneo UNESCO, kako bi decu podstakli da čitaju, istovremeno da bi ukazali na potrebe najmlađih čitalaca.

Tim povodom, Matična biblioteka Ljubomir Nenadović iz Valjeva u kontinuitetu održava brojne radionice za najmlađu čitalačku publiku, izuzetno programom “April mesec knjige” najavila je, sa svojim saradnicima – bibliotekarima, direktorka, Violeta Milošević:

Činjenica da u aprilu imamo dva značajna međunarodna datuma, 2. april kao Međunarodni dan knjige za decu i 23. april kao Međunarodni dan knjige za odrasle i mi smo želeli da pokažemo da ceo mesec april može da “cveta” kroz programe promocije čitanja knjiga i za decu, i za odrasle,” naglasila je Violeta Milošević, direktorka Matična biblioteka Ljubomir Nenadović iz Valjeva gde su, kako napominje, pripremili programe za još nerođenje i tek rođene bebe, potom predškolce i tinejdžere, uz aktivnosti koje će ostvariti uz saradnju sa školama i predškolskom ustanovom.

Već u ponedeljak, 4. aprila, od 17 sati, u Muzeju zavičajnih pisaca priređuju radionicu “Dođi na keks, mleko i priču” za trudnice, mame i bebe čime skreću pažnju da već u neonatalnom periodu važno čitati i da takvu praksu treba nastaviti odmah po rođenju bebe, kako bi kod dece bila razvijena ljubav prema pisanoj reči. Inače, kao pilot projekat, program je zaživeo pre deceniju.

Narednog dana, 5. aprila, od 19 sati, je “Čas kreativnog pisanja” za učenike osnovnih škola tokom čega će pomoći mališanima da razviju analitički pristup književnom stvaralaštvu, uz savladavanje metoda koje će poboljšati samostalno kreativno literarno izražavanje osnovaca. Navedeni program je u planu i za 20. april, u istom terminu.

U sredu, 13. aprila, Biblioteka organizuje u Osnovnoj školi Vladika Nikolaj Velimirović, od podne “Susrete literarnih sekcija grada Valjeva“.

U četvrtak, 14. aprila u Dvorištu, u dogovoru sa školama i čitaocima, priređuju razgovor sa spisateljicom za decu, Jasminkom Petrović prema čijem romanu je snimljen istoimeni film Leto kada sam naučila da letim.

Potom u utorak, 19. aprila, od 13 časova, u Muzeju zavičajnih pisaca je promocija postera “Čarobna muzika reči” o čemu Violeta Milošević naznačava:

April 2020. i 2021. vezuju konkursi koje je Biblioteka objavila, a neke od njih završavamo u ovoj godini. Jedan je likovni konkurs pod nazivom Čarobna muzika reči koji završavamo 19. aprila promocijom postera koji predstavlja simbiozu stvaralaštva najmlađih Valjevaca i akademskih slikara i umetnika, takođe iz Valjeva. Finalna realizacija postera je delo našeg akademskog slikara Milana Hrnjazovića uz podršku dizajnera, Dušana Arsenića i Marije Jevtić, kao ilustratora.”

Produkcija postera “Čarobna muzika reči” planirana je u ograničenoj seriji od 100 primeraka i prezentovaće Biblioteku na brojnim štampanim materijalima.

Takođe, kontinuiran program je ciklus radionica “Od čitanja se raste” Biblioteka organizuje već 12 godina u saradnji sa PU Milica Nožica i pohađaju ga polaznici srednje vaspitne i predškolske grupe. Mališani dobijaju privremene članske karte, ali brojni mališani ponovo dolaze u Dečju biblioteku i tada na poklon dobijaju besplatnu članarinu.