15/06/2024
Najnovije vesti
VIZUAL-IZVOR-Lokalni-odgovor-Valjevo-ulicna-akcija-Tvojih-15-minuta-05-2024-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo-kolubarski-region-News-Serbie

Ulična akcija „Tvojih 15 minuta”

Autor 22/05/2024

U susret lokalnim izborima 2. juna Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) je pokrenula kampanju za motivisanje glasača da izađu na izbore.

U saradnji sa partnerskom organizacijom Lokalni odgovor u petak, 24. maja, od 11 do 14 časova, organizovaće uličnu akciju „Tvojih 15 minuta“ u Valjevu. Na platou Centra za kulturu aktivisti dve organizacije će razgovarati sa građanima o njihovim motivima za izlazak na izbore.

“Prema istraživanjima, glasaču je potrebno samo 15 minuta da ode do biračkog mesta da iskoristi svoje pravo. Vaših 15 minuta, naših 4 godine. Neki kažu da je to obaveza birača. To nije njihova obaveza, to je njihovo pravo i apelujemo na glasače da to pravo iskoriste”, smatra koordinator kampanje, Uroš Tasković.

Kampanja koja je započela akcijom u Nišu trajaće do održavanja lokalnih izbora 2. juna u 88 gradova i opština. Volonteri NKD-a i partnerskih udruženja će razgovarati sa građanima osam gradova gde se održavaju lokalni izbori: Valjevu, Užicu, Subotici, Bujanovcu, Aleksincu, Novom Sadu, Svrljigu i Nišu.

“Lokalni odgovor od nastanka motiviše građanke i građane Valjeva da učestvuju u javnim raspravama, da prate javne prezentacije i da budu aktivni. Jedan od osnovnih načina participacije u javnom životu jeste izlazak na glasanje i izražavanje stava o tome kako građani vide situaciju u društvu, gradu, koliko su time zadovoljni ili nezadovoljni“, smatra Đorđe Petković, predsednik Lokalnog odgovora.

Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) je udruženje građana koje se zalaže za promenu aktuelnog izbornog sistema kao i da svi građani imaju jednake uslove za život bez obzira da li žive u Beogradu ili nekom manjem mestu u Srbiji. Lokalni odgovor je udruženje građana iz Valjevu usmereno na zaštitu životne sredine i podsticanje građanske participacije.