06/12/2023
Najnovije vesti
Muzička škola Živorad Grbić Valjevo Objektiva.rs

USPESI VALJEVSKIH GUDAČA NA “ZLATNIM STEPENICAMA”

Autor 02/06/2022

Na ovogodišnjem takmičenju učenika gudačkog odseka “Zlatne stepenice” u Valjevu, pored beogradske Muzičke škole “Dr Vojislav Vučković”, jednakim sjajem su zablistali đaci Muzičke škole “Živorad Grbić” iz Valjeva.

Naime, od 46 učesnika, učenici su osvojili po 18 prvih i drugih i 10 tećih nagrada. Najuspešniji u svojim kategorijama, sa maksimalnim brojem bodova, su mlada violončelistkinja, Anđelina Nikolić i učenici sa odseka za violinu, Milivoj Jovanović i Nebojša Ristić, kao i: Mario Ristić, Aleksandar Petrović i Mihajlo Petrović.

Apsolutni pobednik takmičenja i dobitnik nagrade “Profesor Dejan Mihailović” je gudački orkestar “Feniks” učenika Muzičke škole “Živorad Grbić” iz Valjeva; ponovna prilika za nastup “Feniks”-a je Dan muzike, 21. jun, od 19 časova, u koncertnoj Sali škole, kada će održati celovečernji program.

Prema rečima direktorke škole, mr Suzane Radovanović Perić, posebno zadovoljstvo je sadržano u činjenici da je nastavnica iz kolektiva valjevske Muzičke škole, Angelina Novaković, izabrana za najuspešnijeg pedagoga.

Povodom izuzetnih rezultata, iz Muzičke škole “Živorad Grbić” iz Valjeva podsećaju da je peto po redu, međunarodno takmičenje “Zlatne stepenice” održano krajem prošlog meseca, od 26. do 29. maja. U svečanim salama škole – organizatora i Valjevskoj gimnaziji, nastupilo je više od 150 solista i po dva kamerna ansambla i gudačka orkestra sa prostora bivše Jugoslavije.

“Ovo takmičenje je nastalo 2016. godine, inicijativom jednog od najuglednijih muzičkih pedagoga prof. Dejana Mihailovića i profesorke valjevske muzičke škole, mr Snežane Stevanović, sa ciljem da se u Valjevu razvije ambijent koji bi svakog maja okupljao najtalentovanije mlade gudače iz regiona Balkana kao i njihove pedagoge, radi identifikacije najtalentovanijih izvođača, njihovog daljeg profesionalnog usmerenja i pre svega, u cilju decentralizacije kulture i kreiranja kvalitetnih sadržaja i u manjim sredinama koji bi svojom koncepcijom i kvalitetom okupljale aktuelnu muzičku elitu.

„Kada analiziramo statistike takmičenja u organizaciji MŠ Živorad Grbić od kako smo domaćini ovakvih manifestacija, a to je više od dve decenije, ali i kada napravimo osvrt na sve ono što je ove godine u Srbiji bilo aktuelno kada su takmičenja gudača u pitanju, Pete “Zlatne stepenice” su takmičenje koje je ove godine okupilo rekordan broj učesnika.

Sigurni smo da su koncepcija takmičenja, ali i imidz MŠ „Živorad Grbić“ koji je u našem „esnafu“ uvek asocijacija za kvalitet, profesionalizam i toplu, posvećenu dobrodošlicu svim gostima bili presudni da se toliki broj muzičara prošli vikend skupi u Valjevu,“ tvrdi direktorka škole, mr Suzana Radovanović Perić.

„Intenzivna saradnja sa univerzitetskim profesorima, sjajni plasmani naših učenika i profesora na takmičenjima u zemlji i inostranstvu, razvijena međunarodna saradnja, koncertna aktivnost i jedna vrlo vidljiva otvorenost škole prema različitim kreativnim inicijativama, definisali su uslove da na Zlatnim stepenicama u žiriju imamo šest univerzitetskih profesora i najkvalitetnije pedagoge srednjih škola sa celog prostora bivše Jugoslavije, što je jasan signal učesnicima da dolaze na jedan, i u pedagoškom i u umetničkom smislu, zreo i potvrđen teren na kome se vredi pokazati u najinspirativnijem mogućem izdanju.

Ponosni smo na činjenicu da su učesnici i svi drugi prisutni i u valjevskoj muzičkoj školi prepoznali ozbiljnu instituciju sa odličnom organizacijom ali i izuzetnim potencijalom učenika i pedagoga što i sami rezultati dokazuju.

Na ovogodišnjim Zlatnim stepenicama nastupilo je ukupno 46 učenika iz matične škole i izdvojenih odeljenja MŠ „Živorad Grbić“, a osvojeno je ukupno 18 prvih, 18 drugih i 10 trećih nagrada. Od toga, u tri kategorije, učenici škole su bili pobednici sa maksimalnim brojem poena,a to su: Anđelina Nikolić, violončelo (klasa: prof. Nađa Petrović), Milivoj Jovanović, violina (klasa: prof. Angelina Novaković), i Nebojša Ristić, violina (klasa: mr Snežana Stevanović).

Takođe, naša tri mlada violinista su u svojim kategorijama osvojili maksimalan broj poena (100) i to su: Mario Ristić (klasa: prof. Angelina Novaković), Aleksandar Petrović (klasa: prof. mr Snežana Stevanović) i Mihajlo Petrović (klasa: prof. Angelina Novaković).

Pored MŠ „Dr Vojislav Vučković“ iz Beograda, valjevska muzička škola je najbolja u ukupnom plasmanu, a posebno zadovoljstvo donosi činjenica da je nastavnica naše škole, Angelina Novaković izabrana za najuspešnijeg pedagoga, kao i fenomenalan uspeh našeg gudačkog orkestra „FENIKS“ koji je pod umetničkim rukovodstvom i dirgentskom palicom mr Snežane Stevanović proglašen za apsolutnog pobednika takmičenja i dobitnika nagrade „prof. Dejan Mihailović“, izjavila je direktorka škole.

Po rečima predsednice žirija, prof. Maje Jokanović, proslavljene srpske violinistkinje i redovnog profesora na FMU u Beogradu, orkestar Feniks jeste simbol filozofije samog takmičenja a to je vidljiva misija profesora muzičkih škola da kroz predan i kvalitetan rad motivišu decu i od njih stvaraju sjajne izvođače i pedagoge, ali pre svega decu koja svojom ljubavlju prema muzici emituju kreativnu, zdravu energiju u javnost.

Po njenim rečima, mišljenje celokupnog žirija je da orkestar “Feniks” daleko prevazilazi školske okvire, zahvaljujući izuzetno predanom i visoko kvalitetnom radu dirigenta orkestra i da ima kapacitet za gradski orkestar koji vrlo reprezentativno može da predstavlja Valjevo na kulturnim manifestacijama u zemlji i inostranstvu, te je njihova preporuka da škola u saradnji sa zvaničnicima grada i kreira ambijent za rad orkestra na tom nivou. Ovaj orkestar čini ukupno 16 mladih gudača škole, po rečima dirigenta mr Snežane Stevanović, onih najboljih, a s obzirom na kvalitet orkestra za svako divljenje je činjenica da je od njih 16, jedanaestoro učenika na nivou osnovnog muzičkog obrazovanja. Orkestar „FENIKS“ postoji 12 godina, ostvario je na desetine koncertnih nastupa, a pored nagrade osvojene na 5. Zlatnim stepenicama, osvojio je prvu nagradu na međunarodnom takmičenju u Idriji (Slovenija) u 2020. godini , ali i prestižnu evropsku nagradu za stvaralaštvo mladih na nemačkom govornom području u Lincu 2018. u okviru operskog projekta „Didona i Enej“, koji je MŠ „Živorad Grbić“ realizovala sa Gimnazijom „Širen“ iz Pfafenhofena.

Valjevci će imati priliku da ovaj izuzetan orkestar čuju 21. juna od 19 časova u koncertnoj Sali MŠ Živorad Grbić, kada će povodom Dana muzike Feniks izvesti celovečernji program,” navedeno je u obaveštenju iz Muzičke škole “Živorad Grbić” iz Valjeva.