30/11/2023
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • USS “SLOGA”: “ALEKSANDRE VUČIĆU, ŠTA SE DOGAĐA RADNICIMA U ZEMLJI U KOJOJ SI TI PREDSEDNIK?”
Ujedinjeni sindikati Srbije Sloga Beograd Valjevo Objektiva.rs

USS “SLOGA”: “ALEKSANDRE VUČIĆU, ŠTA SE DOGAĐA RADNICIMA U ZEMLJI U KOJOJ SI TI PREDSEDNIK?”

Autor 16/07/2022

Udruženi sindikat Srbije “Sloga” je objavio sledeće saopštenje za javnost:

“Dalibor Nikolić, poverenik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, zaposlen u južnokorejskoj korporaciji Jura – Rača, ogranak Niš, dobio je Upozorenje pred otkaz Ugovora o radu zato što je 7. jula. 2022. godine dao izjavu za medije u svojstvu sindikalnog poverenika o teškom radu u vrelim proizvodnim halama Jure, jer nisu radile klime.

Nikolić je za TV N1 rekao da radnici vrućine u halama teško podnose, posebno oni koji imaju zdravstvene probleme i da je i sam čuo da je u toku jednog dana hitna pomoć morala da interveniše osam puta u jednoj smeni.

Jura tvrdi da je Dalibor Nikolić svojim istupanjem izneo netačne informacije o poslodavcu i učinio povredu radne dicipline iz čl. 179 Zakona o radu, smatrajući da je to suprotno njihovim standardima očekivanog ponašanja.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” javno se obraćaju Aleksandru Vučiću, predsedniku Srbije i SNS, generatoru stanja u društvu i otvoreno ga pitaju – šta je to obećao i koje je to „standarde očekivanog ponašanja“ dao stranim investitorima i kompanijama kada ovako nehumano postupaju sa radnim stanovništvom Srbije?

Posebno južnokorejska Jura koja od osnivanja i početka proizvodnog procesa u Srbiji ponižava naše radnike i otpušta sindikalne predstavnike smejući se narodu Srbije u lice.

Da li je moguće, Aleksandre Vučiću, da ti radni narod zemlje čiji si predsednik nije bitan i da si spreman da ga tretiraš kao roblje bez prava na sindikalno organizovanje i ukazivanje na loše uslove rada?

Da li je moguće da ni inspekcije rada ne sme da izađu na teren ako ne dobiju zeleno svetlo iz tvoga kabineta na Anrićevom vencu? Gde god radnik podigne glas da mu je teško dobija šikanu, premeštanje, opomene, otkaz!

Hoćeš li, predsedniče, da nas sve zameniš radnicima iz Gvatemale, Bangladeša i Vijetnama i da uživaš u okruženju penzionera koji u najvećem broju glasaju za tebe iz straha da im ne bude gore? Treba li da krenemo u neku novu seobu Srba?

Izjasni se i da prekinemo ovu agoniju poniženja siromašne zemlje i njenih radnika”, navedeno je u saopštenju za javnost Udruženih sindikata Srbije “Sloga”.