21/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • USS – ZDRAVSTVENI SISTEM U SRBIJI U KONSTANTNOM PADU
Udruzeni-sindikati-Srbije-Sindikat-zdravstva-i-socijalne-zastite-Sloga-prenosi-Objektiva.rs-iz-Valjeva

USS – ZDRAVSTVENI SISTEM U SRBIJI U KONSTANTNOM PADU

Autor 07/04/2023

„Povodom 7. aprila, Svetskog dana zdravlja, Sindikat zdravstva i socijalne zaštite Sloga želi da ukaže na trenutno stanje zdravstvenog sistema u našoj zemlji, koje je u konstantnom padu.

Brine nas što se u poslednjih nekoliko godina, zdravstvena zaštita u Srbiji urušava, što se ogleda kroz nedostatak svih vrsta kapaciteta, koji uključuju nedovoljan broj zdravstvenih objekata, medicinske opreme, kvalifikovanih lekara, medicinskog osoblja. Poražavajuće je što umesto ulaganja u zdravstvo, naša zemlja i oni koji je vode umesto u zdravlje nacije prioritet daju ulaganjima u megalomanske sportske stadione za zabavu.

Kao sindikat, insistiramo na tome da se prioriteti moraju preusmeriti prema zdravstvenoj zaštiti, a ne prema projektima koji ne doprinose osnovnim potrebama građana.

Zdravlje i dobrobit svih građana treba da budu u centru pažnje svake vlasti i da se adekvatno ulaže u kapacitete, obrazovanje, opremu zdravstvenih ustanova i plate kako bi se sprečio egzodus preostalog kvalitetnog zdravstvenog kadra.

Ističemo da zdravstveni sistem mora biti jednak za sve, a ne samo za kapital i one koji imaju novca da plate privatno usluge, jer univerzalna zdravstvena zaštita predstavlja temelj svakog pravednog i socijalno odgovornog društva, i zato je neophodno uvek zagovarati i zalagati se za takav pristup.

Svetski dan zdravlja obeležava se svake godine 7. aprila, u znak sećanja na osnivanje Svetske zdravstvene organizacije (WHO) 1948. godine. Cilj obeležavanja ovog dana jeste podizanje svesti o važnosti zdravlja, ali i izazovima sa kojima se zdravstveni sistemi suočavaju širom sveta“, navodi Sindikat zdravstva i socijalne zaštite Sloga.