15/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • VALJEVAC DRAGAN SREDOJEVIĆ DOBITNIK NAGRADE ZA NAJBOLJI KONCERT 2021. GODINE
Dragan-Sredojevic-violinista-nagrada-za-najbolji-koncert-u-2021-godini-foto-sa-koncerta

VALJEVAC DRAGAN SREDOJEVIĆ DOBITNIK NAGRADE ZA NAJBOLJI KONCERT 2021. GODINE

Autor 06/06/2022

Violinista Dragan Sredojević je dobitnik prestižne nagrade Udruženja muzičkih umetnika Srbije za najbolji koncert održan tokom prethodne godine.

Tim povodom, o prestižnom priznanju Udruženja muzičkih umetnika Srbije koji neguju ovu tradiciju duže od pola veka, Valjevac i jedan od najistaknutijih violinista mlađe generacije, Dragan Sredojević, asistenta na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, za Objektiva.rs o koncertu i nagradi, navodi:

Najbolji koncert 2021. godine

“Na programu su bila sva dela koja je veliki nemački kompozitor Johanes Brams napisao za violinu i klavir. Pijanista je naš sjajni mladi umetnik Nenad Ivović, koji živi i radi u Njujorku, a sam koncert bio je posvećen 90. rođendanu mog profesora iz Moskve, Eduarda Grača.

Nisam očekivao ovo priznanje, tako da sam bio počastvovan i prijatno iznenađen da je naš koncert dobio ovu značajnu nagradu,” kaže naš proslavljeni mladi violinista i dodaje:

“Od predstojećih događaja sledi odbrana doktorske disertacije u julu, a na jesen nastup na BEMUS-u, sa celovečernjim programom srpskih kompozitora za gudački kvartet. U kvartetu ću nastupiti sa renomiranim profesorima Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, Dejanom Mlađenovićem i Dejanom Božićem, kao i sa svojom suprugom, Kristinom Sredojević.”

Podsećanja radi, Dragan Sredojević je počeo da svira violinu sa šest godina, kao najmlađi polaznik Muzičke škole “Živorad Grbić” u Valjevu. Obrazovanje nastavlja u MŠ “Mokranjac” u Beogradu, gde upisuje Fakultet muzičke umetnoti, u klasi profesorke Marije Jokanović. Ubrzo prelazi na moskovskom Кonzervatorijumu “P. I. Čajkovski”, u klasama: profesorke Marine Jašvili i profesora Eduarda Grača. Diplomirao je za samo tri godine, sa najvišim ocenama.

Nakon završenih studija u Moskvi, na poziv maestra Valerija Gergijeva, nastavlja karijeru kao solista jednog od najprestižnijih muzičkih kolektiva na svetu – orkestra Marijinskog teatra u Sankt Peterburgu, sa kojim ostvaruje više od hiljadu nastupa na najznačajnijim festivalima i scenama širom sveta.

Sa samo 25 godina, kao najmlađi koncertmajstor, vodi čuveni Londonski simfonijski orkestar, sa kojim snima za Radio Bi-Bi-Si i održava koncerte po Velikoj Britaniji i Evropi.

Dragan Sredojević

Dragan Sredojević nastupa na retkoj violini francuskog graditelja Fransoa Lipoa iz 18. veka, koju je dobio na upotrebu, zahvaljujući ljubaznosti privatnog kolekcionara.

Inače, žiri za dodelu 52. godišnje Nagrade UMUS-a: Vladimir Milošević, Nataša Jović Trivić, Petar Jovanović, Snežana Nikolajević i predsednik, Ljubiša Jovanović, jednoglasno je odlučio da Godišnju nagradu UMUS-a za 2021. godinu dobiju: Nikola Rackov, pijanista i pedagog – nagrada za životno delo; Dragan Sredojević, violinista – nagrada za najbolje muzičko-izvođačko ostvarenje – koncert Bramsovih sonata izveden 15. septembra 2021. godine u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, a u okviru 48.BEMUS-a; pijanistima: Nemanji Egeriću i Ivanu Bašiću – nagrada za najboljeg mladog umetnika u prethodnoj godini.

Jedinstvena i retka Nagrada UMUS-a dodeljuje se svake godine, ove godine 52. put. Sastoji se od diplome i novčanog dela koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, dok mladi umetnik pored diplome dobija solistički koncert u velikoj sali Kolarčeve zadužbine u organizaciji UMUS-a.