15/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • VALJEVKA BOJANA ANDRIĆ U VRHU FEDERACIJE IMAGO

VALJEVKA BOJANA ANDRIĆ U VRHU FEDERACIJE IMAGO

Autor 12/10/2021

Valjevka Bojana Andrić, direktorka fotografije i potpredsednik Srpske asocijacije snimatelja – SAS i član IO SAS-a, izabrana je za potpredsednicu Međunarodne federacije snimatelja IMAGO, čije je sedište u Briselu. Time je postala član borda organizaije, na predlog članova Tehničkog komiteta koji ju je kandidovao.

Međunarodna federacija snimatelja IMAGO okuplja članove iz više od 50 država iz celog sveta. Osnovana je pre 30 godina sa idejom zaštite i promocije snimateljske umetnosti i veštine, kao i radi poboljšanja uslova rada, zaštite autorskih prava i edukacije članova.

Bojana Andrić, direktorka fotografije,
foto Nataša Ilić i Marko Vlaović

Povodom prestižnog izbora, sa Bojanom Andrić, iako trenutno nije u Srbiji, razgovaramo o tome koliko joj navedeno imenovanje znači, a posebno u pogledu odgovornosti?
Prvo mi je ponuđeno mesto u Bordu, a naknadno su me predsednički kandidati pozvali da se, zajedno sa izabranom ko-potpredsednicom Adrianom Bernal Martinez iz Kolumbijske asocijacije snimatelja, kandidujem i za potpredsedničko mesto. Dugo sam se dvoumila da li da prihvatim ovako veliku i odgovornu poziciju, nekoliko meseci se konsultovala sa više kolega i razmatrala mogu li sve da postignem, pre nego što sam pristala na kandidaturu. S obzirom na to da smo obe aktivne snimateljke i da dosta radimo, jedna drugoj smo zamena i dopuna, i to su za mene bili prihvatljivi uslovi. Delimo i zadatke i odgovornost i jako lepo funkcionišemo u timu sa ostalim izabranim članovima. IMAGO je velika federacija, sačinjena od 53 zemlje sveta, obaveza je dosta, ali uz dobru organizaciju, sve je moguće postignuti. Sastanke delimično održavamo online, nalazićemo se i uživo.”

Na osnovu čega je došlo do izbora?
“IMAGO je 2019. godine u Beogradu održao veliku svetsku konferenciju direktora fotografije i godišnju dodelu nagrada i u posetu su došli neki od najvećih svetskih direktora fotografije. Srpska asocijacija snimatelja u čijem sam IO bila je koorganizator događaja, i tu sam upoznala mnoge kolege. Kasnije, kada je film “Reži” imao svoju američku premijeru u Los Anđelesu, neke od tih kolega sam pozvala na projekciju. Usledio je poziv sa njihove strane da se priključim IMAGO Tehničkom komitetu, početkom 2020. godine. Upravo su me članovi Tehničkog komiteta i kandidovali i preporučili za ovu poziciju, a na osnovu našeg zajedničkog rada u prethodnom periodu.”

Bojana Andrić na snimanju filma Jesen samuraja,
foto Nataša Ilić i Marko Vlaović

Sa Bojanom Andrić, o aktuelnim i najnovijim projektima na kojima radi, pri tome misli i o programima u svom rodnom gradu jer je među osnivačima VAKUM-a i jedan od idejnih tvoraca Valjevskih filmskih susreta.
“Trenutno se na RTS1 emituje serija “Beležnica profesora Miškovića” reditelja Miroslava Lekića, koju smo, delimično, snimali i u Valjevu. Tokom godine sam snimila dva dugometražna igrana filma “Trag divljači” Nenada Pavlovića i “Žal” Koste Đorđevića, i oba filma se nalaze u fazi postprodukcije. Sa rediteljem Vladom Petrovićem, našim Valjevcem, snimam dokumentarni film o jednom zanimljivom ženskom sastavu. Uskoro ulazim u pripreme za jedan veliki projekat, o kojem ne smem još uvek mnogo da otkrivam. Nadam se da će Valjevska kulturna mreža ove godine uspešno održati još jedno izdanje festivala Valjevski filmski susreti.”

Podsećanja radi, Bojana Andrić je rođena 1983. godine. Diplomirala Filmsku i TV kameru 2007. godine na Akademiji umetnosti, u klasi profesora Radoslava Vladića, a 2005. godine ponela je nagradu za najboljeg studenta katedre Filmska i TV kamera na Akademiji. Bila je stipendista Grada Valjeva.

Naslovna fotografija – Emilija Stanišić