19/04/2024
Najnovije vesti
Katarina-Petrovic-major-mup-svi-dobitnici-nagrade-Vitez-poziva-decembar-2023-Narodno-pozoriste-Beograd-privatna-arhiva-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo-12-2023.

Valjevka Katarina Petrović – Vitez poziva

Autor 24/12/2023

Valjevka Katarina Petrović, major policije, je među ovogodišnjim dobitnicima prestižne nagrade “Vitez poziva” koju uručuje nevladina organizacija Liga eksperata LEX izuzetnim pojedincima iz različitih domena, koji su tu titulu zaslužili savesnim i profesionalnim odnosom prema radu u svom pozivu.

Svečanost uručenja nagrade je održana u četvrtak, 21. decembra, u Narodnom pozorištu u Beogradu, već 18 godinu.

Za nagradu „Vitez poziva“ bivaju izabrani pojedincima iz različitih sfera društva, koji su titulu zaslužili svojim savesnim i profesionalnim radom, ponašanjem i odnosom prema svom pozivu; ljudima koji su, poštujući visoko moralne i profesionalne vrednosti i vrline, odolevali različitim institucionalnim i ideološkim iskušenjima i pritiscima, i koji su na najbolji način usaglasili profesionalna znanja i savest, a sopstveni život podredili izgradnji i razvoju društva u skladu sa univerzalnim vrednostima.

Žiri u sastavu profesor dr Vida Ognjenović, profesor dr Vesna Rakić-Vodinelić, profesor dr Žarko Trebješanin, Božo Prelević i predsednik žirija profesor dr Zoran Radovanović izabrali su ovogodišnje laureate nagrade „Vitez poziva“.

Ovogodišnji dobitnici nagrade su: novinari Tatjana Lazarević, Vesna Mališić i Petar Peca Popović, naučnik Alek Kavčić i profesor Filozofskog fakulteta Ognjen Radonjić i naša Valjevka, major policije, Katarina Petrović, koja je, nakon prijema nagrade, za portal Objektiva.rs rekla:

“Za mene nagrada „Vitez poziva“ predstavlja priznanje za moj dosadašnji rad i ogromnu obavezu i odgovornost jer sam je dobila, osim u svoje ime i u ime svojih kolega i svoje profesije. Ono što želim da naglasim, možda će zvučati neskromno, ali ja sam za sada jedina iz Ministarstva unutrašnjih poslova koja je dobitnik ove nagrade.

Prihvatanjem ovog priznanja, prihvatam odgovornost za svoje dalje delovanje. Čast je biti prepoznat od strane ovakvih ljudi i veliko zadovoljstvo stati u red sa ovogodišnjim laureatima, takođe i sa onima koji su predhodnih godina poneli ovu titulu.

major-policije-Katarina-Petrovic-Petrovdan-2023.-Valjevo-protiv-nasilja-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-vesti-Valjevo
Ovogodišnja dobitnica nagrade “Vitez poziva” major policije Katarina Petrović

Kao što sam već rekla na svečanosti uručenja, ja za svoj postupak nisam tražila ni lance ni lovorike, a došlo je i jedno i drugo, i spremna sam to da prihvatim.

Još jednom ću, za Vaš portal, citirati našeg poznatog glumca Nebojšu Dugalića, koji je jednom prilikom u intervju, rekao: “Nikad nije lako, biti tu gde jesi!“ Moguće da bi neko drugi na mom mestu postupao potpuno drugačije, ali ja sam tada bila na tom mestu i uradila tačno onako kako sam u tom trenutku umela i osećala da treba.

Nadam se da ću, nakon postupaka koji mi predstoje, biti u prilici da nastavim da svoj posao obavljam najbolje što mogu, da opravdam nagradu koja mi je dodeljena i da svoj integritet i ugled gradim na hrabrosti, radu, nepokolebljivosti i stručnosti”, rezimirala je Valjevka, Katarina Petrović, nosilac titule “Vitez poziva”.

Na svečanosti uručenja advokat Božo Prelević, član žirija, pored ostalog je rekao da prijem nagrade “Vitez poziva” pomera pogled od “isfabrikovane vrtoglavice” prema ličnostima kojima se društvo mora ponositi.

Naslovna fotografija sa svečanosti uručenja nagrade “Vitez poziva” održanog 21. decembra u Beogradu – privatna arhiva.