17/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • VALJEVO: SREDNJE ŠKOLE I DALJE PO DRUGOM MODELU
Valjevo Poljoprivredna škola sa domom učenika Foto Dragan Krunić

VALJEVO: SREDNJE ŠKOLE I DALJE PO DRUGOM MODELU

Autor 01/10/2021

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da u narednoj nedelji neće biti lokalnih samouprava u kojima će cele škole raditi onlajn, odnosno, po trećem modelu. Odluka Tima bazirana je na boljim podacima koji se odnose kako na obrazovne ustanove, tako i na same lokalne samouprave, a oni potvrđuju ono što govorimo godinu dana – da škole nisu mesto transmisije, kao i da se deca zaražavaju najviše van škole. Zato, poručuje ministar, važno je da roditelji ne šalju decu u školu ukoliko bilo ko od ukućana oseća ikakve simptome ili je zaražen.

Deca su nam najvažnija i moramo se svi potruditi da se obrazovanje odvija za njih najkvalitetnije – a to je neposredna nastava“, poručuje ministar.

Ministar je naveo da je Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, takođe, odlučio da se drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada, odnosno kombinovana nastava od ponedeljka, 4. oktobra 2021. godine primenjuje u srednjim školama na teritoriji 23 lokalne samouprave.

Te lokalne samouprave su: Bajina Bašta, Beograd, Valjevo, Velika Plana, Vladičin Han, Vlasotince, Vranje, Vrnjačka Banja,Ivanjica, Kragujevac, Lajkovac, Lebane, Leskovac, Niš, Novi Pazar, Pirot,
Prokuplje, Sjenica,Temerin, Ub, Užice, Čačak, Šabac.

Drugi model nastave podrazumeva da je obrazovno – vaspitni proces organizovan kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

Pre donošenja odluke, za svaku lokalnu samoupravu razmatrani su opšta epidemiološka situacija, podaci iz nadzora o obolevanju od kovid – 19 kod učenika i nastavnika, kao i podaci o utvrđenim klasterima obolelih, odnosno broju odeljenja i grupa koja su prešla na drugi i/ili treći model nastave usled obolevanja učenika

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primenjuje prvi model organizacije obrazovno – vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema „Servis javnog zdravlja“ koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ u nedelji od 20. do 29. septembra 2021. godine broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 3834 (0.49%) obolelih.

U osnovnim i srednjim školama na teritoriji Republike Srbije, ukupno je 297 (0.75%) odeljenja (16 i manje učenika) koja su zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog rada na onlajn nastavu u poslednjih 10 kalendarskih dana. Ukupno je 1417 (3.57%) odeljenja (17 i više učenika) koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog na kombinovani model u poslednjih 10 kalendarskih dana i 242 (0.61%) grupe u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn (pojava tri slučaja infekcije učenika) u poslednjih 10 kalendarskih dana, navedeno je u obaveštenju.