28/05/2024
Najnovije vesti
Dokumentarni film Linija života reditelja i profesora FDU, Darka Bajića o životu i ostvarenjima njegovog oca, slikara i profesora Miloša Bajića Valjevska gimnazija Art Fest 2022. Objektiva.rs Valjevo

VEČERAS POČINJE PRVI ART FEST 2022.

Autor 29/09/2022

Večeras, povodom početka prvog “Art Fest”-a, u Valjevu je svečano uručenje priznanja “Apsolutni pobednik festivala” Darku Bajiću za dokumentarni film “Linija života”, u Svečanoj sali Valjevske gimnazije, 29. septembra, od 18 sati i 30 minuta.

Članovi ovogodišnjeg žirija u Valjevu su filmski i tv producent, Miroslav Mandić, dr Mira Vuković i direktorka Narodnog muzeja Valjevo, Jelena Nikolić Lekić. Nakon svečanosti uručenja priznanja sledi projekcija filmova.

U okviru programa biće prikazano i pobedničko ostvarenje istaknutog filmskog reditelja i profesora filmske režije na FDU Darka Bajića, film “Linija života” posvećen životu i ostvarenjima njegovog oca, slikara i profesora Miloša Bajića. Film govori o umetnosti, ljubavi, periodu preživljavanja u Mathauzenu…

Nakon prošlogodišnjeg tzv. nultog izdanja, ove godine je priređen Prvi Art fest – festival filmova o umetnosti i umetnicima, i kao takav je manifestacija jedinstvenog karaktera. Art fest 2022. se održava od 29. septembra do 2. oktobra. Pokrenuli su ga i priredili UG “Centar za gerilski film”, Beograd, Niški kulturni centar uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Inicijator i glavni organizator Art festa, Miroslav – Bata Petrović, povodom ovogodišnje manifestacije, naglašava:

“Ove godine održavamo Prvi, zvanični, ART FEST – festival posvećen filmovima o umetnosti i umetnicima, svih vrsta. Prošle godine organizovali smo tzv. “nulti” ili “probni” Art Fest. U tom simultanom lancu bili su: Beograd, Šid, Sremski Karlovci, Valjevo, Požarevac i Sjenica. Uprkos jednom broju manjkavosti, što je prirodno za jedan probni pokušaj, smatramo da je ovaj eksperimentalan pokušaj “simultanog festivala” uspeo, pa nam je to dalo podstreka da ove godine pokrenemo “Prvi – zvanični Art Fest”.

Ove godine su nam se, pored prošlogodišnjih učesnika, u ovom festivalskom lancu, jedinstvenom ne samo kod nas nego i u svetu, priključili još i Novi Sad, Sremska Mitrovica, Kovin, Niš, Jagodina, Prokuplje i Banjaluka. Takođe, u Beogradu nam se, pored Kolarčevog narodnog univerziteta, priključio i Dom kulture “Studentski grad” iz Novog Beograda. Verujemo da će nas već iduće godine biti bar dvadeset.

U ovogišnjem programu biće prikazano 18 filmova, koji su podeljeni u dve grupe: U prvom terminu gledaće se filmovi starijeg datuma, a program smo nazvali Kinoteka ART FEST-a”, naglašava Petrović uz pojašnjenje da je žiri u svakom mestu gde se Art Fest održava, iz “Zvaničnog programa” izabrao po tri filma koji će dobiti diplome koje imaju ravnopravan status “Glavne nagrade” nakon čega je izabran i apsolutni pobednik ovogodišnjeg festivala.

“U ovim filmovima ne samo da će se videti priče o najrazličitijim umetnicima i različitim umetnostima, nego će moći da se vide i najrazličitiji filmski pristupi autora u pokušaju da filmskim jezikom dočaraju lepote drugih umetnosti.

Valjevska gimnazija Valjevo Srbija Kolubarski okrug foto Dragan Krunić
Valjevska gimnazija

Ustanove u kojima se održava ART FEST: Beograd – Kolarčev NU i Dom kulture Strudentski grad, Novi Sad – Kulturni centar, Šid: Kulturno-obrazovni centar, Sremski Karlovci: Atrijum Magistrata, Valjevo – Valjevska gimnazija i CZK, Niš: Niški Kulturni centar, Prokuplje: Dom kulture, Jagodina: Zdanje istorijskog arhiva, Sjenica: Ustanova za kulturu, Kovin: Centar za kulturu, Sremska Mitrovica: Specijalni rezervat prirode “Zasavica”, Banjaluka: Dom omladine.

I na kraju, jedino što mogu da kažem je da zamolim sve dobronamerne ljude da šire ideju ove naše nove filmske manifestacije, jer su njeni edukativni efekti od neizmernog značaja”, zaključio je Miroslav – Bata Petrović, inicijator i glavni organizator Art festa.

Program “Kinoteka Art Festa 2022.”
Četvrtak, 29. septembar

PRINC POEZIJE – BRANKO MILJKOVIĆ, u trajanju od 57 minuta; Režija: Miomir-Miki Stamenković, Beograd. Film o pesniku Branku Miljkoviću.

NEKOLIKO DANA SA STEFANOM, 48 min. Scenario i režija: Miroslav-Bata Petrović, Beograd. Film o proslavljenom violinisti Stefanu Milenkoviću.

LINIJA ŽIVOTA, 53 min. – Scenario i režija: Darko Bajić, Beograd. Koscenaristi: Kosta Peševski i Tamara Ćirić. Film Darka Bajića je priča o životu njegovog oca, slikaru i profesoru Milošu Bajiću, o umetnosti, ljubavi, Mathauzenu…

DIJADEM, 30 min. – Scenrio i režija: Milana Majar, Banjaluka. Jula Bnajat je sirijska balerina koja je, tokom rata u Siriji, izbegla u Ukrajinu, gde joj se život promenio iz korena.

Petak, 30. septembar

BAJKA O BOGOSAVU, 25 min. Scenario: Nevena Vitošević-Čeklić, Režija: Nikola Lorencin. Film o poznatom naivnom skulptoru Bogosavu Živkoviću.

POZNO LETO, 14,5 min. Scenario i režija: Vesko Butrić. Film o slikaru Momčilu Macanoviću iz Tivta.

MILENA, 73,5 min. Autor: Čarna Radojičić (Manojlović), Beograd. Film o Mileni Pavlović Barili.

In memoriam: Milan Tucović/Andrija Dimitrijević FORME ISPOVESTI, 43 min. Scenario i režija: Andrija Dimitrijević, Beograd. Film o skoro preminulom slikaru i vajaru Milanu Tucoviću. Autor filma je, takođe, nedavno preminuo.

VILENJAK, 41 min. Scenario i režija: Milan Belegišanin, Novi Sad. Film o pesniku Jovanu Grčiću – Milenku.

UČITELJ IZ DRIMKOLA, 54,5 min. Scenario i režija: Boško Milosavljević, Beograd. Film o piscu Anđelku Krstiću, autoru romana “Trajan” koji je nazvan “Dečanskim manastirom” naše književnosti.

Subota, 1. oktobar

OLGA JANČEVEDSKA, 33 min. Scenario i režija: Anita Panić, Beograd. Ruskinja Olga Jančevedska je čuvena pevačica ruskih romansi, koja je živela u Srbiji.

RAJKO PETROV NOGO, 61 min. Scenario i režija: Snježan Lalović, Pale. Film o velikom pesniku Rajku Petrovu Nogo.

JOZEF KLATIKA, 27,5 min. Scenario i režija: Martin Prebudila, Stara Pazova. Portret slikara Jozefa Klatike iz Stare Pazove.

NEKI NOVI BRODVEJ, 81,5 minuta. Scenario i režija: Denis Bojić, Banjaluka. Interesantna priča, kako se kroz pozorišnu igru socijalizuju desa sa „Daunovim sindromom“.

Nedelja, 2. oktobar

GRAĐANJE, 25 minuta. Scenario i režija: Svetlana Miljanić, Novi Sad. Film o sremsko-karlovačkom umetniku Đorđu Laziću-Đapši.

  1. BETOVENOVA SIMFONIJA PO JOVI PETIJEVIĆU I H. FON KARAJANU, 30 minut. Scenario i režija: Miroslav-Bata Petrović. Film o poznatom skulptoru, Jovu Petijeviću.

DUGO PUTOVANJE, 54 minuta. Scenario: Vesko Butrić, Režija: Ramadan Demirović. Dokumentarno-igrani film o slikaru Paji Jovanoviću.

SRETEN, ZABORAVLJENI VAJAR, 87,5 minuta. Scenario: Saša Berendika, Režija: Dnijel Pavlović. Film o velikom srpskom vajaru Sretenu Stojanoviću.

Naslovna fotografija – kadar iz filma “Linija života” Darka Bajića