21/06/2024
Najnovije vesti
06-10-2022-kzn-najava-Duvan-cvaraka-2022.jpg Turistička organizacija Valjevo Ana Marković kralj čvaraka Slavan Batoćanin Festival čvaraka izvršni direktor Veseljko Belušević Objektiva.rs Valjevo

ZA VIKEND U VALJEVU 16. FESTIVAL DUVAN ČVARAKA

Autor 06/10/2022

Tradicionalna stalna gradska manifestacija Festival duvan čvaraka, šesnaesti po redu, biće održan predstojećeg vikenda, 8. i 9. oktobra 2022. godine na Platou Centra za kulturu.

Prema rečima Ane Marković, direktorke Turističke organizacije Valjevo: “Festival zaista predstavlja brend ne samo grada Valjeva, nego i celog Kolubarskog okruga, jer je poznat po duvan čvarcima, koji nisu samo poznati u Valjevu, nego su i na mapi Republike Srbije kao nacionalno jelo.

Dosta toga smo unapredili, imamo ukupno 52 ekipe koje će spremati i šoder i duvan čvarke i negde oko 200 izlagača prodajne izložbe, zaista jedan sadržajni program nas očekuje.”

Slavan Batoćanin, idejni tvorac festivala, istakao je da je ponosan na to što će se festival nakon dve godine pauze ponovo održati: “Mislim da će biti kao nikada do sada, ne samo zbog broja učesnika, već zbog prisustva i izlagača, kojih ima preko 200. Iz cele zemlje i bivše Jugoslavije ima ljudi koji će doći na Festival. Očekujemo veliki odziv oba dana, tako da pozivam sve ljude da probaju vrhunske čvarke.“

Ova tradicionalna i veoma posećena gradska manifestacija će trajati dva dana. Prvi dan je posvećen šoder čvarcima, a nedelja je rezervisana za duvan čvarke, istakao je Veseljko Belušević, izvršni direktor 16. Festivala duvan čvaraka u Valjevu.

“Prvoga dana svečano otvaranje će se dogoditi u 12 časova, na Platou Centra za kulturu, potom će se održati festival kulturno – umetničkih društava Valjevo, zatim će u 16 časova biti podeljene nagrade najboljim majstorima šoder čvaraka.

Prvi dan festivala se završava koncertom Harisa Džinovića u 20 časova.

Drugi dan, u okviru Festivala duvan čvaraka, u 11 časova počinje prvi Festival rabadžijske muzike, koji organizuje KUD “Gradac”. To je takmičenje u sviranju na okarini, fruli i dvojnicama i do sada ima 25 prijavljenih učesnika. Od 15 časova, nastupiće Pavlina Radovanović, koja peva etno muziku i kojoj će društo praviti neki od naših kulturno – umetničkih društava sa svojim grupama pevača.

Očekujemo više hiljada naših gostiju i očekujemo da svi iz Valjeva odu zadovoljni i da sve prođe kako treba.”

16-Festival-duvan-cvaraka-u-Valjevu-8-i-9-oktobra-2022-godine-TO-Va-Objektiva.rs-Valjevo.jpg

Organizatori su naglasili da je u saradnji sa saobraćajnim preduzećem “Lasta” Valjevo dogovoreno da svi autobusi koji dolaze sa strane mogu parkirati svoje autobuse na autobusku stanicu i dodali da će, kao i svake godine, za vreme koncerta za saobraćaj biti zatvorena Ulica Vuka Karadžića, od Pošte do kolskog mosta na Kolubari.

Takođe, organizatori su naglasili da su pripremljene vredne nagrade. Za pobednika u pripremanju duvan čvaraka, kompanija “Gorenje” je obezbedila frižider, dok će pobedniku u pravljenju šoder čvaraka od kompanije “Blist” biti uručena peć.

Organizator 16. Festivala duvan čvaraka je Turistička organizacija Valjevo, pokrovitelj manifestacije je Grad Valjevo.