22/09/2023
Najnovije vesti

ZAVRŠEN JE 17. ABRO FEST

Autor 02/10/2022

Premijerom predstave “Sile u vazduhu” u izvedbi Gradskog pozorišta Abrašević, završen je 17. Abro fest.

Valjevski glumci sinoć su dobro nasmejali gotovo punu salu Centra za kulturu, u jednoj nimalo lakoj predstavi rađenoj po tekstu Nebojše Romčevića, trostrukog dobitnika Sterijine nagrade. Od zbilja teške teme uspeli su da naprave komediju.

Taksista Mile, koga sa uspehom igra Branko Antonić, vodi dvostruki život. Oženjen, sa surpugom (Katarina Vićentijević) i odraslim sinom (Marko Jagodić), sanja neostvarene snove, paralelno živeći drugu, 10-to godišnju vezu. Razapet između želja i stvarnosti, umetnosti i sadašnjosti, glavni glumac uz punu podršku ljubavnice Kristine (Maja Lukić Čočović), pokušava da promeni život. Napušta porodicu, oženi se ljubavnicom, ali…

Pored pomenutih glumaca odlično je odradio posao i ostatak glumačke ekipe: Goranka Kalember Lučić, Milivoje Milinković, Božidar Milić, Mira Vuković, Miroslav Trifunović, Miroslav Mandić, i Veseljko Belušević. Iako poprilično duga, a traje blizu 120 minuta, predstava drži pažnju, a buran aplauz na poklonu rekao je sve.

U rezimeu valja podsetiti da je ovogodišnji Abro fest (i ovoga puta) opravdao očekivanja. Uigrana ekipa u organizaciji pokazala je da je spremna i za još veće poduhvate.

Miroslav Trifunović, reditelj, i jedan od glavnih organizatora Abro festa nakon predstave bio je jasan: “Izuzetno sam zadovoljan prvo činjenicom da je ovo 17-ta godina Abro festa. Dogodine bi trebalo da budemo punoletni. U gradu veličine Valjeva, izdržati sve ove godine, i praviti…evo u ponedeljak je bila prva premijera, u subotu četvrta, pritom sačuvati saradnju dugi niz godina sa Fakultetom dramskih umetnosti iz Beograda, uvek imati njihove diplomce, takođe sačuvati saradnju sa novosadskom akademijom je veliki uspeh. Evo ove godine smo iz Novog sada imali njihove profesore plus ljude koji su završili njihovu akademiju pre nekoliko godina. To je još jedna generecija koja već uveliko radi, snima filmove, i to je bila jedna potpuno profesionalna predstava, i imali smo naše dve, što je meni veoma drago, žanrovski potpuno raznorodne i ansambalski raznorodne predstave gradskog pozorišta iz Valjeva. To je nešto što je tematski zatvorilo krug i mislim da bi imalo mnogo razloga da razgovaramo, mislim da će grad Valjevo imati i dogodine da podrži Abro fest, da će nam i imiistarstvo kao i ove godine pomoći, a mi bi trebalo da sednemo i da proslavimo 18.rođendan i da odlučimo tačno koncepciski šta želimo, a ja mislim da ćemo nastaviti u tom pravcu, da ponovo sarađujemo sa našim mladim profesionalcima. Nama već stiže nova mlada generacija, od Doroteje Vuković, tu je i Viktor Lukić, koji stiču pravo da igraju, tako da ćemo imati priliku da predstavimo puno novih lica. Ja hoću da se zahvalim svim saradnicima, dakle, od scenografa, kosimografa, mojih najbližih saradnika do glumaca koji su ovde izneli najveći teret. Koliko su nam važni profesionalci poput Katarine Vićentijević i Maje Lukić , naravno i Branka, Boška, Goranke, Mande, bojim se da ne zaboravim nekoga, toliko nam je važno što se ove godine pojavilo i troje debitanata. Imamo Ljubu Popovića koji je debitovao na valjevskoj sceni, imamo Marinu Alagić, a večeras smo imali i Marka Jagodića, koji je bio u Beogradu u užem izboru na akademiji, a tu je i Pera Ninić koji je u jednim divnim glumačkim godinama, na kome treba još dugo, dugo da se gradi repertoar. Žao mi je što nije bilo Filipa Stanića i još nekih mladih ljudi, ali stiže neka nova energija. Ja mislim da je ovo upravo ta prelomna 17-18 godina kada ćemo ići ka punoletstvu ovog festivala i ići ka njegovom profilisanju, sa morem pratećih programa. Možda ustanovimo i neke nagrade, ovo jeste revijalnog tipa ali zašto ne bi postojala neka plaketa recimo Veca Andrić, koja bi se dodeljivala glumcu večeri. Imamo mi još glumaca koji su zaslužili Valjevo i proneli slavu Valjeva. Dakle, ima mnogo ideja samo treba biti istrajan i treba nastaviti raditi”.