19/04/2024
Najnovije vesti

Završena akcija “Čitalački izazov”- proglašeni pobednici

Autor 25/01/2024

U svečanoj sali Valjevske gimnazije proglašenjem najboljih zvanično je završena akcija “Čitalački izazov” koju je i ovoga puta organizovala Gradska biblioteka “Ljubomir Nenadović”.

Organizovana na veoma zanimljiv i za valjevske prilike pomalo neuobičajen način, akcija je privukla prave ljubitelje knjige.

U dve kategorije svi učesnici su se nadmetali u čitanju određenih naslova, a pobednicima su proglašeni oni sa najviše pročitanih knjiga. Oni su u najkraćem roku bili u obavezi da napišu ili kraću recenziju pročitanih knjiga, ili da odgovore na određena pitanja kao dokaz da je knjiga pročitana.

Najmlađi čitaoci sa diplomama

U kategoriji osnovaca pobednici su Vasilije Ilić (drugi razred), i Milijan Jović (prvi razred), dok je kod srednjoškolaca pobednica Tatjana Stanojević. Za najboljeg citaoca u kategoriji odraslih proglašena je Marija Jovanović (17 pročitanih knjiga od 35 iz kategorije. Takođe su nagrašeni prigodnim diplomama i ostali ljubitelji knjige.

Ideal svake biblioteke je da ima što veći broj   čitalaca. Tome se raduje svaka sredina, posebno se radujemo onim najmlađima i mladima. Mi u biblioteci volimo da kažemo da je za nas podjednako važan svaki čitalac, od rođenja do 107 godina koje želimo da vidimo u našoj biblioteci. Čitalački izazov je akcija koju je biblioteka ustanovila i prvi put sprovela, bila veliki izazov i za čitaoce, ali i za samu biblioteku. Iskreno, rezultati ove akcije nadmašili su naša očekivanja tako da smo mi sigurni da će sledeći čitalački izazov biti raskošniji, lepši, sa većim brojem učesnika, sa željom da se svi još više radujemo tom čitanju, da volimo sebe u biblioteci, biblioteku u svojoj kući i na svakom mestu, pozivam vas da pratite šta ćemo raditi u narednom periodu. Rezultat ove akcije je da su mladi, najmlađi bili jako aktivni.

Violeta Milošević za vreme govora

Zadovoljni smo rezultatima koje su pokazali i srednjoškolci, a tužni smo zbog jedne kategorije dece, to su oni od petog do osmog razreda, ali to treba da bude podsticaj svima nama. Nama u biblioteci kada budemo smišljali programe da vodimo računa o tom uzrastu. To treba da bude izazov za roditelje, treba da bude izazov za školske bibliotekare i njihove profesore, ni jedan rezultat nije razlog za brigu ukoliko mi želimo da radimo i da granice pomeramo. Planiramo da “Čitalački izazov” aktivira i “Čitalački klub”, da o pročitanim knjigama razgovaramo. Svaki početak je lep ali nastavak može biti još lepši, ” rekla je u svom govoru Violeta Milošević, direktorka Gradske biblioteke.

Promoteri sa diplomama

Čitalački izazov je ove godine imao i promotere iz raznih oblasti.

Borka Marković, novinarka, Zora Bojičić- donedavno načelnica društvenih delatnosti Grada Valjeva, arhitekta Anđelka Milutinović, dr Zoran Jokić, Radovan Lazarević- novinar, i Milan Gajić direktor Poljoprivredne škole “branili” su boje biblioteke ovoga puta.

Gradska biblioteka će u znak zahvalnosti organizovati zajedničko putovanje u u Beograd i organizovan obilazak Narodne biblioteke Srbije, Biblioteke grada Beograda, Univerzitetske biblioteke i Patrijaršijske biblioteke.

Hor Emanuil za vreme nastupa

Prigodnan program upotpunio je dečji crkveni hor „Emanuil“ pod dirigentskom palicom Vanje Urošević.