15/04/2024
Najnovije vesti
Muzička škola Živorad Grbić iz Valjev 13 gudača koncert #Zlatne stepenice takmičenje učenika gudačkih odseka Objektiva.rs

“ZLATNE STEPENICE” I KONCERT “13 GUDAČA”

Autor 26/05/2022

Muzička škola Živorad Grbić iz Valjeva priređuje međunarodno takmičenje učenika gudačkog odseka “Zlatne stepenice”, od 26. do 29. maja 2022. godine.

Svečanost orvaranja ovogodišnjeg nadmetanja biće upotpunjena nastupom kamernog gudačkog orkestra “13 gudača” sa dirigentom, profesorom dr Srđanom Sretenovićem, u četvrtak, 26. maja, od 20 sati, u koncertnoj sali Muzičke škole u Valjevu.

Povodom predstojećeg takmičenja “Zlatne stepenice” u obaveštenju iz valjevske Muzičke škole Živorad Grbić je navedeno:

“U periodu od 26. do 29. maja 2022. MŠ „Živorad Grbić“ organizuje 5. međunarodno takmičenje gudača „Zlatne stepenice“ , koje će ove godine u Valjevu, u prostoru muzičke škole i Valjevske gimnazije okupiti 154 učesnika, mladih talentovanih gudača (violinista, violončelista i violista), a od ove godine i dva kamerna ansambla i dva gudačka orkestra iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Republike Srpske i Srbije.

Takmičenje je nastalo 2016. inicijativom profesorke škole, mr Snežane Stevanović i profesora FMU Dejana Mihailovića, i razvilo se, inspirisano delom i značajem profesora Živorada Grbića, jednog od najvećih srpskih pedagoga, dugogodišnjeg profesora violine na FMU u Beogradu i osobe koja je pokrenula zvanično muzičko obrazovanje i razvoj muzičke kulture u Valjevu. Zahvaljujući naporima škole, ali i velikoj podršci profesora muzičkih akademija iz Beograda i Novog Sada, kao i pokroviteljstvu Ambasade Holandije, takmičenje je zaživelo, a njegov značaj prepoznao je i Grad Valjevo koji je i generalni pokrovitelj takmičenja od 2017. godine.

Ove godine, festival traje četiri dana, u radu žirija okuplja profesore muzičkih akademija Beograda, Novog Sada, Ljubljane, Skoplja i pored takmičarskog dela, za naše građanstvo u okviru svog programa, nudi vrlo atraktivne i visoko kvalitetne programe među kojima izdvajamo koncert jednog od trenutno najboljih srpskih kamernih gudačkih orkestara „13 gudača“, pod dirigentskom palicom prof. dr Srđana Sretenovića, koji će nastupiti u četvrtak, 26. maja u 20 časova u svečanoj sali škole. Njihov koncert jeste i planirani umetnički program zvaničnog otvaranja festivala a pored koncerta, u školi će pored takmičarskog dela biti organizovana i izložba gudačkih instrumenata umetničke radionice „Tarisio“ iz Beograda.

Кamerni ansambl ,,13 gudača” osnovan je 2016. godine. Naziv ansambla inspirisan je zlatnim dobom kamernog muziciranja u Srbiji, kada je Gudački orkestar ,,Dušan Skovran” pod upravom profesora Aleksandra Pavlovića brojao 13 muzičara i kada su nastajala brojna dela savremenih srpskih kompozitora za pomenuti orkestar i upravo taj broj muzičara. Do 2021. godine, ansambl 13 gudača je uglavnom nastupao u formatu gudačkog kvarteta, i to na festivalima Kvartetijada, Međunarodna tribina kompozitora, КoMa u Beogradu, “U čast Predragu Miloševiću” u Кnjaževcu, Mokranjčevi dani u Negotinu itd. Snimci ovog gudačkog kvarteta objavljeni su na kompakt disk izdanju ,,Кomadi vremena”.

Na zatvaranju 30. Međunarodne tribine kompozitora u Beogradu, 10. oktobra prošle godine Ansambl 13 gudača u svom punom sastavu izveo je program sastavljen od dela savremenih srpskih kompozitora sa čak 4 premijere, a ovaj koncert je od strane stručne publike ocenjen kao najznačajniji koncert Festivala. Nastup Ansambla 13 gudača na festivalu BEMUS 2021. godine, sa eminentnim violončelistom Denisom Šapovalovim (Rusija) ocenjen jod strane kritike lista “Politika” kao jedan od 10 najboljih koncerata godine.

13 gudača pod dirigentskom palicom prof. dr Srđana Sretenovića na koncertu u Valjevu povodom 5. međunarodnog takmičenja “Zlatne stepenice” izvode dela Šnitkea, Britna i Šostakoviča.
Ulaz je slobodan.”