28/05/2024
Najnovije vesti

ZLATNI VALJEVSKI VATERPOLISTI

Autor 21/09/2021

U nedelju uveče ponovo je slavila Srbija, Valjevo najviše. Juniorska vaterpolo reprezentacija Srbije postala je šampion Evrope, u finalu pobedom nad reprezentacijom Grčke 10:6. U reprezentaciji Srbije dva valjevska deteta i jedan bivši trener, igrači  Aleksandar Kovačević i Petar Stanić, trener Mijat Mijatović. Deca iz vaterpolo kluba Valis. Generacija 2004.

Na zakazano fotografisanje na Trg vojvode Mišića stižem uz par minuta zakašnjenja. Sede četiri nasmejana momka. “Ima li ovde sportista?” – upitah. “Koliko god hoćete!” – bi njihov odgovor. Zlatni juniori razbijaju strah od susreta, sa klubskim drugarima.                

Aleksandar Kovačević

Kovačević i Stanić imaju desetogodišnje iskustvo u bazenima.Čini se da je Kovačević slobodniji u razgovoru sa sedmom silom.

“Sa sedam godina sam počeo da treniram plivanje, ali su treneri vrlo brzo primetili da sam nadaren, pa sam se prekomandovao na vaterpolo, jako mi se svideo. Igrao sam za sve selekcije Valisa, a sada sam u prvoj ekipi.”

“I ja sam počeo da treniram u drugom razredu osnovne škole, glavni razlog bio je da pobedim astmu koja me je mučila, a koja je uz plivanje i vaterpolo pobeđena”, kaže Petar Stanić.

Obojica igraju na bekovskim pozicijama, Kovačević je levi, a Stanić desni bek, ali su odlični i na drugim pozicijama. U finalnoj utakmici evropskog prvenstva, od 10 šampionskih golova, prvi je postigao Kovačević, dok mu se Stanić nešto kasnije priključio jednim pogotkom. U svojoj ne dugoj karijeri, osim finala koje će sigurno pamtiti, iz sećanja im ne izlazi ni prvo takmičenje na turniru u Beogradu, na Banjičkom bazenu.

“Imali smo tremu i svašta nam je prolazilo kroz glavu, ali smo u jakoj konkurenciji uspeli da osvojimo treće mesto”, kaže Stanić.   

Petar Stanić

Tako su počinjali, a na Malti su protivnici padali kao na traci. Pobeđena je Turska 17:3, potom Gruzija 17:13, zatim Grčka 9:8. Prvim mestom u grupi Srbija se plasirala direktno u četvrtfinale gde je, nakon velike borbe, pobeđena Holandija 11:10. Slatka osveta bila je u polufinalu, kada je pobeđena velesila Mađarska 12:10, a u finalu je savladana ponovo Grčka 10:6.             

Kovačević je na prvenstvu postigao 13 golova, Stanić pet, pa su značajno uticali na igru i rezultate srpske reprezentacije. Zanimljivo je da su obojica učenici Tehničke škole iz Valjeva, smer mehatronika.

Petar Stanić će za koji dan nositi kapicu Vaterpolo kluba Šabac. Dobio je dobru ponudu, pa će u narednom prvenstvu Super lige, u kojoj se, od ove sezone, takmkiči i ekipa Valisa, biti ljuti protivnik dojučerašnjim saigračima. Nadamo se da će obojica nastaviti školovanje odličnim ocenama, kao i da u vaterpolo vodama ostvare puno uspeha, i da ih ponovo gledamo na velikim takmičenjima sa najsjajniji odličjima.

Foto Dragan Krunić