24/06/2024
Najnovije vesti
10.-skup-gradana-Valjevo-protiv-nasilja-17.-avgust-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-vesti

10. skup Valjevo protiv nasilja – Hanibal Kovač: “Vi čuvate Srbiju!”

Autor 17/08/2023

Na 10. uzastopnom mirnom skupu građana “Valjevo protiv nasilja” u tehničkoj organizaciji Valjevskog pokreta otpora, novinar i publicista Hanibal Kovač poručuje Valjevcima da su čuvari Srbije, dok dramski umetnik Milan Caci Mihajlović kazuje stihove svog počivšeg prijatelja, pesnika iz Valjeva, Petra Pajića “Ja sam bio u Srbiji, Srbija je na robiji”. Doktor kriminologije, Aleksandra Bulatović, kaže da je pravda neophodnost, kao i zdravo životno okruženje, radi srećnih osmeha naše dece.

Jana Aćimović, aktivistkinja Valjevskog pokreta otpora, večerašnji 10. protesni skup u Valjevu počela je pesmom “U ropstvu” Desanke Maksimović.

Novinar i publicista Hanibal Kovač, pored ostalog, ističe: “Svesni ste šta rade i vi ste tu bili prvi da kažete: “Ne!” Vi čuvate Srbiju! Došao sam da vam se se zahvalim i u ime Mačve, i u ime Vojvodine… Vi ste čuvari vatre, a ova vatra će se tek ozbiljno rasplamsati”, poručuje Kovač sa 10. skupa protiv nasilja.

Dramski umetnik, Milan Caci Mihajlović, odajući poštu znamenitim Valjevcima, pored ostalog, dodaje:

“Dragi prijatelji, došao sam u vaše Valjevo Katarine Petrović i Aleksandra Obradovića.

Došao sam u svoje Valjevo, iako u njemu nisam rođen, ali sam se radovao da baš tu igram predstave… Došao sam u Valjevo svog prijatelja, velikog pesnika, Petra Pajića, koji odavno progovori nezaboravnim gorkim stihovima: “Ja sam bio u Srbiji, Srbija je na robiji”. Nije bilo lako Petru Pajiću to da napiše, a morao je da opomene za spas Srbije. Još ga nisu čuli oni koji su morali da ga čuju.

Zato sam večeras ovde, pre svega da se poklonim svima vama, časnim i istrajnim građanima naše ponižene Srbije. Časnim i upornim borcima. Velika muka nas je naterala da se okupljamo na trgovima, po ulicama, po autoputevima. Da govorimo glasno, dobronamerno. Najdobronamernije – protiv nasilja i protiv nasilnika. Svašta smo doživljavali u našoj Srbiji. Bezbrojne afere, gomile bezočnih laži i prevara, najstrašnije uvrede i poniženja, a pristojna Srbija je gutala i ćutala, nadajući se da će se vlast osvestiti i da će shvatiti da se tako ne vlada igde. I da će postati svesna da je ovo 21. vek i da svaki građanin ima pravo na život dostojan čoveka.

Onda se desilo ono najužasnije, krvavi 3. i 4. maj. A vlast?! Vlas je i dalje ostala nema, prezadovoljna svojim delanjem, čuvajući krivce iz svojih redova, uljujkujući se u bombastim planovima za sledeće godine i sledeće decenije, za večnu vlast. Uljujkujući se u planovima kako spiskati još koju milijardu…

Odavno im je metod da nas ne čuju i ne vide. Ne čuju naš vapaj za pravdom, za istinom, za slobodom. Ne obaziru se na reke ljudi po ulicama gradova. Vide po nekog, kad nas prebrojavaju, pa ga razvlače po svojim sramnim glasilima. Podsmevaju se, ponižavaju sopstveni narod.

I, šta ćemo sada? Oni sami nam, svojim ignorantskim odnosom, govore da moramo da budemo glasniji!”, poručuje bard srpskog glumišta, Milan Caci Mihajlović.

Doktor kriminologije, Aleksandra Bulatović, naglašava da se svim svojim nastojanjima bori za pravdu:

“Moja tema je pravda i kada govorim o događajima i akterima procesa donošenja javnih politika koje su takve da jasno govore o tome da mi živimo u jednom kriminalizovanom društvu. I kada objašnjavam da je put da izađemo iz košmarne stvarnosti u kojoj je pravda u zapećku i u kojoj je sistemski zapostavljena.

Moj cilj je da živimo u zemlji koja je pristojna, u kojoj ima više pravde i u kojoj je životna sredina nezagađena”, poručuje Aleksandra Bulatović sa 10. skupa “Valjevo protiv nasilja”.

Nakon protestne šetnje gradskim ulicama, Valjevski pokret otpora priredio je književno veče Hanibala Kovača i predstavljanje knjige Kamo sutra, uz učešće novinara Dragoljuba Draže Petrovića i Dragana Erakovića, zamenika odgovornog urednika Podrinjskih novina.