13/06/2024
Najnovije vesti
Crveni-krst-Valjevo-i-volonteri-iz-srednje-Medicinske-skole-akcija-na-Gradskom-trgu-u-Valjevu-povodom-18-oktobar-Evropski-dan-trgovine-ljudima.jpg

EVROPSKI DAN BORBE PROTIV TRGOVINE LJUDIMA

Autor 19/10/2022

Crveni krst Valjevo svojim aktivnostima i upornim zalaganjem skreće pažnju na pojedine, goruće probleme sa kojima je suočeno savremeno društvo na globalnom nivou, samim tim i kod nas. Tim povodom, su sa svojim volonterima i učenicima srednje Medicinske škole iz Valjeva održali odgovarajući informativni program obeleživši 18. oktobar – Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima.

Prema rečima Aleksandra Tomića, sekretara Crvenog krsta Valjevo, ovaj datum u “Kalendar važnih datuma” uvrstila je Evropska komisija 2007. godine, od kada se i obeležava u svim zemljama članicama. Crveni krst Srbije od 2005. godine u kontinuitetu sprovodi aktivnosti na prevenciji trgovine ljudima.

“Metoda koja je odabrana za ovu priliku je javna prezentacija programa, prevashodno učenicima druge godine Medicinske škole. Na takav način, uz prolaznike na Gradskom trgu, bili smo u prilici da informišemo i motivišemo mlade ljude, da postanu vršnjački edukatori i uključe se u program”, naznačava Tomić koji je istovremeno i trener u progamu Prevencija trgovine ljudima.

Nakon akcije na Gradskom trgu, uz vršnjačkog edukatora, Milicu Mićić, održa predavanje za učenike i profesore Poljoprivredne škole sa domom učenika “Valjevo”. Predavanje je prilagođeno srednješkolskom uzrastu i postignut je zavidan nivo interakcije sa učenicima koji su se zadržali kako bi postavljali dodatna pitanja.

Od Aleksandra Tomića, sekretara Crvenog krsta Valjevo saznajemo da je, do kraja godine, planirana obuka za 14 -16 kandidata za vršnjačke edukatore, u skladu sa programom Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja izbeglih i interno raseljenih lica, povratnika po sporazumu o readmisiji, migranata bez utvrđenog statusa i tražilaca azila, lokalne uprave Grada Valjeva, usvojenog za period od 2022. do 2025. godine.