15/07/2024
Najnovije vesti

ABRO FEST 2021.

Autor 20/09/2021

U ovom momentu sve je spremno za ovogodišnji Abro fest. Prema prvobitnom planu, pozorišni festival u Valjevu počinje 24. i traje do kraja septembra.

Zbog epidemiološke situacije u gradu i državi, tek će biti poznato da li će predstave biti emitovane on – line kao 2020. godine, ili će biti igrane pred publikom, u skladu sa propisanim merama. S obzirom na aktuelno stanje, narednih dana biće poznati termini predstava, o čemu ćemo blagovremeno informisati.

Abro fest treba da počne u petak, 24. septembra, premijerom predstave “Mrešćenje šarana” Gradskog pozorišta Abrašević, rađene prema tekstu Aleksandra Popovića, u režiji Miroslava Ćiše Trifunovića i sa plejadom sjajnih valjevskih glumaca svih generacija.

Tradicionalno, Abro fest podržava saradnju sa studentima akademija dramskih umetnosti iz Beograda i Novog Sada. U planu je gostovanje pozorišta “Promena” iz Novog Sada sa predstavom “Ručni rad” ili Tajna jednog pisma, priređene prema motivima komada Žan Klod Danoa, u režiji Nikole Končarevića. Druga gostujuća predstava je ispit studenata četvrte godine Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda, u klasi profesorke Marije Milenković, sa predstavom “Kavkaski krug kredom” Bertolta Brehta.

Za završno veče 16. Abro festa 2021. u četvrtak, 30. septembra, još jedna pozorišna poslastica, odnosno premijera Gradskog pozorišta Abrašević – predstava “Profesionalac” Dušana Kovačevića, takođe u režiji Miroslava Trifunovića.

Uspešan ansambl GP Abrašević i ove godine predstave pripremio u saradnji sa Dušanom Arsenićem, koji se pobrinuo za vizuelni identitet festivala, i modnom kreatorkom, Brankom Obradović Šišinački, koja je pripremila kostime za premijerne predstave.
Tradicionalno, pozorišni festival ABRO FEST u Valjevu organizuje Gradsko pozorište “Abrašević” u saradnji sa Centrom za kulturu, a pod pokroviteljstvom Grada Valjeva.