15/04/2024
Najnovije vesti
Zagadjenje-Valjevo-Lokalni-odgovor-prenosi-Objektiva.rs-vesti FOTO Vlada Pantić

Aero Alarm 2 – Rekordno zagađenje vazduha na Badnji dan u Valjevu

Autor 08/01/2024

Lokalni odgovor objavljuje osmi nedeljni izveštaj o kvalitetu vazduha u Valjevu u ovoj grejnoj sezoni. Svakog dana protekle sedmice stanovnici Valjeva su bili izloženi zagađenju jer je vazduh ocenjen indeksom u kategorijama “loš”, “veoma loš” i izuzetno loš”.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je predstavljala rizik za zdravlje stanovnika Valjeva. U danima kada je vazduh bio zagađen svako je mogao doživeti zdravstvene tegobe, posebno osobe koje pripadaju osetljivim grupama, kao što su deca, trudnice, stariji sugrađani i ljudi sa hroničnim oboljenjima.

Od početka godine, na dan 8. januara 2024. u vazduhu u Valjevu je zabeleženo sedam dana prekoračenja dnevnih graničnih vrednosti suspendovanih PM 10 čestica-iznad 50 µg/m3.

Tabela 1. Prikaz kvaliteta vazduha u Valjevu za proteklu nedelju po danima

Prva nedelja januara je donela i rekord u visini aerozagađenja od početka ove grejne sezone. U subotu, 6. januara 2023. uređaji državne Agencije za zaštitu životne sredine registrovali su rekordnu srednju dnevnu koncentraciju suspendovanih PM 10 čestica u vrednosti od 156,74 mikrograma po metru kubnom (µg/m3). Istog dana zabeležena je i rekordna srednja dnevna koncentracija veoma opasnih suspendovanih PM 2,5 čestica u vrednosti od 117 µg/m3.

U trenucima kada je značajan broj sugrađana uključujući i decu boravio na otvorenom na dan 6. januara 2024. u periodu 17-20 časova, izostalo je upozorenje nadležnih službi o visini aerozagađenja i preporuka građanima za zaštitu zdravlja. Istog dana, na Badnje veče u 20 časova dostignuta je i rekordna satna koncentracija za celu grejnu sezonu od 280,16 µg/m3 za suspendovane PM 10 i 209,24 µg/m3 za suspendovane PM 2,5 čestice.

Lokalni odgovor poziva građane da prate kvalitet vazduha tokom predstojećih meseci i da prema informacijama o koncentracijama zagađujućih materija prilagođavaju svoje aktivnosti na otvorenom prostoru.

Izveštaj je deo akcije “Aero Alarm 2.0 Borba za čist vazduh i participaciju u Valjevu” u okviru projekta „Zajedno za životnu sredinu”, koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) u saradnji sa Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), Mladim istraživačima Srbije (MIS), međunarodnom ekološkom organizacijom The Nature Conservancy (TNC), udruženjem ENECA i Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham).

Naslovna fotografija Vladimir Pantić.