24/06/2024
Najnovije vesti
Kristofer i Jully Hill gradonačelnik Valjevo vesti FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs

Ambasador Hil položio kamen temeljac za nadogradnju vrtića Bambi u Valjevu

Autor 05/07/2023

Njegova Ekselencija ambasador SAD u Srbiji, Kristofer R. Hil položio je kamen temeljac, označivši početak nadogradnje obdaništa “Bambi” u Naselju oslobodioci Valjeva. Rok za završetak radova je 365 radnih dana. Novčana sredstva u iznosu od milion američkih dolara su obezbeđena zahvaljujući Programu humanitarne podrške Evropske komande Sjedinjenih Američkih Država (EUCOM).

Povodom početka radova na proširenju smeštajnih kapaciteta vrtića Bambi, danas je u Valjevu boravio ambasador SAD, Kristofer Hil u pratnji supruge Džuli, predstavnika Kancelarije za vojnu saradnju u oblasti odbrane pri Ambasadi SAD u Srbiji, Ivana Tasića i pripadnika američkih vojnih snaga.

“Na prvom mestu da naglasim da mi je drago što sam u Valjevu i što sam svedok  nastavka naše saradnje na projektima koji su za Valjevo veoma važni. Unapred se veoma radujem uspešnim projektima.

Obraćanje ambasadora Kristofera Hila na svečanosti u Valjevu, u pratnji supruge Džuli Hil i gradonačelnika Valjeva, Lazara Gojkovića

Rekao bih da ne postoji važniji nivo obrazovanja, nego što je predškolski jer to je, složićete se, mesto gde sve počinje. Takođe mi je drago što vidim da ova deca imaju vaspitače koji su odlični i to je za njih veoma važno. Znam da će biti potrebno više meseci, dok se ovaj projekat ne dovede do kraja. Međutim, roditelji koji se sada muče da zbrinu decu kod baka i deka, ili na druge načine, ne mogu da rade zbog toga što ih čuvaju, treba da znaju da je pomoć veoma blizu.

Kada radite u ambasadi, imate kontakte i saradnju na nivou vlade sa mnogim političkim osobama. Ali, za nas ne postoji  veće zadovoljstvo i nešto što nam je važnije, nego da imamo saradnju i dobru komunikaciju sa građanima Srbije, i ovo je samo jedan primer toga”, naglasio je ambasador Kristofer Hil i, na srpskom jeziku dodao da će rado ponovo doći u Valjevo, za godinu dana, radi otvaranja novih radnih soba u obdaništu.

Time će u jednom od najvećih gradskih naselja za 220 mesta biti proširen postojeći kapacitet vrtića Bambi u Valjevu, naznačio je gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković.

“Dogradnju finansira Evropska komanda Ministarstva odbrane SAD, a sprovodi Kancelarija za saradnju u oblasti odbrane. Naši američki prijatelji su prepoznali koliko je Valjevu i Valjevcima bitno da bude rešen problem smeštaja dece u vrtićima, i odobrili su nam najveću sumu, podršku koju je ova Kancelarija ikada realizovala u Srbiji, a humanitarne projekte sprovode u našoj zemlji već decenijama”, naglasio je gradonačelnik Valjeva. Pri tome istakavši da je na konto nadogradnje vrtića opredeljeno više od milion američkih dolara.

Ambasador SAD Kristofer Hil gradonačelnik Gojković Lazar kamen temeljac vrtić Bambi 
 Valjevo vesti FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs
Ambasador SAD, Kristofer Hil i gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković pri polaganju kamena temeljca za izgradnju 11 radnih soba u vrtiću Bambi u Naselju oslobodioci Valjeva

“Gest vredan pažnje i naše zahvalnosti. Radujem se što dobre odnose koje grad Valjevo ima sa institucijama Sjedinjenih Američkih Država, negujemo i unapređujemo. Nakon vredne donacije, pre tri godine, kada su valjevskoj bolnici donirani sanitetsko vozilo i aparat za ultra zvuk, nakon ulaganja u energetsku efikasnost – pre samo nekoliko meseci, sada smo saradnju podigli na još viši nivo.

Zahvaljujem se američkim prijateljima i radujem se novim projektima i budućoj saradnji”, rekao je gradonačelnik Gojković.

Pri tome ističe da 561 mališan čeka na upis u vrtiće Predškolske ustanove “Milica Nožica”, da to predstavlja ne samo socijalni, već i ekonomski problem porodicama gde jedan roditelj nema posao kako bi brinuo o deci. Istovremeno je podsetio da treba očekivati smanjenje tzv. liste čekanja jer će u novoj vaspitno – obrazovnoj godini biti otvorena dva nova vrtića u Brđanima.

U okviru podrške američko – srpskog partnerstva, od 2008. godine putem EUCOM-a,  je obezbeđeno više od 16 miliona dolara za brojne, prvenstveno humanitarne projekte koji pomažu stanovništvu u svakodnevnom životu, širom Srbije.

Povodom posete ambasadora SAD, Kristofera Hila, mališani iz obdaništa Bambi pripremili su kulturno – obrazovni dvojezični program. Nakon priredbe je supruga američkog ambasadora, Džuli Hil, razgovarala sa decom i vaspitačicama uručila prigodne poklone Ambasade SAD.