18/07/2024
Najnovije vesti
Ambasador-SAD-NJ-E-Kristofer-Hil-ministarka-Ddovic-gradonacelnik-Gojkovic-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-Objektiva.rs-iz-Valjeva

AMBASADOR SAD POSETIO VALJEVO

Autor 10/04/2023

Ambasador SAD u Srbiji, Njegova Ekselencija Kristofer Hil, u pratnji ministarske rudarstva i energetike, Dubravke Đedović i gradonačelnika Valjeva, Lazara Gojkovića, tokom posete, obišao je rekonstruisan stambeni ulaz u Vlade Danilovića 1.

Radovi su obavljeni u okviru konkursa energetske efikasnosti Lokalne uprave Valjevo sa Ministarstvom rudarstva i energetike, pod pokroviteljstvom USAID-a.

Nakon kratkog razgovora sa nekolicinom stanara, ambasador SAD u Srbiji, Nj.E. Kristofer Hil je rekao da se često o energetici govorio kao o temi koja obuhvata važne odnose, u terminima koji su često nerazumljivi, ali na kraju se sve svodi na iznos potrošačevog računa.

„Sve se svodi na to da možete da koristite već poznate tehnologije, kao što je toplotna izolacija i da vrlo brzo vidite u iznosu mesečnog računa za potrošnju, kao što je u ovoj zgradi slučaj.

To se Ambasade SAD u Beogradu tiče – nama je veliko zadovoljstvo da sarađujemo sa vladom Srbije na nacionalnom i lokalnom nivou, sa građanima Valjeva u ovom slučaju. Veoma je važno da naglasim da ćemo se baviti iznalaženjem rešenja koja su bitna za građane.“

Ministarka rudarstva i energetike u vladi Republike Srbije, Dubravka Đedović, je naglasila da ovde postoji znatan prostor za povećanje energetske efikasnosti jer se u Srbiji troši dva ipo puta više jedinice društvenog proizvoda, nego što je to slučaj u Evropi.

Moramo da menjamo svest. Veoma je važno da budemo energetski efikasniji i da trošimo manje električne energije“, poručuje ministarka, i dodaje:

„Mi smo u Valjevu do sada izdvojili preko 100 miliona dinara, zajedno sa građanima i sa opštinom. Preko 320 domaćinstava je sanirano, od toga su radovi završeni na 260. Zahvaljujući američkoj Ambasadi i njihovoj Razvojnoj agenciji smo uspeli da završimo pet stambenih jedinica.

Odmah iza Uskrsa planiramo da raspišemo javni poziv za javne zgrade u jedinicama lokalne samouprave. Taj program finansiramo iz budžeta Republike Srbije. Takođe ćemo veoma brzo raspisati poziv za opštine, gde domaćinstva mogu da učestvuju. Planiramo 80 hiljada novih domaćinstava da sprovedu mere energetske

efikasnosti i za to je izdvojeno oko 70 miliona evra. Opštine koje imaju veće zagađenje vazduha imaće prioritet za ovakve pomoći. Takođe, građani koji imaju problem da plate svoje račune, koji su energetski ugroženi kupci i koji imaju manja primanja, da će mogi da dobiju prioritet za subvencije“, rekla je ministarka Đedović prilikom posete Valjevu.

Gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković je podsetio da je lokalna samouprava u 2021. godini u okviru pilot – projekta iz budžeta grada izdvojila 10 miliona dinara, kao i resorno Ministarstvo. Već u 2022. je opredeljeno tri puta više uz isto učešće Ministarstva energetike.

„U okviru tih sredstava su opredeljena i sredstva za zgrade. Još dva projekta smo zajednički uradili, oba se tiču termičkog omotača, na Domu sporta „General Đukić“ i na Istorijskom arhivu u Valjevu.

Sa Ministarstvom ekologije realizujemo važan projekat zamene kotlova na individualnim ložištima i za te namene smo zajednički opredelili 35 miliona dinara.

Sve ove mere već daju rezultate i odličan su primer kako da za kratko vremen unapredimo energetsku efikasnost u gradovima u Srbiji“, pored ostalog je rekao gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković.

Odgovarajući na pitanja novinara u pogledu otvaranja rudnika litijuma, ministarka Đedović kaže da je taj projekat obustavljen.

Pitanja upućena ambasadoru SAD, odnosila su se na njegovo viđene polažaja Srbije u međunarodnoj zajednici, očekivanja od Ohridskog sporazuma i prava novinara. Nj.E. Kristofer Hil je rekao da je srpska privreda u potpunosi okrenuta prema Zapadu.

Investicije koje dolaze sa Zapada, uključujući i moju zemlju, upošljavaju hiljade ljudi u Srbiji“, rekao je ambasador Hil i dodao da je na vladi Srbije da odluči u kojoj će meri uskladiti svoju politiku sa politikom Evropske unije, kao i da treba očekivati da se nešto desi u pogledu implementacije sporazuma iz Ohrida:

To jeste težak trenutak, ali je i pun nade“, napominjući da pitanje Kosova treba posmatrati kao regionalno pitanje u kontekstu Balkana, da vide zemlje Zapadnog Balkana u saradnji jer smatra da je to deo procesa koji će Srbiju voditi ka njenom članstvu u EU. Pri tome naglasivši da SAD snažno podržavaju proces saradnje u okviru Otvorenog Balkana i pridruženje EU.

U pogledu odnosa prema novinarima, naglašava da se u Srbiji dešava niz procesa, pa i u tom slučaju: „Smatram da će, na kraju, Srbija uspeti da se uskladi sa svim zahtevima članstva u Evropskoj uniji i pridružiti se.

Trenutno smo u Valjevu kako bismo pomogli građanima da smanje svoje mesečne račune potrošnje energije i da pomognemo Srbiji da se više energetski osamostali da ne bude zavisna samo od jednog izvora“, rezimirao je ambasador SAD u Srbiji, Nj.E. Kristofer Hil prilikom posete Valjevu.