28/02/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • APSURDI SVAKODNEVICE U ZBIRKAMA TRAMVAJ 12 I JELENA
Valjevka Natalija Vučićević Tramvaj 12 Jelena zbirke priča Beograd Pravni fakultet

APSURDI SVAKODNEVICE U ZBIRKAMA TRAMVAJ 12 I JELENA

Autor 21/01/2022

Valjevka Natalija Vučićević, pravnik po zanimanju, objavila je dve zbirke Tramvaj 12 i Jelena. Živi i radi u Beogradu. Beleži priče sasvim običnih ljudi, uočavajući apsurd u svakodnevici, ističući trajne vrednosti, začinjene sa tek malo ljubavi.

Odrastala je u Valjevskoj Kamenici gde je završila osnovnu, nakon čega upisuje Valjevsku gimnaziju. Odrastanje u vreme ekonomske krize nametnulo je pojedine izbore.

zbirka priča Tramvaj 12 Beograd Valjevo Natalija V

“Devedesete su obeležile odrastanje, rat u okruženju, inflacija, svakakve vrste “nemanja” su ostavile svoj trag i mašta – jedino oružje u dečijim rukama u nedostatku slatkiša, igračaka, pa čak i struje u vreme restrikcija. Sve je to uticalo na želju da se bežanjem u pisanje, živi neki drugačiji život.”

Tokom srednje je zavolela istoriju. Međutim, upisala je Pravni. Po završetku fakulteta, ostaje da živi i radi u Beogradu.

“Sve te prepreke i odustajanja ostavile su svoje tragove, vratila sam se papiru i pisanju. Iako je poezija bila ljubav, još iz detinjstva, forma u kojoj sam pronašla sebe je kratka priča.”

Kritičari tvrde da je upravo to najzahtevnija književna forma jer na svega nekoliko strana, pisac izgradi čitav svet.

Prva zbirka priča “Tramvaj 12” objavljena je u izdanju Cekomsa 2020. godine, a druga “Jelena” objavljena je prošle godine, za Novu poetiku.

“I jedna i druga zbirka obrađuju istu tematiku, priče običnih ljudi iz običnih života, nedoumice, strahove, nerazumevanje i tek malo ljubavi. Zbirka Tramvaj 12 nije našla svoj put do knjižara, ali se može naći u biblioteci Valjevske Gimnazije, na šta sam naročito ponosna. I jedna i druga se naravno mogu dobiti i od mene lično.”

Zbirka Jelena je dostupna putem sajtova Nova POETIKA i Delfi, kao i u knjižarama izdavača u Beogradu.