28/05/2024
Najnovije vesti
Poliptih-profesori-Natasa-Kristic-i-na-fotografiji-Marko-Tomic-tenor-i-gitarista-Luka-Jezdic-prenosi-Objektiva.rs-iz-Valjeva-xMas-koncert-Badnji-dan-Bozicno-seoce-TO-Valjevo

BADNJE VEČE U VALJEVU UZ MUZIKU GRUPE POLIPTIH

Autor 05/01/2023

U okviru manifestacije Božićno seoce, na Badnje veče u petak, 6. januara, od 18 sati, na platou ispred hrama Vaskrsenja Hristovog u Valjevu nastupa grupa Poliptih.

Domaću nedavno osnovanu grupu Poliprih predvode poznati i ostvareni muzičari, profesor gitare, Luka Jezdić, profesor muzičke kulture i tenor Marko Tomić i profesorka istorije umetnosti, Nataša Kristić.

U rad grupe su uključeni i mladi muzičari: flautistkinja Kristina Stepanović, violinistkinja Anastasija Radovanović i bubnjar Petar Ružičić.

Prema navodima članova grupe Poliptih, predstojeći nastup je inspirisan pokušajem da se prošlost i sadašnjost susretnu u zagrljaju muzike.

“U vremenu kulturnog pluralizma i labilnih socijalnih normi, veoma je teško spoznati svoje korene i jasno sagledati potencijalne perspektive budućnosti. Stoga smo odlučili da emocije, poeziju i zvuke udružimo u žudnji da makar na tren odložimo zaborav i uspavamo strepnje i strahove.

Među koncertnim numerama se nalaze dobro poznate pesme – Ječam žela, Gusta mi magla padnala i Rasti, rasti; kao i setne melodije: Gde si bilo jare moje, Kiša i Nebo.

Pesme su birane sa željom da se unutrašnji život modernog čoveka oplemeni finim segmentima tradicije i savremenim muzičkim biserima, donekle zaturenim u inflaciji mužičkih žanrova.”

Osnivači grupe, izvođači i aranžeri, profesori gitare Luka Jezdić i tenor Marko Tomić, modernizovali su aranžmane shodno sopstvenom doživljaju harmonije i aktuelnim muzičkim trendovima.

Petak, 6. januar 2023. godine, u okviru manifestacije Božićno seoce, nastup grupe Poliptih, od 18 sati, na Badnje veče.