30/05/2024
Najnovije vesti
03-01-2023-Bozicno-seoce-izvor Saborni hram i Turistička organizacija Valjevo prenosi Objektiva.rs vesti Valjevo

BOŽIĆNO SEOCE OD TUCINDANA DO BOŽIĆA ISPRED SABORNOG HRAMA

Autor 03/01/2023

Turistička organizacija Valjevo, uz podršku lokalne uprave, i u saradnji sa Hramom Vaskrsenja Hristovog, uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva, Episkopa Valjevskog, Gospodina Isihija, i ove godine priređuju Božićno seoce.

U susret najradosnijem prazniku manifestacija Božićno seoce, od Tucindana do Božića, na platou ispred Sabornog Hrama Vaskrsenja Hristovog u Valjevu, objedinjuje “Božićni bazar” sa kulturno – umetničkim i duhovnim programom.

U četvrtak, 5. januara, u 10 časova, počinje da radi Božićni bazar na platoi ispred Sabornog Hrama. U 12 časova je predstava “Nova godina u Malom kraljevstvu” pozorišta “Jelenica” iz Beograda. Od 17 sati je večernje bogosluženje u Hramu vaskrenja Hristovog. Potom, od 17 sati i 30 minuta je zvanično otvaranje manifestacije Božićno seoce uz nastup učenika valjevske Muzičke škole i CZNTK Abrašević.

Hram Vaskrsenja Hristovog foto Miloš Krunić Objektiva.rs
Foto Miloš Krunić, 2018.

U petak, 6. januara, od 7 časova je jutarnja Sveta liturgija u Sabornom hramu. Potom, od 10 časova, počinje da radi Božićni bazar.
Na Badnje veče, od 16 sati, je večernje bogosluženje u Hramu vaskrsenja Hristovog sa osvećenjem i paljenjem badnjaka. Nakon toga, od 16 sati i 45 minuta slede nastupi Dečjeg hora Sabornog hrama, Kamernog hora Emanuil i valjevskog sastava Poliptih. Za kraj kulturno – umetničkog programa na Badnje veče predviđen je vatromet.

Prva sveta liturgija biće služena tačno u ponoć na Božić u Hramu vaskrenja Hristovog, dok je druga od 5 časova ujutru. Na Božićno jutro, u subotu, 7. januara, Sveta liturgija je, od 8 časova, u Hramu Svetog Nektarija u Valjevu.

Organizatori manifestacije Božićno seoce su Grad Valjevo, Saborni Hram i Turistička organizacija Valjevo.