13/06/2024
Najnovije vesti
25-medjunarodni-skup-o-naknadi-stete-i-osiguranju-21-do-23-09-2022-Dragan-Krunic-Foto-Objektiva.rs-Valjevo-ucesnici-Hotel-Omni-Valjevo.jpg

BEZBEDNOST U SAOBRAĆAJU MEĐU PRIMARNIM TEMAMA XXV NAUČNOG SKUPA O NAKNADI ŠTETE I OSIGURANJU

Autor 22/09/2022

U Valjevu je juče počeo XXV Međunarodni naučni skup pod nazivom Prouzrokovanje štete, naknada štete i osiguranje, koji organizuju Institut za uporedno pravo, Udruženje za odštetno pravo i Pravosudna akademija iz Beograda.

Na trodnevnom naučnom skupu učestvuje više od 30 uglednih stručnjaka i praktičara iz zemlje i inostranstva: Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Italije, Mađarske i Poljske, kao i predstavnici domaćih institucija iz domena naknade štete i osiguranja.

Povodom otvaranja XXV naučnog skupa, profesor dr Vladimir Čolović, direktor Instituta za uporedno parvo je rekao da će na ovogodišnjem savetovanju naročita pažnja biti posvećena bezbednosti u saobraćaju.

25-medjunarodni-skup-o-naknadi-stete-i-osiguranju-21-do-23-09-2022-Dragan-Krunic-Foto-Objektiva.rs-Valjevo-2-Vladimir Čolović je ovo -organizator.jpg

Posvetićemo pažnja i trotinetima, što je rak rana ne samo onoga što doživljavamo svaki dan, već i što imamo u zakonodavstvu. Biće reči i o pitanjima vezanim za stečaj osiguravajućih društava, jedno nerešeno pitanje koje se tiče i građana, imajući u vidu da su oni najoštećenija strana u slučaju da jedno osiguravajuće društvo ode u stečaj. Problematična su pitanja vezana za osiguravanje profesionalne odgovornosti i druge vrste osiguranja”, rekao je Čolović, pri tome naglasivši da je neophodno prilagođavanje zakonodavstva date oblasti jer godinama nije menjano, kao i da kod građana treba stvoriti svest o osiguranju: “Najviše osiguranja se zaključuje u oblasti auto-odgovornosti. I to se ne bi dešavalo da nije obavezno osiguranje.

Na pitanje da prokomentariše nedavno poskupljenje auto-osiguranja, pa vraćanje cena od strane države, Vladimir Čolović, direktor Instituta za uporedno pravo kaže da se sama premija oblikuje po tehničkoj premiji: “Mislim da država ne bi trebalo da reaguje. Jedino ukoliko dođe do velikih oscilacija, ali to je stvar osiguravača.

25-medjunarodni-skup-o-naknadi-stete-i-osiguranju-21-do-23-09-2022-Vladimir-Colovic-direktor-Instituta-za-uporedno-pravo-Dragan-Krunic-Foto-Objektiva.rs-Valjevo.jpg ovo je Zdravko Petrović

Važno za sudsku praksu i za osiguravajuća društva i građane – naknade šteta zbog povreda vrata. To je povreda koja nastaje kod naglih kočenja i udara, gde glava prvo ide napred, a onda naglo nazad. Kod određivanja naknade štete za ove povrede, došlo je do čitavog niza problema, imajući u vidu da pojedini lekari smatraju da do određenih brzina mogu nastati ove povrede. To će biti tema kojoj je posvećena posebna pažnja”, najavio je prof. dr Zdravko Petrović, jedan od autora savetovanja i dugogodišnji predstavnik Udruženja za odštetno parvo.

Gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković, je pozdravljajući učesnike rekao da je počastvovan jer se skup već pet godina održava u Valjevu.

Od neprocenjive vrednosti je kada imate priliku da na jednom mestu čujete iskustva više od 30 uglednih naučnika i praktičara iz zemlje i inostranstva. Oblast osiguranja je prepoznata kao veoma značajna i suguran sam da ćemo nakon ovogodišnjeg skupa biti bogatiji za nova znanja. Svim učesnicima skupa želim uspešan rad i prijatan boravak u našem gradu”, rekao je gradonačelnik Valjeva.

U organizaciji naučnog skupa je i dr Dragan Obradović, sudija Višeg suda u Valjevu.

I ove godine je na skupu govorio prof. dr Volfgang Rorbah, istaknuti naučnik i stručnjak u oblasti ekonomije, posebno osiguranja lica i putnih osiguranja, potpredsednik Austrijsko-srpskog društva i istaknuti filolog i istoričar, koji je predstavio rad “Katastrofa Titanika – u ogledalu istorije osiguranja”.

Tokom trodnevnog trajanja naučnog skupa u Hotelu Omni, biće predstavljeno oko 30 radova stručnjaka iz zemlje i inostranstva. U okviru programa planiran je obilazak grada i valjevskog kraja.