12/07/2024
Najnovije vesti

BIJENALE FANTASTIKE U MODERNOJ GALERIJI

Autor 23/01/2022

U organizaciji fondacije “Mihajlović-Feniks” i Moderne galerije Valjevo u toku je izložba prvog Bijenala fantastike u Srbiji – festivala umetnosti nadrealnog, vanpojavnog i metafizičkog.

Nakon Beograda i Novog Sada valjevska publika je u prilici da vidi 18 od ukupno 36 slika sa prvog Bijenala fantastike.

Izložbu je otvorio dr Oliver Tomić, istoričar umetnosti koji je i autor pratećeg teksta u katalogu izložbe, a izložena su dela autora Željka Đurovića, Veljka Valjarevića, Ljubodraga Jankovića Jala, Katarine Zarić, Jasne Opavski, Đorđa Savića, Sergeja Arapina, Vladimira Dunjića, Slavka Krunića, Vladimira Lalića, Predraga Miloševića, Vlade Mirkovića, Petra Mošića, Kristine Pirković, Snežane Petrović, Predraga Peđe Todorovića, Gorana Ćetkovića i Dejana Ulardžića.

Ostvarujemo san Ljube Popovića da Moderna galerija Valjevo postane mesto gde se podstiču oni koji imaju šta da kažu i oni koji su iz ove civilizacije i kulture, sa ovog tla. Da ne budemo samo sabiralište, već i rasadnik darovitih za slikarstvo koji tragaju za svijim izvorištima , da smo podrška onima koji se drže čarolije umetnosti i sopstvene stvarnosti koja je neodoljiva i magična. I da ostanemo fantastični“, istakla je Marija Đurić, kustos Moderne galerije, na otvaranju ove nesvakidašnje izložbe.

Izložba je otvorena do 15. februara.