17/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • ČAJANKA UDRUŽENJA “RODI SE NA LEPOM MESTU”
Valjevo humanitarna čajanka Udruženje Rodi se na lepom mestu

ČAJANKA UDRUŽENJA “RODI SE NA LEPOM MESTU”

Autor 03/12/2021

Humanitarna čajanka Udruženja „Rodi se na lepom mestu“ biće organizovana u subotu, 11. decembra 2021. godine u restoranu „Tajna“ na Pećini od 12 do 15 časova.

U tom vremenu služiće čaj svima koji dođu i koji će čaj platiti onoliko koliko žele i mogu, a na poklon će dobiti šolju sa logom udruženja. Osim ličnog dolaska, moguće je svoju šollju čaja dobiti i uplatom donacije na račun Udruženja: Rajfajzen banka: 26591031000090697

Ideja je da ovom akcijom bude nastavljeno prikupljanje novca za opremanje ginekologije i porodilišta Opšte bolnice u Valjevu.

U ovom trenutku raspolažu sa 2.269.671 dinara i glavni cilj bio je nabavka porođajnog stola, za koji je potrebno mnogo više novca od ovog iznosa. Na žalost, cela situacija u zemlji svetu prouzrokovana pandemijom Korona virusa je onemogućila da u saradnji sa ljudima velikog srca i društveno odgovornim kompanijama, dostignu ovaj cilj.

Ipak, na nezadovoljstvo ne treba pomišljati jer u protekle tri godine, koliko Udruženje Rodi se na lepom mestu postoji, vidljivo su poboljšani uslovi boravka, lečenja i rada na ovim odeljenjima.

U Valjevu je 2018. godine na inicijativu tadašnjeg načelnika Ginekološko akušerskog odeljenja Opšte bolnice u Valjevu, dr Nenada Dimitrijevića, osnovano Udruženje „Rodi se na lepom mestu“. Glavni cilj bio je da odeljenje ginekologije i porodilišta Opšte bolnice u Valjevu obnovi, s obzirom da u jedno od najvažnijih odeljenja nije ulagano prethodnih 20 godina.

Zahvaljujući podršci Grada Valjeva, ali i brojnih građana, privatnih preduzetnika, firmi i organizacija do sada je skupljeno oko 230.000 evra kroz rad Udruženja i preko donacija bolnici, koje su podstaknute aktivnostima Udruženja, od čega je oko 67.000 evra prikupljeno direktno uplatama Udruženju.

Nakon tri godine postojanja Udruženja Rodi se na lepom mestu i zalaganja za Ginekološko akušersko odeljenje valjevske bolnice je sada bogatije za:

* Tri ultrazvučna aparata, od kojih su dva visoke klase, a jedan srednje klase. Jedan od njih je opremljen sa dve 4D sonde i neonatološkom kardiološkom sondom.

* Dva UZV aparata su opremljena i sa neonatološkim sondama za tek rodjene bebe.

* Nabavljena su 3 CTG aparata od kojih je jedan za blizanačke trudnoće.

* Kupljen je prvi radio nož.

* Opremljena je operaciona sala za patologiju grlića materice, sa sve adekvatnom stolicom.

* Nabavljen je najnoviji porođajnji sto koji je plaćen od sredstava Udruženja i još jedan koji je nabavljen iz projekta koji je realizovan preko bolnice.

* Kupljena je oprema i instrumenti za sale za porođaje, operacione sale i ambulante.

* Stari ultrazvučni aparat je opremljen dodatnom sondom za pregled beba i prenet je u bolničku ambulantu, kako pacijenti ne bi morali da dolaze u stacionarni deo bolnice na preglede.

* Za najmlađe pacijente obezbeđen je SIPAP aparat, kao i pulsni oksimetar i laringoskop koji ranije nisu postojali na ovom odeljenju.

* Sređeni su svi krevetići za bebe i nabavljena je prva transportna izoleta.

* Svi kreveti u porodilištu su opremljeni novim dušecima, jastucima i posteljinama, novim spavaćicama za trudnice i porodilje.

* Nedavno je nabavljeno 10 grejalica i jedan indukcioni rešo za podgrevanje formula kojima se hrane bebe.

* Nabavljen je i novi otoman za UZV preglede i celo odeljenje je opremljeno sa novim enterijerom na svim odsecima, uključujući sve ambulante, odeljenje apoteke kao i sobu za sastanke lekara.

Sve ove stvari odeljenje nije imalo, a osnovno su sredstvo za rad, spašavanje života i brigu o pacijentima.

Udruženje “Rodi se na lepom mestu” se zahvaljuje svima koji su doprineli da se sva navedena oprema nabavi i da Ginekološko -akušersko odeljenje Opšte bolnice u Valjevu dobije odeljenje na koje deca i žene mogu biti ponosni jer je reč o ulaganju u javno dobro koje će ostati i generacijama koje dolaze.

Pozivamo vas da u subotu, 11. decembra svi zajedno obelezimo završetak našeg rada – navedeno je u pozivu Udruženja “Rodi se na lepom mestu” iz Valjeva.