15/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • ŠESTORO PRIVEDENIH SA PROTESTA NA LOZNIČKOM PUTU
Valjevo protest uhapšeni Srećna ti blokada Srbijo foto Dragan Krunić

ŠESTORO PRIVEDENIH SA PROTESTA NA LOZNIČKOM PUTU

Autor 27/11/2021

Učesnici protesta, šestoro građana Valjeva, uključujući i odbornika Lokalnog fronta u Skupštii Valjeva, su privedeni od strane policije tokom mirnog protesta na regionalnoj saobraćajnici Loznički put, kod ulaza u park Pećina u Valjevu.

Pripadnici PU Valjevo su obavestili okupljene građane da je protivzakonita blokada puta, nakon čega su okupljeni Valjevci počeli da šetaju preko pešačkog prelaza, čime su onemogućili kretanje vozila, da bi policija potisnula okupljene protestante na trotoar.

Prema rečima aktiviste Lokalnog fronta Valjevo, Predraga Blekija Savića, protest nije organizovan, već predstavlja spontanu reakciju građana Srbije na tek usvojen Zakon o eksproprijaciji, kao i protiv istraživanja koja u Srbiji obavlja Rio Tinto.

Koliko sam uspeo da vidim priveden je Željko Trifunović, odbornik Lokalnog fronta u Skupštini Grada Valjeva, a devojku i dva momka zaista ne poznajemo, prvi put samo ih video tek na ovom skupu koji je, očigledno izazvan jučerašnjim događajima u Skupštini Srbije, kada je izglasan Zakon o eksproprijaciji. Ovaj skup, i ne samo ovaj, već stotine skupova danas u Srbiji su došli kao reakcija na očigledan pokušaj da se jeftino rasproda imovina građana Srbije,” kaže Predrag Bleki Savić aktivista Lokalnog fronta, i dodaje:

Po meni je ovaj skup potpuno spontan, to nije teško i dokazati jer je malo ljudi znalo da će se dogoditi. Ja mislim da ovi protesti neće prestati jer u ponedeljak zaseda Skupština Grada Loznica, do koje je došlo pet hiljada potpisa građana Loznice koji su se izjasnili protiv izmena tog prostornog plana gradnje Loznice kojim se dopušta Rio Tintu da kopa po okolini Loznice i Krupnja i drugih mesta. Dakle, očekujem da će prvi sledeći važan događaj da se dogodi u ponedeljak. Ja moram da podsetim da se upravo u ovom trenutku u Šapcu održava skup Zelenih stranka Zapadnog Balkana. Verujem da je do njih već došla vest o onome šta se u Srbiji događa, i da će to za sve njih biti najveći primer koliko, zapravo, nama u Srbiji treba pomoći, sa svih strana, da bismo nekako uspeli da se oslobodimo ovoga šta pokušavaju da urade,” – zaključuje Predrag Bleki Savić, aktivista Lokalnog fronta.