22/07/2024
Najnovije vesti
FOTO izvor Grad Valjevo prenosi Objektiva vest deponije-potpis-01-09-2021

ČIŠĆENJE DIVLJIH DEPONIJA

Autor 01/09/2021

U okviru velike akcije čišćenja divljih deponija i smetlišta, koja nas očekuje u celoj Srbiji od septembra, učestvovaće i Valjevo. Zamenik gradonačelnika Nemanja Petrović je potpisao ugovor sa ministarkom Irenom Vujović o realizaciji ovog projekta, kojim je planirano da se od septembra počne sa sanacijom oko 500 divljih deponija na teritoriji 43 grada i opštine.

Na teritoriji Valjeva ima oko 15 divljih deponija, a tokom septembra biće očišćeno sedam najkritičnijih, zahvaljujući novcu koji je dobijen na konkursu za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekta prevencije nelegalnog odlaganja otpada i uklanjanje u 2021. godini, a koji je raspisalo Ministarstvo zaštite životne sredine. Valjevo je od ovog Ministarstva dobilo 932.000, dok će iz gradskog budžeta biti izdvojeno 233.000 dinara, što je ukupno 1.165.000 dinara za uklanjanje sedam deponija na teritoriji Grada.

Divlje deponije se nalaze u Dupljaju, na Divčibarama, u Rađevom selu na Divljem brdu, na Kamenitovcu, u Sedlarima u zaseoku Veselinovići, na Lozničkom putu kod restorana Megas i Senjevac na putu za Donju Bukovicu.

Ministarka Irena Vujović je rekla da nas očekuje jedna od najvećih akcija čišćenja, dok zamenik gradonačelnika Nemanja Petrović kaže da se Valjevo svakodnevno bori sa divljim deponijama, koje predstavljaju izvor zagađenja vazduha, vode, zemljišta i ugrožavaju zdravlje ljudi.

Ministarstvo je za sufinansiranje projekata uklanjanja smetlišta obezbedilo 75 miliona dinara. Iz Ministarstva je poručeno da je ovo samo početak i da će naredne godine biti odvojeno još više sredstva za ovu svrhu.

/Izvor: leparecvaljeva/