28/02/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • POČELA NOVA VASPITNO – OBRAZOVNA GODINA U KREATIVNOJ RADIONICI PINOKIO

POČELA NOVA VASPITNO – OBRAZOVNA GODINA U KREATIVNOJ RADIONICI PINOKIO

Autor 01/09/2021

Za mališane koji pohađaju predškolske programe u vrtićima u Valjevu takođe je ovog 1. septembra počela nova vaspitno – obrazovna godina. Deluje da deca u Kreativnoj radionici Pinokio posebno uživaju u svakom trenutku provedenom u izabranom obdaništu.


“Jana se zovem, a prezivam se Milivojević i još malo ću napuniti sedam godina. Sledeće godine polazim u školu, ali u Pinokiju volim sve. To znači da vaspitačice kada obećaju nešto – vode nas tu, kada kažu nešto to i ispune. Volim i da sretnem nove drugare u vrtiću, i tako. I svašta nešto smo ovde učili: matematiku i sabiranje i to mi je baš lepo” – priča Jana koja pohađa predškolski program u grupi kod vaspitačice Vesne.


Njen drugar iz grupe, Filip Divnić, koji ima šest i po godina, najviše se raduje crtanju i sportskim aktivnostima u divno uređenom dvorištu Kreativne radionice Pinokio.
“Volim da se igram sa drugarima, volim fudbal, nekad i košarku, i da se igram i da učim. Nikolina nam kaže nešto da nacrtamo, i mi nacrtamo, na primer Snežanu i sedam patuljaka, i onda napravimo izložbu i još nešto učimo. Nekada imamo predstave i to je mnogo interesantno.”

Prema rečima master vaspitačice, Vesne Lazić, predsednika Udruženja Anđeli čuvari, oko 30 dece je iz mlađih vaspitnih grupa prešlo u starije, pa su toliko novih mališana i bili u mogućnosti da upišu.
“Na listi čekanja i dalje imamo 103 mališana. Imamo i dve grupe predškolaca, 47 dece, u tim izdvojenim jedinicama. Meni je zaista žao jer pojedinci čekaju i po 18 meseci za upis deteta u vrtić. Zaista je nedavno jedan gospodin sutradan, po rođenju deteta, došao i prijavio ga na listu čekanja za upis. Još uvek nam nisu vraćeni svi naši radnici. Počeli smo sa merama koje kontinuirano primenjujemo u radu sa svim našim polaznicima. Predškolci su takođe celodnevne grupe. U Kreativnoj radionici Pinokio već od avgusta smo počeli period adaptacije sa mlađom decom. Sada je sve dobro i mi ćemo poštovati sve mere. I dalje roditeljima nije omogućen ulaz, dovode mališane do vrata, prima ih sestra na preventivi, proverava temperaturicu, potom ih preuzima druga vaspitačica koja im pere ruke, dezinfikuje. Takođe, kod nas je obuća u posebnim kesama, kao i patofne. Jeste to komplikovanije u svakodnevnom radu, ali uigrali smo se. Samo da bude sve dobro i da se ne širi dalje ovaj virus, pratimo i sledimo uputstva”.

Inače, i dalje je otvoreno pitanje obezbeđivanja novčanih sredstava za 35 mališana, iz socijalno osetljivih porodica, koji besplatno pohađaju Kreativnu radionicu Pinokio. Nakon dve decenije, ove godine prvi put se dogodilo da nadležna komisija odluči da Grad Valjevo nema novca za finansiranje projekta ishrane ovih mališana. Ukupna vrednost projekta je 6.831.167,94 dinara, a očekivani iznos je 15 odsto ukupne sume, odnosno 1.044.983,94 dinara.


“Podrška je ogromna. Kontaktirale su me i kolege iz drugih gradova i vrtića sa kojima sarađujem. Ne mogu da veruju da je u našem gradu to problem. Ovo su sve naša, deca Valjeva, naša budućnost. Da Kreativna radionica Pinokio ima uspešne rezultate i kvalitetan rad. Roditelji se bore da upišu svoje dete kod nas. A ja sam zaista ponosna na sve mališane. Rad sa njima je očigledan. Šta će biti u pogledu finansiranja projekta ishrane, zaista ne znam. I dalje očekujem da me pozovu na sastanak. Ipak, i pored svega, mi ćemo raditi kao i do sada jer ne znamo drugačije. Mogu da obećam da će izaći još jedna sjajna generacija dece, da mnogo radimo sa njima, da ovde rade sjajni vaspitači i svi su stručni i obrazovani, od sestre na preventivi, preko master vaspitača, do stručnih saradnika. I znam da će iz Kreativne radionice Pinokio izaći vredna i dobra deca. Mi njih pratimo i deca koja su pošla u školu ostvarivala su izuzetne rezultate na testovima za upis u osnovnu školu. I pored prošlogodišnjih poteškoća na globalnom nivou u pogledu zdravstvene epidemije, mi smo sa našim polaznicima osvojili brojne nagrade” – napominje Vesna Lazić, vaspitač.

[modula id=”6505″]

Inače, mališani iz Kreativne radionice Pinokio raduju se svakom nastupu, a posebno kada imaju priliku da svoje plesne i glumačke veštine prikažu novoj publici. Krajem avgusta su u Osečini predstavljala izdvojenu jedinicu predškolske ustanove, i za tu priliku su pripremili posebnu koreografiju i, naravno, opet su bili najuspešniji.