13/06/2024
Najnovije vesti
Biblioteka-izazov-citanja-31-10-2023-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-za-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

“Čitalački izazov” u valjevskoj Biblioteci

Autor 02/11/2023

Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović“ do 10. decembra 2023. godine, održava “Čitalački izazov” za sve Valjevce, uzrasta od sedam do 107 godina.

“Čitalački izazov” u valjevskoj Biblioteci priređuju prvi put. Reč je o akciji izazova čitalačke javnosti da tokom predstojećih 5 1/2 sedmica pročitaju što više knjiga sa ponuđene liste odabranih naslova i nakon toga odgovore na upitnik, kao jedan vid potvrde da su knjigu zaista pročitali, a bibliotekari obećavaju interesantan i “izazovan” test.

Naravno da je nagrada svaka knjiga pročitana uz razumevanje, ali za najistrajnije učesnike, pripremljene su i nagrade.

Čitalački izazov se odnosi na sve, bez obzira da li su učlanjeni u Matičnu biblioteku “Ljubomir Nenadović” u Valjevu, pored ostalog naznačava direktorka Violeta Milošević.

„Želimo da damo zadatak svim kategorijama čitalaca. Pre svega pozivamo one koji nisu toliko aktivni čitaoci da zajedno sa nama provere svoje čitalačke sposobnosti i da ustanove koliko mogu da odgovore na ovaj izazov čitanja.

Akcija se završava 10. decembra i namenjena je svim kategorijama čitalaca, bilo onim koji dolaze na dečje, ili onima koji dolaze na pozajmno odeljenje. Mi smo za njih spremili knjige sa željom da biraju od toga, a potom da vidimo kako će odgovoriti na taj izazov.”

citalacki-izazov-Biblioteka-01-11-do-10-decembar-2023-prenosi-objektiva.rs-vesti-valjevo

Pri tome naglašava da je aktuelna akcija valjevske Biblioteke jednako izazov za čitaoce i njih, kao organizatore, tim pre jer ove godine Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović” u Valjevu obeležava 155 godina postojanja.

“Želja nam je da vidimo u kakvoj smo relaciji sa našim korisnicima i kako te spone možemo da poboljšamo. Imamo jako dobre fondove i za decu i za odrasle. Sa druge strane, saznaćemo koliko se knjiga može pročitati za mesec dana, koliko su ljudi voljni da u dinamičnom vremenu opterećenom problemima, odvoje vreme za sebe, a čitanje je blagotvorno.

Smatramo da je ovo dobar način da počnemo da razmišljamo kako da promovišemo čitanje na drugačiji nestereotipan način“, rezimira Violeta Milošević, direktorka Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović” dodajući da je poseban izazov pripremljen za osobe koje zbog poslovnih obaveza, nemaju mnogo slobodnog vremena, ali vole da čitaju i radi su da se do 10. decembra ukuljuče u aktuelnu akciju, novu za valjevske čitaoce, pa je pravi podsticaj upravo “Čitalački izazov”.  

Prema rečima bibliotekarke Milice Premović, na Dečjem odeljenju su pripremili po 10 naslova razvrstanih u tri kategorije, prilagođeno uzrastu dece, tačnije u prvoj kategoriji su mališani do trećeg razreda, zatim za decu do petog osnovne i u trećoj kategoriji su tinejdžeri uzrasta do osmog razreda. Za njih su izabrani aktuelni ekranizovani i zanimljivi naslovi, poput “Leto kada sam naučila da letim” ili od popularnih autora Dejana Aleksića, Vesne Aleksić, Bojana Ljubenovića, Jasminke Petrović itd.

Za srednjoškolce voljne da se prihvate “Čitalačkog izazova” valjevske Biblioteke izdvojeno štivo je majprivlačnije upravo starijim tinejdžerima. Oni imaju u izboru sabrane priče Edgara Alana Poa ili Orvelovu Životinjsku farmu, kao i brojne interesantne naslove, poput Regata papirnih brodova, Sveopšta istorija beščašća i mnogo drugih.

Prema rečima bibliotekara na Pozajmnom odeljenju, Ivana Bazrđana: „Knjige smo izabrali tako da nisu u lektiri, a mladi će dobiti priliku da pročitaju romane, zbirke priča ili poezije, razne žanrove koji nisu baš toliko česti, a koji će ih uputiti u književnost na način koji do sada nisu iskusili. Bitmno je da će se kroz te knjige sresti sa raznim temama, od ljubavi, prijateljstva, do Holokausta ili društvenih uređenja”, kaže Bazrđan smatrajući da će upravo izabrana dela mlade podstaći da još više čitaju.

Biblioteka-izazov-citanja-31-10-2023-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-za-Objektiva.rs-vesti-Valjevo
Organizator “Čitalačkog izazova” u Matičnoj biblioteci “Ljubomir Nenadović” u Valjevu – bibliotekari Milica Premović, Ivan Bazrđan i direktorka, Violeta Milošević (u sredini)

Osim za decu i omladinu, pripremljena su privlačna dela i za odrasle koji bi da odgovore na poziv Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović” iz Valjeva, bez obzira da li su aktivni članovi. Važno je da su voljni da odaberu željeni od ponuđenih naslova i uhvate se u koštac “Čitalačkog izazova”.

Tek da napomenemo da ovakve akcije nisu inovativne, već uobičajene uz ustaljene termine održavanja u bibliotekama širom planete. To je i razlog više da verujemo da će “Čitalački izazov” pronaći svoje mesto u stalnim programima valjevskog čitališta.

Radnim danima za korisnike Biblioteka je otvorena od 8 do 20 časova, subotom od 8 do 13 i 30. Članovi, sa važećom članskom kartom, mogu koristiti čitaonicu na Naučnom odeljenju. Inače, Matična biblioteka u Valjevu sadrži fond sa više od 130 hiljada knjiga.