28/05/2024
Najnovije vesti
Dan maline 2013 malina u korpicama FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs Valjevo

DAN MALINE 2022. U BRANKOVINI

Autor 21/06/2022

Tradicionalna voćarsko – turistička manifestacija Dan maline biće održana u nedelju, 26. juna 2022. godine, na prostoru spomen kompleksa kod crkve u Brankovini.

Izložba malina u Brankovini

Početak izložbe malina je od 10 časova. Za sada, radi učešća na izložbi prijavljeno je 20 voćara valjevskog kraja, iz Lelića, Donjih Leskovica, Bukovice, Miličinice, Gole Glave, Kozličića, Brankovine. U 12 sati i 30 minuta planirano je proglašenje najboljih ovogodišnjih malinara, od strane stručnog žirija iz Poljoprivredne savetodavne službe iz Valjeva, uz uručenje prigodnih nagrada.

Crkva u Brankovini

Svečanost otvaranja tradicionalne manifestacije Dan malina, prvi put održane u Brankovini pre 60 godina, prema rečima Saše Jevtića iz Turističkog udruženja “Ljuba Nenadović” zakazana je u 11 časova. Nakon toga će učenici Osnovne škole “Prota Matija Nenadović” održati kratak recital, a KUD Zlatne ruke iz Valjeva izvesti kulturno – umetnički program, sastavljen od folklornih igara, uz nastup guslara i izvorne narodne pesme.

Takođe, Turistička organizacija Valjevo, u okviru sajamskog segmenta manifestacije, priređuje prodajnu izložbu rukotvorina i proizvoda starih zanata.

Tradicionalna 60. po redu manifestacija Dan malina u Brankovini je i prilika za posetu Spomen – kompleksa, istorijske ambijentalne površine.

Pored Crkve Svetih Arhanđela, sagrađene 1830. ktitorstvom Matije Nenadovića, u porti su grobovi Nenadovića, zaslužnih za istoriju ovog kraja, ali i najznačajnije državne događaje u Srbiji na početku XIX veka. Takođe i spomenik ratnicima iz Brankovine i okolnih sela, palim u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. sa likom kralja Petra I Karađorđevića u bronzi, rad vajara Đorđa Jovanovića. Nedaleko je i počivalište Desanke Maksimović. U dvorištu pored stare tzv. “Protine”

Deca u poseti školi u Brankovini

škole iz 1836. godine, sagrađene zalaganjem prote Matije, je i konak Ljube Nenadovića sa novom postavkom. Kraj rečice je i mali vajat Nenadovića, uz koji je i “nova” Desankina škola iz 1894. godine. U objektima očuvanog izgleda i opreme, od 1984. godine su formirana muzeološka odeljenja, uz stalne postavke, Narodnog muzeja iz Valjeva.

Inače, Spomen kompleks se nalazi na 12 kilometara od Valjeva, dok je udaljenost od Brankovine do Beograda, preko Obrenovca, 82 kilometra, a preko Lajkovca 110 km. Put Brankovina – Koceljeva – Šabac iznosi 55 km, dok do Novog Sada ima 129 kilometara, ili nešto duže od par sati prijatne vožnje kroz nepregledne žitnice i suncokretna polja, do zelenih brežuljaka valjevskog kraja, prošaranih voćnjacima i malinjacima i u znamenitom mestu Brankovina.

Foto Dragan Krunić