28/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • DAN POLJOPRIVREDNE ŠKOLE SA DOMOM UČENIKA “VALJEVO”
Poljoprivredna škola sa domom učenika Valjevo foto Dragan Krunić Objektiva.rs Valjevo

DAN POLJOPRIVREDNE ŠKOLE SA DOMOM UČENIKA “VALJEVO”

Autor 05/10/2021

Dan Poljoprivredne škole sa domom učenika u Valjevu i 98. godišnjica od osnivanja, ovog oktobra obeleženi su radno, uz objavljivanje “Godišnjaka”. Zbog aktuelne epidemiološke situacije, izostala je svečana akademija i uobičajene sportske i manifestacije iz kulture koje pripremaju učenici.

Časopis
Poljoprivredne škole sa domom učenika “Valjevo”

U skladu sa preporukom Ministarstva prosvete, u radnom duhu, obeležena je 98 godišnjica od osnivanja Poljoprivredne škole u Valjevu. Podsećanja radi, u drugoj polovini 19. veka, u krugu današnje škole osnovan je rasadnik, a 1905. godine i Okružna poljoprivredna stanica, da bi Okružna poljoprivredna škola bila osnovana 1912. radi pružanja osnovnih znanja iz oblasti poljoprivrede. Poljoprivredna škola osnovana je ukazom kralja Aleksandra Karađorđevića od 25. novembra 1921. da bi 1. oktobra 1923. godine formalno počela da radi i taj datum predstavljaju kao Dan škole.

Škola ostvaruje ogroman doprinos u razvoju i unapređivanju poljoprivrede Srbije i valjevskog kraja. Od 2009. naziv je Poljoprivredna škola sa domom učenika “Valjevo” jer je izgrađen savremen Dom učenika gde je moguć smeštaj za 104 đaka. U modernizaciju i razvoj uloženo je mnogo, kao i u savremenu ekonomiju, podsetio je u svom obraćanju direktor, Milan Gajić.

Dom učenika
u okviru Poljoprivredne škole u Valjevu

“Ovo je mesto za druženje, učenje, rad i stvaranje podloge za budućnost koja vas očekuje posle srednje škole. U našoj školi imate pouzdane i dobronamerne vodiče do ciljeva koje ste sebi postavili i mogućnost da spoznate ka čemu ćete težiti i kako ćete realizovati teorijska znanja u praksi. Za nas je privilegija jer ste se opredelili za ovu školu i nadamo se da ćemo i ubuduće uspešno sarađivati na putu osvajanja znanja. Uspešnost zavisi od svih uključenih u školski rad. U tom procesu podjednako značajno mesto imaju učenici, profesori, roditelji, nastavnici praktične nastave, uprava škole. Kvalitetni pojedinci čine uspešno društvo. Svakoga dana i sami dajete svoj doprinos njenom razvoju učenjem, ponašanjem, radom, čuvanjem i ulepšavanjem prostora u kome radimo, jer on pripada svima nama” – naglasio je u svom obraćanju učenicima direktor Poljoprivredne škole sa domom učenika Valjevo, diplomirani inženjer, Milan Gajić.

Jedan od školskih objekata u
Poljoprivrednoj u Valjevu

Očigledni su razvoj i modernizacija nastavnog i obavljanja procesa stručne prakse, uz brojne nagrade koje su učenici osvojili na takmičenjima, a to je najbolji odraz vrednog i odgovornog rada čitavog kolektiva.

Takođe, Poljoprivredna škola sa domom učenika Valjevo ovenčana je prestižnim priznanjima: Ordenom zasluga za narod sa srebrnim zracima, Septembarskom nagradom grada Valjeva, Ordenom Svetog Save drugog stepena, Svetosavskom nagradom za poseban doprinos obrazovanju i vaspitanju 2012, kao i Zlatnom medaljom za kvalitet na Međunarodnom sajmu obrazovanja “Putokazi” u Novom Sadu.

Bitna odlika Poljoprivredne, u ovih par godina, je očuvanje redovnosti nastavnog procesa, zdravstvenog stanja učenika i svih zaposlenih, neizostavno i ogroman trud uložen u redovno funkcionisanje velike i raznovrsne školske ekonomije.

Foto Dragan Krunić