29/03/2023
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • POLJOPRIVREDNA IZ VALJEVA – ŠKOLA ZA BUDUĆNOST
Poljoprivredna novi lab Valjevo FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs

POLJOPRIVREDNA IZ VALJEVA – ŠKOLA ZA BUDUĆNOST

Autor 08/09/2021

Poljoprivredna škola sa domom učenika u Valjevu je među retkim srednjim stručnim školama tog tipa koje su u nastavnu 2021/22. upisale planirani broj, odnosno 180 učenika. U projekat savremene laboratorije za bezviralni sadni materijal uložili su tri miliona iz sopstvenih sredstava. Od Ministarstva prosvete dobili su još 14 miliona. Pored prispele, predstojeći planovi takođe su bazirani na opremanju novog obrazovnog prostora.

Diplomirani inženjer, Milan Gajić, direktor Poljoprivredne škole sa domom učenika u Valjevu

USKORO NOVI BIOLAB U POLJOPRIVREDNOJ

Prošle godine su počeli izgradnju novog objekta za prostor savremene laboratorije za proizvodnju bezviralnog sadnog materijala, sa pratećim prostorijama. Prva faza dvoetažne zgrade, ukupne površine 700 metara kvadratnih, već je završena, tačnije objekat je ukrovljen, postavljena je fasadna stolarija, pojašnjava diplomirani inženjer poljoprivrede, Milan Gajić, direktor Poljoprivredne škole sa domom učenika Valjevo.

“Novi objekat mi u Poljoprivrednoj školi nazivamo radionica za biotehnologiju gde ćemo, pored ostalih sadržaja, imati laboratoriju i odeljke za odgajanje biljaka. Radi se o proizvodnji, odnosno razmnožavanju biljaka in vitro iz kulture tkiva. To se koristi za proizvodnju bezvirusnog sadnog materijala, kao i za razmnožavanje u semenarstvu, gde mi imamo mogućnost da razmnožavamo biljke i umnožene biljke koje se dobiju su verni prenosioci svih genetskih osobina koje poseduje matična biljaka.”

Direktor Milan Gajić ispred novog objekta laboratorije za biotehnologiju

Za novi objekat urađen je predmet građevinskih radova, pa je u planu da Poljoprivredna škola sa domom učenika Valjevo, jedna od najsavremenijih srednjih škola ovog tipa, konkuriše za nabavku opreme kod Ministarstva prosvete, naglašava direktor Milan Gajić.

Nadam se da ćemo dobiti sredstva da završimo objekat u celosti i da ga opremimo, kako bi mogli da počnemo obuku učenika. Za opremanje laboratorije potrebna je kompleksna oprema. Inače, mi smo ove i prošle godine dobili veoma značajnu opremu iz CARTS projekta, to je projekat za “Unapređenje kapaciteta srednjeg stručnog obrazovanja kroz unapređenje kvaliteta, obuhvata i relevantnosti srednjeg stručnog obrazovanja“. Tačnije, dobili smo vrednu opremu u smislu nastavnih sredstava, odnosno

sterilizatori Poljoprivredna Valjevo Foto Dragan Krunić Objektiva.rs

poljoprivredne mašine za obuku učenika, zatim za radionicu za održavanje poljoprivredne mehanizacije gde obavljamo praktičnu nastavu za učenike smerova rukovaoc i mehaničar poljoprivredne tehnike. Zatim za veterinarsku ambulantu, imamo je u okviru škole i takođe, obavljamo praksu za naše đake. Dobili smo i skupu opremu za kabinete hemije, prehrambene tehnologije i mikrobiologije. U pitanju su: autoklav i sterilizatori, sušilice, destilatori, mikroskopi. To je baš kvalitetna oprema i pojedini uređaji su već u upotrebi.”

Poljoprivredna Valjevo veterinarski odsek FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs

OSTVARENI NASTAVNI PLANOVI

Predavanja, kao i praktična nastava u Poljoprivrednoj školi sa domom učenika u Valjevu, komotno možemo reći – pariraju visokom obrazovanju jer neprekidno osavremenjavaju resurse. I pored nastave na daljinu zbog kovid epidemije, prošlogodišnja generacija maturanata ostvarila odlične rezultate na maturskom ispitu, kao i na Testu za proveru stručno – teorijskog znanja, koji istog dana rešavaju svi učenici srednjih

Poljoprivredna Valjevo vrt s fontanom u školi foto Dragan Krunić Objektiva.rs
Uređen vrt i fontana u školskom dvorištu

poljoprivrednih škola u celoj Srbiji, a pitanja i zadatke sastavlja Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja. Pohvale Poljoprivredne škole sa domom učenika u Valjevu, dobijene od akademika iz SANU-a, kao i od profesora srodnih fakulteta iz Novog Sada i Zemuna, sasvim su očekivane.

OČUVANA ŠKOLSKA EKONOMIJA

Međutim, ovakva dostignuća – nisu iznenađujuća. Ove jeseni, školska ekonomija, na površini od oko 60 hektara, prepuna je raznovrsnih ratarskih i voćarskih kultura. Zasadi su bujni, plodovi

sazrevaju, povodom čega diplomirani inženjer, Milan Gajić, direktor Poljoprivredne škole sa domom učenika Valjevo, posebno hvali sve zaposlene koji su se, u prošlog proleća, za vreme on-line nastave, angažovali da očuvaju resurse na školskoj ekonomiji, kako bi mogli nastaviti obuku uobičajenom dinamikom, po povratku učenika u školu. Očigledno je da su i taj plan ostvarili.

Prema rečima direktora Gajića, najvažnije od svega je da su upisali planirani broj učenika. Učenici pohađaju nastavu, odeljenja su

Poljoprivredna Valjevo gazdinstvo FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs

uglavnom podeljena na dve grupe, osim dva koja, prema programu, pohađa po 16 đaka. Preko sto srednjoškolaca smešteno je u Domu učenika, koji se nalazi u divnom parku škole, koji održavaju učenici hortikulture. Po dvorištu, ukrašenom fontanom – izgradnju su tražili

veterinaski odsek POljoprivredna Valjevo Foto Dragan Krunić Objektiva.rs

đaci, slobodno hodaju pauni, morke. Seno za životinje je mašinski balirano i pažljivo uskladišteno. I sve je ispunjeno raznovrsnim ukrasnim i lekovitim biljkama; i besprekorno čisto, uključujući i štale za uzgoj domaćih životinja, iza kojih je smešten mini zoo vrt gde odgajaju jelene i lame, naviknute na posetioce, među kojima su najčešće učenici valjevskih osnovnih škola sa svojim nastavnicama.

Poljoprivredna Valjevo foto Dragan Krunić Objektiva.rs

Od valjevske Poljoprivredne, odlični rezultati su očekivani. Neprekidno nabavljaju nova nastvna sredstva i ulažu u razvoj osnovnih sredstava. Domaćinski upravljaju poljoprivrednom ekonomijom, i na najbolji način obrazuju i vaspitavaju svoje učenike.

foto Dragan Krunić