24/05/2024
Najnovije vesti
Dan primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembar 1918. godine polaganje venaca na Spomen groblju vojničkom Valjevo novembar 2021. Objektiva.rs FOTO Dragan Krunić za Objektiva.rs iz Valjeva

DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU

Autor 11/11/2022

Dan primirja u Prvom svetskom ratu je državni praznik u Republici Srbiji koji se obeležava 11. novembra.

Povodom obeležavanja praznika, Garda Vojske Srbije juče je održala počasnu paljbu ispaljivanjem 10 artiljerijskih plotuna sa Savske terase na Kalemegdanu.

Danas, u 11 časova, predstavnici Gradske uprave Valjeva i Vojske Srbije položiće vence na vojničkom Spomen – groblju u okviru Novog groblja u Valjevu.

Primirje u Prvom svetskom ratu je potpisano na teritoriji današnje Francuske, na liniji borbi u železničkom vagonu u Kompijenu. Sile Antante potpisale su primirje sa Nemačkom, čime su završena dejstva na Zapadnom frontu, 11. novembra 1918. godine u 11 sati. Centralne sile su činile Nemačka i Austrougarska, dok su sile Antante bile Rusija, Francuska i Velika Britanija.

Natalijina-Ramonda-kao-simbol-Dana-primirja-u-Velikom-ratu.jpg Objektiva.rs Valjevo

Borbe u Prvom svetskom ratu su trajale od napada Austrougarske na Srbiju 1914. godine, do poraza i predaje Mađara vojsci Prve srpske armije 13. novembra 1918. godine. Saveznici su dva dana ranije potpisali primirje, pa je procenjeno da je bolje prihvati taj datum.

Sećanje na stradanje srpskog naroda, potom stvaranje države, simbolizuje cvet biljke Natalijina ramonda, drevne biljke vaskrsnice, nazivane i biljka feniks.

Prvi svetski rat je formalno okončan Versajskim mirom 28. juna 1919. godine.