17/07/2024
Najnovije vesti
Polaganje cveća i program spomenik pilot pukovnik Milenko Pavlović 1999. Ulica vladike Nikolaja Valjevo FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs

DAN SEĆANJA NA HEROJA VALJEVSKOG NEBA

Autor 04/05/2022

Danas su 23 godine od herojske pogibije pilota – pukovnika Milenka Pavlovića, komandanta 204. lovačko – avijaciskog puka Vojske Srbije. Toga dana Milenko Pavlović hrabro je poleteo u borbu protiv višestruko brojnijeg neprijatelja. Poleteo je u sigurnu smrt.

Ni danas, na dan njegove pogibije, nije zaboravljen. Članovi porodice pukovnika Pavlovića, predstavnici grada Valjeva, Generalštaba Vojske Srbije, opštine Osečina i drugih institucija položili su vence na spomenik pilota Pavlovića.

Tom prilikom godišnji pomen održao je vladika valjevski Gospodin Isihije sa sveštenstvom valjevske eparhije, nakon čega se prisutnima obratio najpre gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković:

Gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković

Valjevo, Gornje Crnjiljevo, Osečina i cela Srbija danas obeležavaju tužnu godišnjicu. Ipak, 4.maj iz godine u godinu dobija na značaju, baš kao i sećanje na lik i delo pilota – pukovnika Milenka Pavlovića, koji je izgubio život na nebu iznad Valjeva, protiv daleko nadmoćnijeg neprijatelja.

Herojstvo Milenka Pavlovića je putotaz generacijama koje odrastaju u Srbiji ove 23.godine. On je simbol nečega što smo mislili da pripada prošlosti i junačkim pričama i pesmama o žrtvovanjima naših slavnih predaka. Milenko Pavlović je dokazao da heroji žive i u ovo savremeno doba, kada se svima čini da nestaju neke tradicionalne vrednosti. Porodica Milenka Pavlovića je ponosna na svoga oca, dedu i supruga, i drago mi je što svih ovih godina svedoče o tome da uspomena na njegovo junaštvo ne bledi, nego postaje sve jača i poštovanija među današnjim generacijama.

Nadam se da smo svi zajedno doprineli da se sačuva uspomena na hrabrog pilota, i da svake godine na ovaj dan podsećamo jedni druge, a mladima prenosimo šta je uradio Milenko Pavlović za svoju zemlju.

Na žalost, svet nije izvukao pouke iz bliske istorije i stradanja jednog malog naroda, i svedoci smo da se i danas negde bombarduju gradovi i stradaju nedužni. Nadamo se da će našu zemlju zaobići ova svetska previranja i da se nikada više neće ponoviti ratovi na ovim prostorima. Svoje junake ćemo slaviti i učiti na njihovim primerima, poštujući prošlost, ali zagledani u budućnost koju treba da osvajamo znanjem, radom i lepotom. Slava svim junacima, slava Milenku Pavloviću.”

Po prvi put komemoraciji je prisustvovao načelnik Generalštaba vojske Srbije, general Milan Mojsilović:

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović

Okupili smo se danas u Valjevu da evociramo uspomenu na pukovnika Milenka Pavlovića, slavnog komandanta 204. avijaciskog puka vojske Jugoslavije, koji je pre 23 godine, štiteći svoju otadžbinu i svoje kolege, herojski poginuo u borbi sa višestruko nadmoćnijim NATO agresorom.

Sudbin je htela da tog 4. maja 1999. godine Milenko krene na poslednji zadatak put rodnog kraja, svoje Podgorine. Bio je to njegov poslednji let, svesna žrtva koja nije bila uzaludna.

Njegovo stradanje, pogibija komandanta legendarnog avijaciskog puka, jednog od najboljih pilot vojske Jugoslavije, označila je i poslednji borbeni let pilota naše lovačke avijacije do kraja NATO agresije. Let koji je sačuvao živote njihovih kolega. Milenko je poginuo braneći svoju otadžbinu, svoju zemlju, izvršavajući najsvetiji čin, žrtvujući sebe za slobodu svoga naroda. Istiniski rodoljub, patriota, svrstao se u red besmrtnih.

Ostavio je sve kao da ne ostavlja ništa. Svoje roditelje, sinove, suprugu, brojne prijatelje, rodbinu, ratne drugove. Tim činom, hrabro i odvažno upisao se u red srpskih junaka, oficira i pilota, a njegov podvig trajno će predstavljati svetli primer pokoljenjima koja dolaze.

Sećanje na njegovu hrabrost, nesebičnost, patriotizam i junaštvo ne blede ni posle dve decenije, već samo jača. Naš najveći aerodrom u Batajnici nosi njegovo ime, manifestacije u njegovu čast u rodnoj Osečini, ulica sa njegovim imenom u brojnim gradovima Srbije svedoče da vojska, sugrađani, otadžbina zajedno sa porodicom čuva uspomenu na Milenkovo delo.

Garda Vojske Srbije

Danas Milenko kao ime, kao institucija, kao heroj predstavlja standard, predstavlja delo koje se, ne samo uči na akademiji, već predstavlja jedan svetao primer ne samo u kodksu oficira i podoficira, već svih pripadnika Vojske Srbije. Po uzoru na njegova dela, mi vaspitavamo naše mlade kolege, buduća pokoljenja u duhu junaštva, odanosti Srbiji, srpskom narodu.

Najmanje što možemo je da pamtimo, da se sećamo i da učimo na onome što je Milenko Pavlović uradio. Milenko je bio, jeste i večno će biti sa nama. Neka živi sećanje na pukovnika Milenka Pavlovića, neka živi sećanje na sve heroje koji su svoje živote dali suprostavljajući se NATO agresiji, neka im je večna slava i hvala.

Živela vojska Srbije, živela Republika Srbija!”

U okviru kulturnog programa najpre je nastupila Mina Simić, učenica Valjevske gimnazije, pobednik gradske smotre recitatora sa direktnim plasmanom na Republičku smotru.

Nakon recitala predstavila se i ženska pevačka grupa KUD “Krušik” iz Valjeva. Po prvi put program su upriličili i članovi Garde Vojske Srbije i Vojni orkestar Republike Srbije.

Nakon komemoracije, položeni su venci i na spomenik palim borcima u ratovima od 1991.godine, a potom i spomen obeležje u Bujačiću.