20/05/2024
Najnovije vesti

Dan sećanja na pilota pukovnika Milenka Pavlovića

Autor 04/05/2024

Polaganjem cveća i prigodnim programom obeleženo 25 godina od stradanja pilota pukovnika Milenka Pavlovića, koji je poginuo braneći nebo nad valjevskim krajem, 4. maja 1999. godine, tokom NATO bombardovanja.

U znak sećanja na hrabrost pilota pukovnika Pavlovića, u 12 časova i četiri minuta, Valjevo su preletela dva lovačka aviona L 18, MIG 29. “Dan sećanja” počeo je himnom “Bože pravde” u izvođenju Marka Tomića, profesora Valjevske gimnazije.     

Uz odavanje počasti, cveće na spomenik u Bulevaru vladike Nikolaja u Valjevu, potom i u Bujačiću, na mestu pada aviona pilota Pavlovića su položili u ime Vojske Srbije Komanda RV i PVO i pripadnici 204. vazduhoplovne brigade, porodica pilota Milenka Pavlovića, delegacija grada Valjeva, pripadnici Policijske uprave Valjevo, čelnici Opštine Osečina, Holding kompanije Krušik i Udruženja SUBNOR Valjevo.

U ime grada Valjeva, prisutnima se obratio gradonačelnik, Lazar Gojković: “Okupili smo se danas da odamo počast pilotu pukovniku Milenku Pavloviću, koji je dao svoj život na nebu iznad Valjeva, 4. maja 1999. godine.

Za ovih četvrt veka, o ovom hrabrom čoveku smo dosta toga čuli i naučili. On je putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje. Nikada se ne možemo dovoljno odužiti za žrtvu koju je dao, ali čuvanje uspomene na njega je naš mali doprinos.

Večna slava i hvala pilotu pukovniku Milenku Pavloviću”, rekao je gradonačelnik Valjeva.

Podećamo, u skladu sa bogoslužbenim pravilima SPC u vaskršnjim danima, održan je molitveni pomen 26. aprila u Hramu Vaskrsenja Hristovog. Parastos heroju Milenku Pavloviću služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop valjevski Gospodin Isihije, uz sasluživanje sveštenstva Eparhije valjevske.

U umetničkom programu “Dan sećanja” učestvovao je “Trio Betoven”, zatim Dajana Petrović koja je napisala pesmu “Poslednji let” koju je izvela sa Anastasijom Đurđević. Etno pevačka grupa Centra za negovanje tradicionalne kulture Abrašević iz Valjeva je izvela pesmu Zaspo Janko. Vukan Lukić, učenik sedmog razreda osnovne škole je recitovao pesmu Uspavanka, Miroslava Mike Antića, koju je pripremio sa svojom nastavnicom Ivanom Frantar.

Opština Osečina 11. i 12. maja, u Osečini i Gornjem Crniljevu organizuje svečanu akademiju “Dana sećanja” na pilota pukovnika Milenka Pavlovića.